Bakan Elvan, Finansal Kurumlar Birliginin 9. Olagan Genel Kurul Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Mali piyasalarimizda büyük agirligi hala ticari bankalar aliyor. Bizim beklentimiz banka disi mali kuruslarimizin, hem pazar payi hem de ürün çesitliligi bakimindan çok daha etkin olmasidir' 'Kredi piyasamizin aktif kalitesinin daha da güçlendirilmesi amaciyla varlik yönetim sirketlerinin kapasitesini artiracak çesitli adimlar atilacak' 'Banka disi mali kuruluslar tali bir rol üstlenmemelidir, finansal sektörün asli ve tamamlayici bir unsuru haline gelmelidirler'

Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, mali piyasalarda büyük agirligi hala ticari bankalarin aldigini belirterek, "Bizim beklentimiz banka disi mali kuruslarimizin, hem pazar payi hem de ürün çesitliligi bakimindan çok daha etkin olmasidir." dedi.

Bakan Elvan, Finansal Kurumlar Birliginin 9'uncu Olagan Genel Kurul Toplantisi'na video konferans yöntemiyle katildi.

Birligin yapmis oldugu çalismalarla, banka disi mali kuruluslarin gelismesine ve bu yolla finansal piyasalarin derinlesmesine katki sundugunu dile getiren Elvan, birlige üye finansal kiralama, faktoring, tüketici finansman sirketleriyle bu çati altina yeni giren tasarruf finansman ve varlik yönetim sirketlerinin de kritik bir fonksiyon üstlendigini söyledi.

Elvan, bu sirketlerin bankacilik sektörü kaynaklarina erisimde zorluk yasayan kesimlere nefes olduguna dikkati çekerek, buradan saglanan fonlarin özellikle KOBI'lerin islerini büyütmelerine, istihdami artirmalarina ve ekonomiye katma deger olusturmalarina imkan tanidigini ifade etti.

Finansal istikrarin korunmasinin en önemli kosullarindan birisinin "etkin sekilde çalisan kredi piyasasinin varligi" olduguna isaret eden Elvan, böyle bir piyasada uzmanlasmis kuruluslar tarafindan sunulan finansal hizmetlerin, ekonominin saglikli bir sekilde islemesine de dogrudan katki sagladigini anlatti.

Elvan, bu anlamda banka disi mali kuruluslarin varliginin ve etkinliginin elzem oldugunu vurgulayarak, "Finansal çesitliligi saglamak adina önemli adimlar atilsa da maalesef hala arzu ettigimiz seviyeye ulasamadik." diye konustu.

Mali piyasalarda, büyük agirligi hala ticari bankalarin aldigini belirten Elvan, su degerlendirmede bulundu:

"Burada bile belirli sayida büyük bankada yogunlasma söz konusu. Örnegin bankacilik sektörümüzde en büyük 5 bankanin aktif toplami, sektörün yaklasik yüzde 55'ini olusturuyor. Banka disi mali kesimin payina baktigimizda ise oldukça zayif bir performans görüyoruz. 2020 yil sonu itibariyla banka disi mali kuruluslarin finansal sektördeki payi yalnizca yüzde 2,2 düzeyinde gerçeklesti. Bahsettigim bu görünüm arzu ettigimiz bir finansal piyasa yapisi degildir. Bizim beklentimiz banka disi mali kuruslarimizin, hem pazar payi hem de ürün çesitliligi bakimindan çok daha etkin olmasidir."

- "Banka disi mali kuruluslar tali bir rol üstlenmemelidir"

Elvan, banka disi mali kuruluslarin etkinligini artirmak için Ekonomi Reform Paketi'nde de bir dizi politikaya yer verdiklerini animsatarak, "Kredi piyasamizin aktif kalitesinin daha da güçlendirilmesi amaciyla varlik yönetim sirketlerinin kapasitesini artiracak çesitli adimlar atilacak." ifadesini kullandi.

Bu kuruluslarin daha saglikli bir mevzuat altyapisina sahip olmasi konusundaki çalismalarin devam ettigi bilgisini veren Elvan, söyle konustu:

"Bu sirketlerin kisa zamanda 'Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Sirketleri Kanunu' kapsamina alinarak, güçlü bir yasal zeminde faaliyet göstermeleri için teknik çalismalarimizi hizlandirdik. Sunu çok net ifade etmek istiyorum, banka disi mali kuruluslar tali bir rol üstlenmemelidir. Finansal sektörün asli ve tamamlayici bir unsuru haline gelmelidirler. Bu sekilde, sektörde rekabetin, inovasyonun ve verimliligin artmasi mümkün olacaktir."

