Türkiye'nin Destinasyon Odakli Ilk Bölgesel Turizm Markasi 'Mezopotamya' Tanitildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: 'Insallah her bir ilde turizm yatirimlarini adim adim en dogru ve basarili sekilde hayata geçirecek ve bu topraklara kültürturizm noktasinda yeni bir kimlik kazandiracagiz. Bu hedeflere dogru ilerlerken, ayni ideal ve amaçlarla bir turizm ve markalasma çalismasinin yapiliyor olmasinin çok degerli oldugunu ve büyük önem tasidigini düsünüyorum' 'Biz 45'li rotalar planlarken siz 9 il birlestiniz çok güzel bir Mezopotamya destinasyonu bölgesi ve rotasi olusturdunuz. Bence Türkiye'nin dünyada çalistigi bölgesel tanitim operasyonu için ilk ve örnek bölge oldunuz'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Insallah her bir ilde turizm yatirimlarini adim adim en dogru ve basarili sekilde hayata geçirecek ve bu topraklara kültür-turizm noktasinda yeni bir kimlik kazandiracagiz." dedi.

Bakan Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in da katildigi, Sanliurfa Arkeoloji Müzesi önünde düzenlenen Güneydogu Anadolu Bölgesinin turizm potansiyelini tüm dünyaya tanitmak üzere olusturduklari "Mezopotamya" markasinin tanitim programinda, tarihi, kültürü ve cografi yapisiyla dünyanin en zengin ve özgün vatanina sahip oldugumuzu belirtti.

Dogasindan iklim çesitliligine, mutfak kültüründen el sanatlarina, mimarisinden arkeolojik kalintilara turizmde çogu ülkeye biri ya da ikisi nasip olan varliklarin tamaminin Türkiye'de oldugunu aktaran Ersoy, "Bu gerçegin farkinda olarak her bölgeyi ve sehirlerimizi kendi farkliliklari ve sahip olduklari turizm unsurlari ile ön plana çikarmayi, turizmi istisnasiz ülkemizin tamamina yaymayi temel hedefimiz olarak belirledik. Nereden bakip hangi yönüyle ele alirsaniz alin bu topraklarin söyleyecek nice sözü, insanlikla paylasacagi essiz bir birikimi var. Mezopotamya ise adeta bu topraklarin bilgesi ve hafizasi olarak ilk kulak vermemiz, gözlerimizi çevirmemiz gereken yer. Biz de Bakanlik olarak öyle yaptik ve bu bölgeye turizm ile kültür-sanat basliklarinda yapilanlari, bundan sonra neler yapabilecegimizi masaya yatirdik." diye konustu.

Bakan Ersoy, GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesi'nin Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak illerini kapsadigini belirterek, bu bölgenin Türkiye'nin sahip oldugu turizm çesitliligini yansittigini söyledi.

Bu sehirlerin tasidigi potansiyel sayesinde bölgenin doga, kültür, inanç, gastronomi turizmi ile eko ve termal turizm alanlarinda gelistirilmesinin mümkün oldugunu ifade eden Bakan Ersoy, konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu sehirlerimiz, sahip olduklari kültür varliklari ile de büyük deger tasimaktadir. Restorasyon, müze ve ören yeri uygulama çalismalari kapsaminda söz konusu sehirlerimizde bugüne kadar 130'dan fazla proje ve uygulama isi tamamlanmistir. Bu 9 ilimizde 611 tasinmaz kültür varligina 18 buçuk milyon liranin üzerinde proje ve uygulama yardimi yapilmis, çevre düzenlemesi ve altyapi uygulamalari için ise yaklasik 152 milyon lira ödenek gönderilmistir. Hasankeyf'ten Halfeti'ye, Midyat'tan Çermik kaplicalari ve Egil'e, Zeugma'dan Balikligöl ve Viransehir'e, Göbeklitepe'den Nemrut'a… Sadece genel bir bakisla yorumlarsak bile insanlik medeniyetinin kökleri ve inancin manevi mirasi bütün görkemi ve derinligi ile karsimizda duruyor. Bunlara sahip çikmali, korumali ve en dogru sekilde ülkemizin ve insanligin faydasina sunmaliyiz. Bunu basarmak için bölgeye karsi bir farkindalik olusturmak, barindirdigi zenginligin bilinirligini artirmak zorundayiz. Bu noktada devreye Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansimiz kisa adiyla TGA girmektedir."

