Nilüfer'in Hikayesi Ikinci Cilt Kitabi Okurla Bulustu

Nilüfer Belediyesi tarafindan hayata geçirilen sözlü tarih ve arastirma projesinin ikinci cilt kitabi “Nilüfer’in Hikayesi”nin tanitimi yapildi. Toplam 44 mahallede yaklasik 500 sözlü tarih taniginin görüsme kayitlarinin yer aldigi çalismanin tanitim töreninde fotograf ve hikayelerden olusturulan sergi de izlenime açildi.

Nilüfer'in Hikayesi Ikinci Cilt Kitabi Okurla Bulustu
Nilüfer’in 8 bin 500 yil öncesine dayanan geçmisi, olusturulan sözlü tarih projesinin ikinci cildiyle kentliyle bulusmaya devam ediyor. Nilüfer Belediyesi tarafindan yapilan çalismalar sonucu kitaplastirilan ‘Nilüfer’in Hikayesi’nin ikinci cildi 7 yil aradan sonra okurlarla bulustu. Nilüfer Belediyesi Halk Evi önünde yapilan tanitim törenine Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Bursa Uludag Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Bursa Uludag Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Sevim, Nilüfer Belediyesi Baskan Yardimcilari, muhtarlar ve davetliler katildi.

Törende konusan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Nilüfer’in uzun yillara dayanan geçmisi oldugunu ve farkli uygarliklardan izler tasidigini belirtti.

Baskan Turgay Erdem, “ Nilüfer, tarih öncesine ait izleriyle yerlesik yasama geçtigi bilinen en eski köy topluluklarina, Antik Çag Anadolu halklarindan biri olan Mysialilar’a, Yunan Tanrisi Apollon adina kurulan yerlesimlere, Bizans yerlesimlerine, Osmanli dönemine ait pek çok esere ve zengin kültürlere ev sahipligi yapmis bir kent. Ancak bu cografyadaki zengin kültürel mirasi gelecege tasiyacak kapsamli tarih arastirmalarina ne yazik ki yeterince sahip degiliz. O nedenle bu bölgede kültürel mirasimizi gelecege tasiyacak bir sözlü tarih çalismasi gerçekten çok kiymetli. “Nilüfer’in Hikayesi” bu ihtiyaçtan dogdu ve ilk cildi 7 yil önce yayinlandi. Ancak ilçenin küçük bir kismini kapsiyordu, o nedenle hemen ardindan ikinci cildi hazirlanarak, toplam 44 mahalleyi kapsayan bir sözlü tarih çalismasi tamamlandi. Bu çalismaya paralel gerçeklestirilen çekimlerle de 44 bölümlük bir belgesel dizisi hazirlandi. Bizler de Nilüfer’in tarihine isik tutarak büyük bir boslugu dolduran ve büyük ilgi gören bu degerli çalismanin yeniden basimini yaparak, daha genis kitlelere ulastirmak istedik” dedi.

Çalismanin Nilüfer’in bilinmeyen birçok hikayesini gelecege tasidigini ifade eden Turgay Erdem, “Çok büyük emeklerle ortaya çikarilan bu çalismayi sizlerle bulustururken, bu degerli eseri ortaya çikaran arkadaslarima da tesekkür etmek istiyorum. Basta Proje Danismani Prof. Dr. Yusuf Oguzoglu, Ögretim Üyesi Sezai Sevim ve Proje Koordinatörü Onur Ulutas olmak üzere, sahada ve masa basinda bu ise büyük emek veren, titiz bir çalismayla kentin tarihine isik tutan degerli arastirmacilara, akademisyenlere, ögrenci arkadaslarimiza gönülden tesekkür ediyorum. Nilüfer’de çok degerli bir eser kazandirdiniz” diye konustu.

Bursa Uludag Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sezai Sevim de projenin önemine dikkat çekerek, “Bu proje Nilüfer’in geçmisine isik tutacak. Geçmisi gelecege tasiyan bir eser ortaya çikti ve atalardan gelen bilgiler burada kayit altina alindi. Emegi geçenlere tesekkür ederim” seklinde konustu.

Türkiye’nin en büyük sözlü tarih arsivlerinden biri ortaya çikti

Törende konusan Proje Koordinatörü ve kitaplarin yazari Onur Ulutas da projenin içerigi hakkinda detayli bilgiler verdi. Yapilan çalismayla Türkiye’nin en büyük sözlü tarih arsivlerinden birinin ortaya çiktigini ifade eden Ulutas, “Cografya, nasil uluslarin, toplumlarin ve bireylerin var olabilmeleri için gerekli mekan ise, tarih de bu gerekliligin düsünsel ve söylemsel bir mekanidir aslinda. 10 yil önce otel, kent olarak anilan bir ilçenin, Nilüfer’in kimliginin üzerinde biriken tozlari temizleyerek, sahip oldugu degerleri ortaya koymak üzere yola çiktik. Nilüfer” in hikayesi içinde bir kez daha gördük ki, kentleri kent yapan, içinde yasayan insanlardi . Onlar kendi hikayelerini Nilüfer’in hikayesi ile birlestirmislerdi. Kimileri çok eskiden- kimileri yeni gelmisti. Kimileri ise sessizce çekip gitmisti. Bu kentin kimligini ortaya anlatabilmek amaciyla ilk olarak sözlü tarih ve arastirma yöntemini kullandik. Çalismanin ilk cildinde yer alan 21 yerlesim hakkinda bilgi edinebilmek amaciyla birçok devlet arsivi, kütüphane, gazete, süreli yayin, arastirma eserleri, fotograflar ve raporlar gibi dokümanlari taradik. Toplamda 44 mahallede yaklasik 500 kisi ile binlerce saat sözlü tarih görüsmeleri gerçeklestirdik. Böylece 44 bölümlük bir belgesel dizi ile Türkiye’nin en büyük sözlü tarih arsivlerinden biri ortaya çikti” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan projeye katki sunanlara Baskan Turgay Erdem tesekkür plaketi verdi. Katilimcilar daha sonra fotograf ve hikayelerden olusturulan sergiyi gezerek tarihsel bir yolculuga çikti.
Kaynak: İHA