Türkiye Bal Rekoltesinde Düsüs Beklentisi

Giresun Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Kubilay Elevli, kestane ve çiçek bali bal üretiminde gal arilari nedeniyle yüzde 70’lere varan rekolte düsüsü beklendigini söyledi.

Türkiye Bal Rekoltesinde Düsüs Beklentisi
Giresun Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Kubilay Elevli, normalde bal akiminin bu zamanda baslamasina ragmen bu yil özellikle kestane ve çiçek balinda ciddi rekolte kayiplari oldugunu belirterek kovan basina ortama 60 kilogram bal alindigini, miktarin bu yil 20 kilograma kadar düstügünü ifade etti.

Kubilay Elevli, “Yerli aricilarimiz kestane balindan, Dogu ve Güneydogu illerine giden gezgin aricilarimiz da çiçek balindan bekledigini bulamadi. Gal arilarinin verdigi zarar nedeniyle kestane çiçekleri bu sene açmadi. Kestane bal rekoltesi bu sene geçen yila göre yüzde 60-70 civarinda ürün kayiplarimiz olacaktir. Bu rekolte düsüklügü haliyle fiyatlara yansiyacaktir. Geçen yil 150 lira civarinda satilan kestane balinin kilosu bu sene 200 liradan asagi satilmayacaktir o da bulunabilirse. Çiçek bali için Dogu ve Güney Dogu Anadolu illerine giden gezginci aricilarimizda hayal kirikligina ugradi. Çiçek balinda da yüzde 60 civarinda rekolte kaybi endisesi yasaniyor. Bu sene hedefimiz artik bal almak degil, arilarimizi kurtarmak ve gelecek yila hazirlayabilmektir. Aricilarin bu seneki bal üretimi oldukça düsük olmaktadir. Bu durum sadece Giresun için degil, ülkemiz genelinde aricilik yapan 72 bin ari yetistiricileri için de ciddi bir sikinti meydana getirmektedir. Çünkü aricilarimizin kredileri var, masraflari var, gezgin aricilarin ulasim, konaklama giderleri var ve bir de kendi geçimlerini saglayabilme sikintilari var. Bu durumu zirai afet kapsamina aldirabilirsek kredilerimizin en azindan bir, iki yil ertelenmesini bekliyoruz“ dedi.

Giresun’da 2 bin 500 birlige kayitli aricinin oldugunu da ifade eden Elevli, “Yaklasik 150 bin kovanla aricilik yapiyoruz. Bu 150 bin kovanin 50 bini kestane bali üretimi yapan aricilarimiz, geri kalan 100 bin civarindaki koloni de gezginci olarak devam etmektedir. Ortalama yillik 7 bin ton çiçek bali, bin tona yakin da kestane bali üretimimiz vardi. Bu sene gal arisi nedeniyle yüzde 70 civarinda verim kaybi bekliyoruz” diye konustu.



Aricilar, gal arisina karsi mücadele edilmesini bekliyor

Giresun’da kestane bali üretimi yapan Hicabi Çakir ise, “Ben sabit aricilik yapiyorum ve bütün üretimim kestane baliydi. Bütün hayallerimi kestane balina baglamistim. Geçen yil baslayan gal arisi hastaligi her geçen yil kestane agaçlarinda artmaya devam etmektedir. Özellikle bu sene gal arisi iyice kendisini hissettirdi ve kestane agaçlari çiçek açmadi. Böyle giderse kestane bali üretimi yok olacak diyebiliriz. Yetkililer biran önce bölgemizde gal arisi mücadelesine baslamalidir. Bu konuda baska bölgelerde biyolojik mücadele yapildigini görüyoruz, çok geç olmadan bizim bölgemizde de baslatilmalidir” seklinde konustu.

Aricilarin da devlet destegine ihtiyaci oldugunu ifade eden Nazmi Yilmaz da geçen yil bir kovandaki çerçeveden 10 kilo bal alabilmek mümkünken bu yil 3 kilo dahi alamayacaklarini ve bunun da masraflarini kurtarmaya yetmeyecegini söyledi.

Kaynak: İHA