Bakan Ersoy, Diyarbakir ve Mardin'i 10 farkli dilde içerik sunduklari GoTürkiye platformunun rotasina eklediklerini Batman'i ise yapilacak hazirlik çalismasinin ardindan ekleyeceklerini söyledi.

Lezzet rotasi kapsaminda Gaziantep, Halfeti, Rum Kale, Göbeklitepe, Sanliurfa, Harran rotasini GoTürkiye'de paylastiklarini belirten Ersoy, Kilis için de hazirlik çalismalari yapildigini dile getirdi.

Ersoy, Mardin-Midyat inanç rotasinin da hazirlandigini, Mardin turizmi için de ciddi bir çalisma içerisinde olduklarini belirtti.

- "Çok güzel Mezopotamya rotasi olusturdunuz"

Mezopotamya markasinin çok önemli olduguna inandigini vurgulayan Ersoy, "Türkiye açisindan bizim aslinda turizmi 81 vilayete yayma çalismamiz var, burada ben ilk görevle geldigimde belirtmistim. Bunu hizli sekilde degerlendiren bölge siz oldunuz. Önemli olan sehirleri rotalar halinde birlestirmek, burada biz 4-5'li rotalar planlarken siz 9 il birlestiniz çok güzel bir Mezopotamya destinasyonu bölgesi ve rotasi olusturdunuz. Bence Türkiye'nin dünyada çalistigi bölgesel tanitim operasyonu için ilk ve örnek bölge oldunuz. Gururla söylüyorum ve sizleri hepinizi de ayri ayri tebrik ediyorum, emegi geçen herkese sükranlarimi sunuyorum. Gerçekten bir inanmislik, bir istek görüyorum, zaten bir inanmislik olunca sonuca gidiyorsunuz. Bundan sonrasini yapmak bizim için çok kolay, en önemli sey bir bölgenin tanitiminda içerik tedariki bu içerik tedarikini siz en iyi sekilde olusturup bizim önümüze veriyorsunuz. Kültür ve Turizm Bakanligina bagli Turizm Gelistirme Ajansi bu iyi hazirlanmis içerigi bundan sonrasi basta tüm Türkiye’ye olmak üzere tüm dünyaya tanitmakla görevli. Bunu da en iyi sekilde sizler adina yapacak." seklinde konustu.

- "Bu topraklara yeni kimlik kazandiracagiz"

Siirt Botan Vadisi Milli Parki'ndaki parasütçülük, rafting ve su sporlarini, spor ve macera rotalarina ekleyeceklerini vurgulayan Bakan Ersoy, söyle devam etti:

"Bölge ve sehirler bu denli zengin olunca yapilacaklarin, planlamalarin ve projelerin listesi de uzuyor. Insallah her bir ilde turizm yatirimlarini adim adim en dogru ve basarili sekilde hayata geçirecek ve bu topraklara kültür-turizm noktasinda yeni bir kimlik kazandiracagiz. Bu hedeflere dogru ilerlerken, ayni ideal ve amaçlarla bir turizm ve markalasma çalismasinin yapiliyor olmasinin çok degerli oldugunu ve büyük önem tasidigini düsünüyorum. Eylem planindan uygulama asamasina, saha arastirmalarindan dijital platformlarin kullanimina ve saglanan güçlü is birlikleri ile hayata geçirilen projelere kadar gösterilen hassasiyet ve titizligi tebrik ediyorum. Tarih bu topraklarda yazilmaya basladi, insan medeniyeti burada filizlenip kök saldi. Simdi yarinin tarihine yön verme, medeniyette yeni sayfalar açma vaktidir. Insallah bu topraklar ve cennet vatanimiz bir kez daha bunun merkezi, insanimiz ise yine mimari olacaktir. Buna duydugum sarsilmaz inançla projenin hayirli olmasini diliyor, hepinize saygilar sunuyorum."

Katkilarindan dolayi Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'a tesekkür eden Ersoy, markanin tanitimina emek veren herkese ayri ayri kutladigini sözlerine ekledi.

Konusmalarin ardindan Bakanlar Ersoy ve Varank ile markanin paydas kuruluslari hazirlanan ortak protokolü imzaladi.

Kaynak: AA