Almanlar Buldu, Fransizlar Üretti, Türk Kullaniyor

Almanya’nin Lauenburg/Elbe sehrinde hayata geçirilen “TaBuLa Shuttle” projesi kapsaminda sürücü olmadan elektrikli çalisan otobüs büyük ilgi görüyor. Korona virüs salgini nedeniyle en fazla 3 yolcu alabilen ve saatte en fazla 19 km hiz yapabilen otobüsü projede çalisan tek Türk olan Sivasli Alparslan Barçin kontrol ediyor.

Almanlar Buldu, Fransizlar Üretti, Türk Kullaniyor
Almanya’nin Asagi Saksonya Eyaleti’ne bagli Lauenburg/Elbe sehrinin sokaklarinda elektrikle çalisan sürücüsüz otobüs ilgi görüyor. “TaBuLa Shuttle” adi verilen proje Almanya Ulastirma ve Dijital Altyapi Bakanligi tarafindan da destekleniyor. Bu tür projeler için 3.7 milyon Euro maddi destek ayiran bakanlik, “TaBuLa Shuttle” projesi ve çalisanlarina da 3 yilligina 1.9 milyon Euro bütçe sagliyor.

FRANSA’DA ÜRETILDI TÜRK KULLANIYOR

Harburg Teknik Üniversitesi (TUHH) Ulastirma, Planlama ve Lojistik Enstitüsü Proje Koordinatörü Matthias Grote, “Proje üniversitemiz tarafindan gelistirildi ve Fransa’da üretildi. Bir otobüsün maliyeti 300 bin Euro. Salgin nedeniyle bir süre ara versek de ilk olarak Ekim 2019’dan beri trafikte deneme sürüsü yapiyoruz. Otobüs elektrikle çalisiyor ve bataryasi normal sartlarda 8 saat dayaniyor. Ama yaz aylarinda klima da açilinca 5 saat sonra bitiyor. Ayni otobüsten 2 tane var ve batarya bitince diger otobüs devreye giriyor. Simdilik sürüslerimiz deneme amaçli olarak tek hat üzerinden ücretsiz yapiliyor” dedi.



OTOBÜSÜ KONTROL ETME YETKISI ALANLAR ARASINDA BIR DE TÜRK VAR

Sali’dan Cumartesi’ye 09.30-16.30 arasi çalisan otobüs, Lauenburg merkez tren istasyonundan her yarim saatte bir kalkiyor ve 3 kilometrelik güzergah üzerinden turistlerin gezdigi eskisehir ve Elbe Nehri bölgesinde sürüs yapiyor. Toplamda 10 yolcu kapasitesine sahip olan otobüs, korona virüs salgin nedeniyle simdilik sadece 3 yolcu alabiliyor ve saatteki hizi en fazla 19 kilometreye çikabiliyor. Tekerlekli sandalye ve çocuk arabasi kullananlar da rampa ile otobüse binebiliyor. Otobüsü kontrol etme yetkisi olan 4 kisiden biri de Sivasli Alparslan Barçin. Yaklasik 10 yildir otobüs soförü oldugunu ve 2 yildir da elektrikli otobüsü kontrol ettigini belirten belirten 43 yasindaki Barçin, “Almanya’da bu otobüsü kontrol eden tek Türk benim. Sirketimizde bir sürü sürücü var ama herkes bunu kullanamiyor. Bunu sürebilen sadece 4 kisi var su anda. Direksiyon olmadan otobüsü kullanmak kolay degil” ifadelerini kullandi.

“TURISTLERIN DE BÜYÜK ILGISINI ÇEKIYOR”

Barçin, otobüsün bataryalarla ve teknik donanimla çalistigini dile getirerek, “Otobüs sensörlerle hareket ederek kendisi sürse de bir teknik eleman her zaman otobüste bulunuyor. Yanlis park eden araçlar veya yol kenarindaki agaçlar nedeniyle otobüs duruyor. Bu durumda ben devreye giriyorum ve elimdeki kumanda ile otobüsü manuel olarak yönetiyorum. Tehlikeyi geçince tekrar otomatige bagliyorum. Simdiye kadar da hiçbir kaza yapmadik. Bu otobüsü sürmek digerlerinden daha zevkli ve turistlerin de büyük ilgisini çekiyor. Bu projede oldugum için çok mutluyum. Türkler çok fazla kullanmiyor. Bizim insanlarimizin da bu ücretsiz hizmetten faydalanmalarini isterim” dedi.

Otobüse yolcu olarak binen Mustafa Göktürk de projeye övgüler yagdirarak “Kendi aracim da oldugu için her zaman bu otobüse binmiyorum ama liman bölgesine gidecegim zaman biniyorum. Çok güzel ve sürmesi zevkli ama en fazla 19 km hizla gittigi için bana göre çok yavas” dedi.

(Erdal Altuntas/IHA)
Kaynak: İHA