- "Sermaye piyasalari ciddi alternatif olarak degerlendirilmeli"

Bakan Elvan, sirketlerin en önemli sorunlarinin zayif sermaye yapisi ve dis kaynaklara erisim zorlugu oldugunu bildiklerini aktararak, kaynak sikintisinin giderilmesinde sermaye piyasalarinin mutlaka ciddi bir alternatif olarak degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

Sirketlerin varliga dayali menkul kiymet ihraci yoluyla fon elde etme imkanlarini denemesi gerektigini vurgulayan Elvan, simdiye kadar genellikle bankalarin kaynak sagladigi bu yöntemi banka disi mali kuruluslarin da uygulamasini temenni ettiklerini bildirdi.

Elvan, bu noktada mevzuat altyapisinda bir eksiklik bulunmadigina isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Gerekli olmasi halinde her türlü tedbiri hizli bir sekilde almaya hazir oldugumuzu ifade etmek istiyorum. Özellikle sürdürülebilirlik kavraminin öne çiktigi günümüzde, yesil finansman olarak tanimlanan faaliyetler için uluslararasi piyasalar önemli firsatlar sunmaktadir. Küresel sürdürülebilir finans piyasasinin önümüzdeki dönemlerde yillik 7 trilyon dolar bir büyüklüge erisecegi tahmin ediliyor. Buralardan elde edilecek düsük maliyetli fonlar hem banka disi finans sektörünün gelisimine katkida bulunacak hem de reel sektörümüzün sürdürülebilir is modellerine geçisini hizlandiracaktir."

Bugün bazi bankalarin söz konusu piyasalarda yesil tahvil ve sukuk ihracini basariyla gerçeklestirdigini belirten Elvan, "Benzer sekilde banka disi mali kuruluslarimizin da bu piyasadan faydalanmasini amaçliyoruz." diye konustu.

- "Sirketlerimiz daha esnek hizmet kanallarina kavusacak"

Elvan, banka disi mali sektörde rekabetin gelismesi, müsteri haklarinin korunmasi ve ekonomik etkinlige katkinin saglanmasi açisindan etkin bir düzenleme ve denetim çerçevesinin olmasinin büyük önem arz ettigine dikkati çekti.

Bu kapsamda Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu araciligiyla bu kuruluslar için uluslararasi standartlara uygun bir düzenleme ve denetim altyapisi olusturduklarini ifade eden Elvan, kamu tarafindan yapilan düzenlemelerin yaninda sektörün de kendini gelistirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektigini dile getirdi. Elvan, "Sektör karsilastigi firsatlari degerlendirmeli, yenilikçi-yaratici bir vizyon benimsemelidir. Özellikle pandemiyle birlikte yayginlasan dijital uygulamalar finansal hizmetlerin daha etkin sunulmasi için bir avantaj sagliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Mart ayinda yürürlüge giren kanun degisikliginin banka disi mali kuruluslarin uzaktan erisim imkanlariyla müsterileriyle sözlesme imzalamasini mümkün kildigini animsatan Elvan, "Gerekli alt düzenlemelerimizin tamamlanmasiyla sirketlerimiz, daha esnek hizmet kanallarina kavusacak, hizmet kalitelerini ve verimliliklerini artiracaktir." dedi.

- "Birlik, sektörün gelisimine katki saglamali"

Elvan, banka disi kuruluslarin, etkin bir iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi sistemleri kurmasinin, bu kuruluslarin profesyonel bir sekilde islemesine de katki saglayacagini belirterek, bu konuda Finansal Kurumlar Birligine de önemli görevler düstügünü bildirdi.

Birligin sahip oldugu kapasite ve birikimi üyelerine yansitarak, yeni üye olan varlik yönetim ve tasarruf finansman sirketlerine kurumsallasma konusunda destek olmasi gerektigini vurgulayan Elvan, sunlari kaydetti:

"Birlik, üyelerin hak ve menfaatlerini savunmanin yaninda proaktif stratejiler üreterek, sektörün gelisimine katki da saglamalidir. Bunu yaparken reel sektör firmalarinin yalnizca müsteri degil, uzun vadeli is ortaklari oldugunu üyelerine her firsatta hatirlatmalidir. Finansal Kurumlar Birligi yöneticilerinin, bu sorumlulugu layikiyla yerine getirecegine inaniyorum."???????
Kaynak: AA