YKS Sinavi Öncesi Ögrencilere Altin Tavsiyeler

Özel Radikal Okullari Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Ögretmeni Cansu Kaplan, TYT ve AYT sinavlarina katilacak ögrenciler için sinav öncesinden sinav sonuna kadar yapilacaklar hususunda tavsiyelerde bulundu.

YKS Sinavi Öncesi Ögrencilere Altin Tavsiyeler
Özel Radikal Okullari Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik Ögretmeni Cansu Kaplan, TYT ve AYT sinavlarina katilacak olan ögrencilere tavsiyelerde bulundu. Sinav giris belgesinin TYT ve AYT olarak iki tane ayri belgeden olustugunu hatirlatan Kaplan, “Sinava giderken dogru belgeyi götürün; TYT sinavina giderken TYT belgesi, AYT sinavina giderken AYT belgesi. Yabanci dil sinavina girecekler için, onun belgesi de ayri, yani üçüncü bir belge olacak. Sinav giris belgenizdeki yazilarin silik olmamasina dikkat edin. Sinava giderken yaninizda fotografli kimlik belgenizi (ÖSYM’nin kabul ettigi belgeler sinav giris evrakinda yazmaktadir) de götüreceginizi unutmayin. Sinav giris belgesini aldiginizda altinda yazan uyarilari sinavdan önce dikkatlice okuyun” dedi.



“Sinav günü trafigin de yogun olacagini hesap ederek yola çikin”

Sinav öncesi sinava girilecek olan yerin ziyaret edilmesi gerektiginin altini çizen Kaplan, ögrencilere tavsiyelerini siraladi. Mümkünse sinav salonunuza simdiden girerek ortama bakin ve bu islemi son güne birakmayin diyen Kaplan, “Herkes mutlaka evi ile sinava girecegi okula gitme mesafesine ve süresine baksin. Sinav günü trafigin de yogun olacagini hesap ederek yola çikin. Gece geç saatlere kadar çalismayin. Maksimum 00.00’da artik uyumaya baslayin. Uyku düzenlemesini son güne birakmayin. Kahvaltisiz sinava gitmeyin. Kahvaltida agir seyler yemeyin, hafif ama doyurucu beslenin. Su süreçte sagliginiza ve beslenmenize dikkat edin. Daha önce yemediginiz seyleri yemeyin, mideniz kötü olabilir. Sinav öncesi sürprizlerle karsilasmayalim. Sinav esnasinda sürenizi sonuna kadar kullanin” diye konustu.



“Kolay ve yapabileceginiz sorulari ilk etapta çözün”

Sinavda turlama teknigini kullanin önerisinde bulunan Kaplan, “Bir soruya gereginden fazla zaman harcamayin. Soruyu çözemediyseniz eger zorlamayin, siradaki soruya geçin. Kolay ve yapabileceginiz sorulari ilk etapta çözün. Ikinci turda daha zor sorulara geçis yapin. Yapabileceginiz tarz sorularin 3. soruda mi sakli yoksa 28. soruda mi sakli oldugunu ilerlemeden ve okumadan bilemezsiniz. Sorularin katsayi degeri ayni, zor soru çok puan getirmez, o yüzden soru ile inatlasmayin” derken, sinav esnasinda sadece 3 seye odaklanilmasini da animsatan Kaplan, “Kendiniz, süre ve kitapçik. Diger her seyi yani düsüncelerinizi, annem babam ne der fikrini, komsu ne der fikrini, komsunun çocugundan daha mi iyi daha mi kötü yaparim fikrini unutun. Unutmayin ki fazla kaygi ve stres bildiklerinizi birbirine karistirmaniza yol açacaktir, buna izin vermeyin” ifadelerini kullandi.

“Deneme sinavlarinda uygulamadigini herhangi bir taktigi sinavda uygulamayin”

Her bir soruyu çözdükten sonra süre kontrolü yapmaya kalkmayin, bu durum sizin daha çok süre kaybetmenize ve daha çok stres yapmaniza yol açacaktir. Belirli araliklarla süreyi kontrol etmek yeterli olacaktir seklinde ifade eden Kaplan, “Okulda ya da evde çözdügünüz deneme sinavlarinda daha önce uygulamadiginiz herhangi bir taktigi son an sinav aninda uygulamaya kalkmayin. Hafta sonu bir maça çikacaksiniz! Ilk 45 dakika TYT, son 45 dakikayi ise AYT oynayacaksiniz. TYT sinavi bittikten sonra hiç kimseyle sinav hakkinda konusmayin, sorulari tartismayin, yorumda bulunmayin ve hatta telefonu kapatin. Olumsuz olabilecek her bir durumun AYT sinavini etkileyecegini unutmayin. AYT sinavina odaklanarak maçi son 45 dakikada öne çekmeyi saglayin. Sinav hakkinda bütün konusmalarinizi pazar günü AYT sinavindan sonraya saklayin. Ben de sizleri cumartesi günü TYT sinavindan sonra aramayacagim, sinaviniz nasil geçti diye sormayacagim. Pazar günü AYT sinavi bittikten sonra sizlerle haberlesecegim” seklinde konustu.



“Sinavdan bir gün önce, deneme veya soru çözmeyin”

Kendinize güvenin. Tüm yil yaptiginiz çalismalari düsünün. Kendinizi oldugunuzdan daha kötü bir noktada görmekten vazgeçin. Sinava girmeden, sorulari görmeden sorularla ilgili ön yargilar olusturmayin ikazinda bulunan Kaplan, “Sinavdan bir gün önce, cuma günü, evde deneme veya soru çözmeyin. Çünkü sinavdan bir gün önce deneme veya soru çözdügünüzde, heyecan ve stres sebebiyle kötü bir sonuç çikar ya da yapabileceginiz sorulari yapamazsiniz moraliniz bozulur. O yüzden son gün deneme ve soru çözmek yok. “Ben son gün de çalisacagim” diyenlere de öneri olarak; AYT konularinin formüllerine bakin, sik unutulan püf noktalara bakin, konu özetlerine bakin” diye belirtti.



“Onlarin sayfa çevirmesi sizi germesin”

Unutmayin ki sinav esnasinda arkanizda, önünüzde, saginizda, solunuzda oturan kisileri tanimiyor olacaksiniz diyen Kaplan, “Onlarin sayfa çevirmesi sizi germesin, “digerleri sürekli ilerliyor, ben ayni sayfaya takili kaldim” seklinde düsündürmesin, çünkü onlari tanimadiginiz gibi onlarin akademik basarilarini da bilmiyorsunuz. Belki sayfalari bos sekilde çeviriyorlar, belki de sadece göz atiyorlar bunu bilemezsiniz. Siz ne olursa olsun kendi kitapçiginiza odaklanin ve dagilmayin. Optik formda sizden istenen tüm kodlamalari tam ve eksiksiz olarak yapin. Kodlama yapmaniz gereken yerler haricinde optik formun herhangi bir alanina nokta seklinde bile çizik atmayin” seklinde ifade etti.

Kaplan son olarak ise “Kendi degerinizi, öz sayginizi ve sevilmenizi bu sinava baglamayin. Bu sinavdan istediginiz sonucu alsaniz da almasaniz da; ailenizin ve biz ögretmenlerinizin size olan sevgisi degismeyecektir. Sizleri seviyoruz ve elinizden gelenin en iyisini yapacaginiza inaniyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA