BM, Etiyopya'da 3 Insani Yardim Çalisaninin Öldürülmesini Kinadi

Birlesmis Milletler (BM), Etiyopya'nin Tigray bölgesinde Sinir Tanimayan Doktorlar Örgütü (MSF) üyesi 3 çalisanin öldürülmesini kinadi.

BM Yerlesik ve Insani Yardimi Etiyopya Koordinatörü Catherine Sozi, yaptigi açiklamada, bu korkunç saldiri karsisinda dehsete düstügünü ve öfkelendigini belirtti.

Saldirinin sorusturulmasi ve faillerin cezalandirilmasi çagrisinda bulunan Sozi, "Yardim çalisanlari hedef degildir. Siviller gibi, uluslararasi insancil hukukun gerektirdigi sekilde saygi duyulmali ve korunmalidirlar." dedi.

Sozi, kalpleri ve düsüncelerinin hayatini kaybeden meslektaslarinin aileleri ve sevdikleriyle oldugunu ifade etti.

MSF 24 Haziran'da, Tigray'da insani yardim çalismalarini sürdüren 3 üyesine ulasamadigini açiklamis, dün MSF çalisanlarinin cesetleri is araçlarinin birkaç metre ötesinde bulunmustu.

- Tigray'da çatismalar devam ediyor

Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed Ali'nin TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette bir milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar sürüyor.

BM, 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmus ancak Etiyopya hükümeti bunu reddetmisti.

Kaynak: AA