Kovanlarina Ayi Musallat Olunca Bu Yöntemi Buldu

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde aricilik yapan emekli ögretmen, yaylada ari kovanlarina musallat olan ayilardan kurtulmak için ilginç bir yöntem buldu. Kovanlarin bulundugu alanda sürekli radyoyu açik tutan arici, bu yöntemle ayilarin ari kovanlarina gelmesini engelliyor.

Kovanlarina Ayi Musallat Olunca Bu Yöntemi Buldu
Türkiye’nin birçok ilinde ögretmenlik ve idarecilik yaptiktan sonra 10 yil önce emekli olan Murat Baydar (61), memleketi Kastamonu’nun Hanönü ilçesi Gökceagaç köyüne yerlesti. Emekli olduktan sonra "hayalim" dedigi aricilikla ugrasmaya baslayan Baydar, basarili denemelerinin ardindan artik bu isi iyi profesyonel olarak yapmaya basladi.

Yaklasik 10 yildir ari yetistiriciligi yapan Baydar, yaylada ari kovanlarini ayilarin saldirisindan koruyabilmek radyodan müzik çaliyor. Hiç durmadan radyodan çalan müzik sayesinde ayilarin zararindan kurtuldugunu söyleyen Bayrak, bu sayede de tamamen dogal bal üretimi yaptigini kaydetti.



“Emekli olduktan sonra köyüme dönüs yapip ari yetistiriciligine basladim”

En son görevini Mugla’nin Köycegiz ilçesinde tamamladigini belirten Baydar, "Emekli olduktan sona köyüme dönüs yaptim. Birkaç kovanla basladim, aricilikta basari elde etmenin mutlulugunu yasadim. Köyümün yaylalarinda, sehrin stresinden uzaklasarak dogayla iç içe yasiyorum. Buradayken tamamen baska bir dünyada gibiyim. Arilarla ilgilenirken zamanin nasil geçtigini anlamiyorum. Hayalim olan bir ugrasla zaman geçirdigim için çok mutlu oluyorum" dedi.

Ariciligin emek isteyen bir ugras oldugunu dile getiren Baydar, "Ise ilk basta birkaç kovanla basladim. Su anda yaklasik 50 kovanim var. Arilar çok gizemli hayvanlar. Onlari tanidikça daha çok yaklasiyorum" diye konustu.



“Ballarimiz yüzde 100 organik, bu yaylada tarim yapilmiyor”

10 yildir aricilikla ugrastigindan bahseden Baydar, “Bu sene Yumacik Yaylasi’nda Avlu Tarla’da arilarla birlikte bal üretimi yapiyoruz. Ballarimiz yüzde 100 organik. Çünkü etrafimizda herhangi bir tarim arazisi bulunmuyor. Yaklasik 45 kilometre mesafeye kadar herhangi bir tarim yapilmiyor. Sadece bulundugum yaylada hiç ekilmemis araziler var. Su anda bulundugum alanda daha önce tarim yapilmis, samanligi var, bir binasi var. Fakat uzun süredir atil vaziyette kalmis. 3 ay boyunca buradayiz. Insallah bal üretimi yapacagiz" dedi.



“Radyodan çalan müzik sayesinde ari kovanlarindan ayilari uzak tutuyorum”

Arilarina bazen ayilarin musallat oldugunu söyleyen Baydar, "Bu kara kovan usulü üretim. Bu kovanda petek yok, tamamen ari isçiligini kullanarak kovanda üretim yapiyorum. Radyo sesi açik oldugu sürece ayilar bu ari kovanlarina gelmiyor. Bunun disinda yani radyo çalmadigi zaman firsat buldugu an ari kovanlarina gelme imkani var. Simdilik ayilarla bir problem yasamadik. Ama kendi köyümde evimin yaninda Ramazan ayinda bir kovanimi yedi, afiyet olsun” dedi.

Kaynak: İHA