(Özel) 4 Bin Yil Öncesinin Ev Sahipleri Araniyor

Kültepe Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu baslattiklari projeyle; 2014 yilindan bu yana UNESCO’nun Türkiye’deki Dünya Mirasi Alanlari Geçici Listesi’ndeki Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kanis-Karum Ören Yeri’nde yapilan kazilardan elde edilen verilerde, o dönemki insanlarin yasadiklari evin kökenini tespit etmeye çalistiklarini söyledi.

(Özel) 4 Bin Yil Öncesinin Ev Sahipleri Araniyor
Kayseri tarihini 4 bin yil önceye dayandiran belgelerin gün isigina çikarildigi Kültepe-Kanis-Karum ören Yeri; Anadolu’daki ilk yazili tabletleri barindirmasi ve dünyanin ilk organize ticaret merkezi olmasiyla ön plana çikiyor. Asur çivi yazisi ile yazilan tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki iliskilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlasma metinleri bulunuyor.

Kültepe Kazi Baskani Prof. Dr. Fikri Kulakoglu, baslattiklari projeyle kazilarda bulunan tüccar ve yerli evlerin içerisindeki esyalardan orada yasamis olan insanlarin kökenini tespit etmeyi amaçladiklarini söyledi.

Prof. Dr. Kulakoglu, "Kültepe’deki kazilarda bulunmus olan tüccar veya yerli evler ve bunlarin içerisinde bulunan esyalarin, eserlerin anlasilmasi için geçen sene bir projeye baslamistik. 2 hocamiz ile birlikte basladigimiz bir proje. Projede isin biraz analize dayana bir boyutu var. Hemen sonuç alamiz mümkün degil. Bir yila yakindir bunlarin analizleri yapiliyor. Bizim buradaki amacimiz, burada yasamis olan insanlarin kökenini tespit etmek. Yani o evin sahibi kimdi? Bunlari baska yöntemle bulamiyoruz. Çünkü bulunan kap kacak ve mimariler ayni. Hepsi Anadolu gelenegine göre yapilmis. Ancak biliyoruz ki orada arsivler var. Orada belgeler var. Muhtemelen o analiz yaptigimiz insan yabanci mi degil mi? Anlayabilmek için bu tarz stronsiyum element analiz dedigimiz analiz ile bunlarin kökenini saptayabiliyoruz. Esasen zaten daha önce bir bu konuda doktora tezi yapilmisti. Bu onun bir üst asamasi. Onlari anlamaya çalisiyoruz ve saniyorum çok kisa bir zaman içerisinde bu sonuçlar gelecek. Bizim hedefimiz burada ne kadar yabanci insan yasadigini saptamak ya da yabancilar ile yerliler toplu mu yasiyordu? Yoksa ayrik mi yasiyordu? Bunu ögrenmek. Bunu pozitif bilisim araciligi ile ispatlamaya çalisiyoruz. Tabletlerden bunlari anliyoruz" dedi.

4 bin yil önce yasayan insanlarin akrabalik baglarini da arastirdiklarini kaydeden Kulakoglu, "Bir taraftan da bu insanlarin akrabalik iliskilerini yan yana oturan insanlarin arasindaki akrabalik iliskilerini anlamaya çalisiyoruz. Hatta ikinci kusagi da içerisine katarak anlamaya çalisiyoruz. Yani farkli iki irktan evlenen insanlarin çocuklarinin haritasini çikartmaya çalisiyoruz. Burada sinirli sayidaki insanlarin soy agaçlarini çikartmaya çalisiyoruz. Çünkü elimizde malzeme sadece Kültepe’den olusan bir malzeme ama söyle bir sey var, Kültepe’de çalismalarimizi yaptiktan sonra farkli tarihlerde yasayan topluluklardan da kanitlar bulsak, o zaman gerçekten Anadolu’nun soyagaci ortaya çikmis olacak. Onun için belki de bu projeyi biraz daha gelistirerek, farkli kazilardan, farkli kültürlere ait tabakalarin bulundugu kazilardan da örnekler alarak bu soyagacini çikartmak mümkün olabilir" diye konustu.

Kaynak: İHA