Izmirli Afro-Türkler 'Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi' Adli Etkinlikte Bulustu

Izmir'de yasayan Afrika kökenli Türk vatandaslari, yüz yillar öncesine dayanan kültür ve geleneklerini tanitmak için bir araya geldi.

Konak ilçesinde Daragaç olarak bilinen Umurbey Mahallesi'nde açik hava etkinligi olarak düzenlenen "Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi" adli etkinlik, Afro-Türklerle ilgili çalismalar yürüten Osman Sadi Temizel, Beyhan Türkkollu, Sakir Doguluer ve Orhan Çetinbilek'in konusmaci oldugu konferansla basladi.

Afrika kökenli Türk vatandaslarinin Izmir'deki yasamini konu alan belgesel gösteriminin ardindan Afro-Türk Ritim Grubu konser verdi.

Tarihçi Fatmagül Kirci'nin "Bati Anadolu'da Siyahlara Bakisin Belleksel Perspektifi" baslikli konusmasinin ardindan Afro-Türklerin yasamindan tarihi kesitler sunan fotograf sergisinin açilisi yapildi.

Afro-Türkler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Sakir Doguluer, çesitli etkinliklerle kültürlerini yasatmayi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'deki Afrika kökenli vatandaslarin sayisini 30-40 bin olarak tahmin ettiklerini anlatan Doguluer, konserler, geleneksel Dana Bayrami kutlamalari gibi etkinliklerle Afro-Türkler konusunda farkindalik yaratmak istediklerini belirtti.

Etkinlik kapsaminda konser veren Afrika kökenli disk jokey Musa Tümay Onayberi ise "Afro-Türklerin müzige dogustan yatkinligi var. Etkinligimizde bu özellige de yer vermek istedik." dedi.

Bati Anadolu'nun Siyah Hafizasi adli etkinligin Daragaç Sanat Kolektifi, Afro-Türkler Kültür Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi ile Arsivden Sonra adli sivil toplum kuruluslari tarafindan yürütülen "Afro-Türk-Izmir" projesi kapsaminda gerçeklestirildigi belirtildi.

Kaynak: AA