Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde Konustu Açiklamasi (3)

'Kanal Istanbul'u yaklasik 15 milyar dolarlik bir maliyetle 6 yil içinde tamamlamayi hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden saglanacak gelir ve proje kapsamindaki liman basta olmak üzere, diger unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal Istanbul kendi kendini rahatlikla finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasindan, kesesinden 5 kurus çikmadan, kendi gelirleri ile finanse edilerek dünya çapinda bir esere daha kavusacaktir' 'Kanal Istanbul sadece Türkiye'nin degil belki de dünyanin en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Proje alaninin yüzde 52'si bu dogrultuda kullanilacaktir' 'Kanal Istanbul'un her biri ayri emek gerektiren tüm mühendislik ve ÇED çalismalarinin, bilimin ve teknigin isiginda, hukukun izinde yürütüldügünün altini tekrar çizmek istiyorum' 'Yapilan bölünmüs yollar, otoyollar, bütün bunlar maalesef genç kusak tarafindan bilinmiyor. Düsünün 6 bin kilometreden alinan yollar, simdi 27 bin kilometreye geldi ama genç kusak bunlari bilmiyor'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kanal Istanbul'u yaklasik 15 milyar dolarlik bir maliyetle 6 yil içinde tamamlamayi hedeflediklerini belirterek,"Buradan geçecek gemilerden saglanacak gelir ve proje kapsamindaki liman basta olmak üzere, diger unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal Istanbul kendi kendini rahatlikla finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasindan, kesesinden 5 kurus çikmadan, kendi gelirleri ile finanse edilerek dünya çapinda bir esere daha kavusacaktir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde yaptigi konusmada, Kanal Istanbul üzerinde biri bugün temeli atilan olmak üzere toplamda 6 köprü insa edilecegini söyledi.

Mevcut ana kara yolu ulasim hatlarinin tamami için kanalin üzerinden köprü ile geçisin öngörüldügünü belirten Erdogan, ayrica demir yolundan içme suyu ve atik suya, dogalgazdan elektrige kadar pek çok farkli alandaki 25 alt yapi tesisinin tamaminin da kanal geçis projelerinin, kanal kazisi baslamadan önce tamamlanacak sekilde hazirlandigini aktardi.

Kanalin, Karadeniz çikisinin hemen saginda yer alacak konteyner limani ve lojistik merkezinin, ülkenin dis ticaretine yeni bir soluk getirecegini ifade eden Erdogan, Karadeniz çikisinin solundaki rekreasyon ve yenilenebilir enerji alaninin da Istanbul'a ayri bir deger katacagini kaydetti.

- "500 bin nüfuslu yerlesim alanlari Istanbul'un merkezindeki baskiyi ortadan kaldiracak"

Cumhurbaskani Erdogan, kanalin her iki yaninda planlanan 500 bin nüfuslu yerlesim alanlarinin da Istanbul'un merkezindeki baskiyi ortadan kaldiracagina inandiklarini belirterek, "Kanal Istanbul sadece Türkiye'nin degil belki de dünyanin en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Proje alaninin yüzde 52'si bu dogrultuda kullanilacaktir. Kanal Istanbul'un her biri ayri emek gerektiren tüm mühendislik ve ÇED çalismalarinin, bilimin ve teknigin isiginda, hukukun izinde yürütüldügünün altini tekrar çizmek istiyorum. Bir seyi daha bilmeleri lazim, Çevre ve Sehircilik Bakanligi dedigimiz zaman bir duracaksin. ÇED raporlarini rahatlikla Çevre ve Sehircilik Bakanligi verir, verebilir. Bunu da ögreneceksiniz." dedi.

Tüm bu süreçte görev alan, sorumluluk üstlenen, katki saglayan bakanlara, belediye baskanlarina, firmalara, mühendislere ve uzmanlara sükranlarini sunan Erdogan, bu uzun hazirlik döneminin ardindan nihayet kanalin ilk köprüsünün temelini atma asamasina geldiklerini belirtti.

- "6 yil içinde tamamlamayi hedefliyoruz"

Ilerleyen dönemde hem kanal üzerindeki diger köprülerin ve alt yapi deplase çalismalarini hem de kanal kazisini baslatacaklarini aktaran Erdogan, konusmasina söyle devam etti:

"Kanal Istanbul'u yaklasik 15 milyar dolarlik bir maliyetle 6 yil içinde tamamlamayi hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden saglanacak gelir ve proje kapsamindaki liman basta olmak üzere, diger unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal Istanbul kendi kendini rahatlikla finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasindan, kesesinden 5 kurus çikmadan, kendi gelirleri ile finanse edilerek dünya çapinda bir esere daha kavusacaktir. Projenin bugüne kadar mevcut sürecini nasil adim adim takip ettiysek, bundan sonra da tamamlanana kadar hassasiyetle takibini sürdürecegiz.

Türkiye'ye saglayacagi katkilar, proje maliyetiyle kiyaslanamayacak kadar yüksek olan Kanal Istanbul, ülkemizin en önemli degerlerinden biri olarak tarihteki yerini alacaktir. Rabb'ime bizlere bugünleri gösterdigi için hamdediyorum."

