UNESCO Ödüllü Çini Sanatçilari Üstünkaya Ve Gürsoy'a 'Fahri Doktora Diplomasi' Verildi

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yasayan Insan Hazinesi Ödülü sahibi çini sanatçilari Hamza Üstünkaya ve Mehmet Gürsoy'a, Kütahya Dumlupinar Üniversitesince (DPÜ) "Fahri Doktora Diplomasi" tevcih edildi.

Vali Ali Çelik, DPÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Ahmet Yakupoglu Konferans Salonu'ndaki törende yaptigi konusmada, Kütahya'nin çok degerli sanatkarlari barindirdigini söyledi.

Üstünkaya ile Gürsoy'un örnek kisilikler oldugunu belirten Çelik, "Onlarin kiymetlerini yasarken bilmek, onlara deger vermek basta çocuklarimiz olmak üzere içimizde ve yasamimiza adapte etmek için hepimize bir firsat olur. Onlar bize örnek oldular. Insallah bizler de hayat telasimizda acil olanlarin degil degerli olanin pesinde kosariz." dedi.

Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal da Türk milletinin, tarihsel seyri boyunca çesitli merkezlerde ve üsluplarla sürdürülen çini sanatinin bugün çogunlukla Kütahyali çiniciler tarafindan yasatildigini dile getirdi.

Kütahya'nin, kurulus ve kurtulusun sehri olmasinin yani sira "çiniciligin baskenti" olarak anildigini ifade eden Uysal, "Kadim çini sanatina gönül vererek geçmisten gelecege köprü olan, kültürümüzü Kütahya'da, ülkemizde ve yurt disinda layikiyla temsil eden, basarilari sebebiyle UNESCO tarafindan 'Yasayan Insan Hazinesi' çini sanatçilari olan Üstünkaya ve Gürsoy, üniversitemiz tarafindan fahri doktora payesi ile ödüllendirilmistir." diye konustu.

Daha sonra Rektör Uysal, iki çini sanatçisina cübbelerini giydirerek diplomalarini takdim etti.

Gürsoy'a 2009 yilinda, Üstünkaya'ya da 2020'de Yasayan Insan Hazinesi Ödülü verilmisti.

Kaynak: AA