Kuzey Kore Lideri Kim'in Kilo Kaybinin Halkta Endiselere Neden Oldugu Iddia Edildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yasadigi kilo kaybi nedeniyle ülke halkinin liderin sagligi hakkinda endiselendigi ileri sürüldü.

Voice of America'nin Güney Kore haber ajansi Yonhap'a dayandirdigi haberine göre, Kuzey Kore resmi devlet televizyonunun halk ile gerçeklestirdigi röportajda bazi vatandaslar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un zayiflamis görüntüsünden duyduklari üzüntüyü dile getirdi.

Kim'in zayifladigini görenlerin üzüntü içerisinde oldugunu belirten bir vatandas, bu duruma sahit olan herkesin "gözyaslarina boguldugunu" ifade etti.

Güney Kore medyasinda, vatandaslarin ifadelerinin Kim’in sagligi hakkinda endiseleri yansittigi öne sürüldü.

Resmi devlet televizyonunda Kuzey Kore liderinin saglik durumu hakkinda herhangi bir bilgi paylasilmazken, uzmanlar görüntülerin Pyongyang yönetiminin ülke liderinin degisen fiziki görünümünü kabullenmesi açisindan önemli oldugunu kaydetti.

Leeds Üniversitesi Modern Kore uzmani Aidan Foster-Carter, ülke liderinin gözle görülür kilo kaybinin herkesin bildigi ancak konusmaktan kaçindigi bir durum oldugunu ancak Kuzey Kore liderinin eskisinden daha iyi göründügünü belirtti.

Bazi uzmanlar, Kim’in zayiflamis görüntüsünün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ekonomik darbogaz yasayan ülkenin sakinlerine yönelik "kemer sikma" mesaji olabilecegini de ifade ederken, Kim'in saglik duruma dair süphelere dikkati çekti.

Bu ay basinda ülkeyi yöneten Kore Isçi Partisinin bir toplantisinda görüntülenen Kim’in önemli miktarda kilo kaybina ugradigi söylentileri çikmisti.

- Kim hakkindaki söylentiler

Kuzey Kore lideri Kim hakkinda, geçen yil "sagliginin yerinde olmadigi veya öldügü" yönünde söylentiler çikmisti.

Kim'in durumu hakkinda tavsiyede bulunmak üzere bir grup Çinli doktorun bu ülkeye gittigi ileri sürülmüs, Kuzey Kore liderinin 12 Nisan 2020'de kardiyovasküler bir operasyon geçirdigi ve iyilesme sürecinde oldugu yönünde haberler çikmisti.

Hong Kong Uydu Televizyonu, Kim'in öldügünü duyurmus, bu haber ise herhangi bir yetkili tarafindan dogrulanmamisti.

Kim'in, 15 Nisan 2020'de Kuzey Kore'nin kurucu lideri, büyükbabasi Kim Il-sung'un dogum günü kutlamasi dahil önemli etkinliklere katilmamasi sagligi hakkinda spekülasyonlara neden olmustu.

Iddialarin ardindan Kim Jong-un'un, Mayis 2020 basinda, ülkenin baskenti Pyongyang'da gübre fabrikasinin açilisini yaparken fotograflari ortaya çikmisti.

Kaynak: AA