Türkiye'de cumhuriyetin kurulus döneminde baslatilan kalkinma hamlelerinin, kisa bir süre sonra, varligini hala sürdüren bir zihniyet tarafindan engellenmeye çalisildigini dile getiren Erdogan, 'Ülkemiz yakin tarihi, uçaktan motora, silahtan ilaca kadar her alanda baslatilan projelerin önlerinin bu zihniyet tarafindan nasil kesildiginin örnekleriyle doludur. Kim bu isim? CHP. Atilan her adimin önünü kesmistir. Simdi bugünkü CHP de aynen yine 'nasil ön keseriz' diye çalismalarin, gayretin içindedir. Aynen onlarin yaninda da onlara yandaslik yapanlar yok mu? Var. Birlikte nasil ön keseriz, bunun gayreti içindeler." diye konustu.

- "Savunma sanayimiz, gerçek anlamda küresel rekabet gücüne ancak bizim dönemimizde kavustu"

Uçak yapan Nuri Demirag'dan, otomobil üreten, lokomotif motoru gelistiren nice isimlere, cumhuriyetin kalkinma hamlesinin gizli kahramanlarinin hazin hikayelerini artik tüm milletin bildigini anlatan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tabi genç kusak bunlari bilmiyor. Bizim 19 yil önce yaptiklarimizi bile bilmiyor. Egitimde yaptiklarimizi, saglikta yaptiklarimizi, ulasimda attigimiz adimlari, enerjide attigimiz adimlari bilmiyor. Ulasim alt yapisi konusunda, bilmiyor. Yapilan bölünmüs yollar, otoyollar, bütün bunlar maalesef genç kusak tarafindan bilinmiyor. Düsünün 6 bin kilometreden alinan yollar, simdi 27 bin kilometreye geldi ama genç kusak bunlari bilmiyor. Gazi Mustafa Kemal'in de sürdürdügü Osmanli'dan miras demiryolu projeleri ipleri eline alir almaz kim tarafindan durduruldu? Inönü tarafindan durduruldu. Iste CHP'nin engelleme politikalarinin baslangici orasi.

Biz yeniden demir yolu insasina baslayana kadar Türkiye bu kisirligi yasamaya devam etti. Nuri Demirag'in ürettigi uçaklarin ne ülke içinde satisina ne de ihracina izin vermeyerek, fabrikanin kapisina kilit vurulmasina yol açtilar. Savunma sanayimiz, gerçek anlamda küresel rekabet gücüne ancak bizim dönemimizde kavustu. Rahmetli Menderes, aralarinda Vatan Caddesi'nin de bulundugu bulvarlari açarken 'Buraya uçak mi indireceksiniz?' diye karsi çiktilar. Biz sadece sehir içindeki bulvarlarla kalmadik, sehirlerimizin tamamini bölünmüs yollarla köprülerle tünellerle viyadüklerle daglari delerek… Hep söylüyorum ya Asik Veysel gibi biz daglari deldik. Tünellerle viyadüklerle birbirine bagladik. GAP gündeme geldiginde, 'Milletin hakkini yiyecekler' diyerek ortaligi ayaga kaldirdilar. Keban Baraji için kurbagalara 'Göl yapiyorsunuz', burada üretilecek elektrik için ise 'Bu kadar enerjiyi topraga mi vereceksiniz?' diyerek çamur attilar. Ülkemizin en büyük enerji ve tarim projesi GAP'i yeniden ele alarak hizlandiran biz olduk."

Istanbul Bogazi üzerinde insa edilen 1. köprüye 'Buradan mutlu azinlik geçecek' diyerek karsi çikildigini belirten Erdogan, "Ama bitince de ilk kendileri geçti. Rahmetli Özal'in insa ettigi 2. köprüyü engellemek için her yola basvurdular. Bizim dönemimizde yapilan 3. köprü ile ilgili bir mahkeme kararini yanlis anlayip, 'Artik 2 beton kuleden ibaret' diyerek sevinç naralari atanlar da yine bunlardi. Sabiha Gökçen Havalimani'ni genisletirken, CHP'nin basindaki zat, 'Uçagin inmedigi yere havalimani yapan baska ülke gördünüz mü?’ diyerek aklinca dalga geçiyordu. Bugün Sabiha Gökçen Havalimani, birakin ülkemizi bölgenin en aktif havalimanlarindan biri haline geldi. Yetmiyor. Ayni kafa, kendi alaninda dünyanin en iftihar verici projelerinin basinda gelen yeni havalimanimiza da çalmadik kara birakmamistir. Iste Istanbul Havalimani, dünyanin ilk 3 havalimanindan bir tanesi oldu. Ey CHP, sizin gidecek yeriniz yok. Simdi bu havalimani ile dünyanin her yerinde övünüyoruz. Hatirlarsaniz, bu projeyi üstlenen firmalarimiza atmadiklari iftira, etmedikleri hakaret birakmadilar." diye konustu.

(Sürecek)

Kaynak: AA