Devlet Korumasinda Yetisen Gençlere Meslek Hayatlarinda 'Tam Destek'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginca, devlet korumasindaki gençlerin kamu kurum ve kuruluslarinda ise yerlestirilmesine iliskin uygulamanin basladigi 1988'den bugüne kadar, 55 bin 862 genç, kamu kurum ve kurulusuna yerlestirildi Özel Sektör Istihdam Tesviki uygulamasiyla da 5 bin 964 genç özel sektörde istihdam edildi.

YESIM SERT KARAASLAN - Devlet korumasindaki gençlerin kamu kurum ve kuruluslarinda ise yerlestirilmesine iliskin uygulamanin hayata geçirildigi 1988 yilindan 2021'e kadar, 55 bin 862 genç kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginca, egitim hayatlarinda desteklenen devlet korumasindaki çocuklar, bakim sonrasinda gelecek kaygisi yasamamalari için de kamu kurum ve kuruluslarinda görevlendiriliyor.

Devlet korumasindaki gençlerin kamu kurum ve kuruluslarinda ise yerlestirilmesine iliskin uygulamanin hayata geçirilmesiyle, bu gençlere mühendis, ögretmen, hemsire, avukat gibi mezun olduklari alanlara göre atanma imkani getirildi. Düzenlemeyle istihdam hakki olan çocuklarin bu haklarini kisa sürede kaybetmemeleri için hak sahipligini kazanmada basvuru süresi 2 yildan 5 yila çikarildi.

Bu kapsamda, kanunun çiktigi ve uygulamanin hayata geçirildigi 1988 ile 2021 yillari arasinda, 55 bin 862 genç, kamu kurum ve kuruluslarinda göreve baslatildi.

Uygulamanin basladigi 1988'den 2002 yili sonuna kadar, 21 bin 302 hak sahibi kamuda ise yerlestirildi, 2003-2021 yillari arasinda ise 34 bin 560 gencin istihdami saglandi.

Gençlerin özel sektörde de istihdamini artirmak adina 2018'den itibaren kolaylastirici ve tesvik edici politikalar uygulandi. Bu gençlerin özel sektörde çalismalari halinde, SGK primlerinin tamami ise giris tarihinden itibaren 5 yil süreyle devlet tarafindan karsilandi. Özel Sektör Istihdam Tesviki uygulamasiyla da 5 bin 964 genç özel sektörde istihdam edildi.

- Is ve Meslek Danismanligi Egitimleri Projesi hayata geçirildi

Koruma altindaki gençler, is ve meslek danismanlariyla çalisma hayatina hazirlandi.

Bakim sonrasi yasama uyum saglamalarina destek olmak amaciyla kurum bakimindaki 13-18 yas araligindaki çocuklar ile yüksekögretim egitimine devam eden ve kurum bakimindan ayrilan gençlere, "Yasam Becerileri", "Çalisma Hayati ve Hukuk" egitimleri verildi.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ile ISKUR is birliginde, korunma ve bakim altinda bulunan 13-18 yas grubundaki çocuklara yönelik Is ve Meslek Danismanligi Egitimleri baslatildi.

Devlet korumasindan ayrilan gençleri izlemek ve rehberlik yapabilmek için 81 ilde Bakim Sonrasi Izleme ve Rehberlik Birimleri kuruldu. Bu birimler araciligiyla gençlerin karsilastiklari sorunlari çözmelerinde kendilerine rehberlik hizmeti verildi, ihtiyaci olanlara barinma destegi ve sosyal ekonomik destek hizmeti sunuldu.

Gençlere, merkezi yerlestirme isleminden sonra, görevlerine baslamadan önce bulunduklari illerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlükleri araciligi ile "Is Hayatina Uyum Seminerleri" düzenlendi.
Kaynak: AA