KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel'de Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (1)

'AB liderlerini bir kez daha Kibris'in gerçeklerini görmeye davet ediyorum'.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel'de Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (1)
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "(AB Liderleri) Onlari bir kez daha Kibris'in gerçeklerini görmeye davet ediyorum." diyerek, aksi halde hiçbir dayatma çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi.

Tatar, Brüksel'de Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptigi görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'in bugün sona eren AB Liderler Zirvesi'nin ardindan sarf ettigi "Kibris'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyecegiz" ifadesinin hatirlatilmasi üzerine Tarar, söyle devam etti:

"Mesajimiz her zaman Kibris'in gerçeklerine göre hareket edilmesi gerektigidir. Kibris'ta 60 yildir iki devletin oldugunu, fevkalade pozisyon kazandigini ve dolayisiyla artik madem ki; 50 yildir görüsülen federasyon çerçevesindeki bir modelin iki taraftan da kabul görmedigidir."

Tatar, Annan Plani dahil olmak üzere tüm yol haritalarinin Kibris Türkleri tarafindan kabul, Rumlar tarafindan ise reddedildigini animsatti.

Isviçre'nin Crans-Montana kentindeki görüsmelerde Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun çabalarina deginen Tatar, Rum tarafinin son noktada siyasi esitligi dahi kabul etmeden masadan ayrildigini hatirlatti.

Tatar, sunlari kaydetti:

"(AB Liderleri) Onlari bir kez daha Kibris'in gerçeklerini görmeye davet ediyorum. Eger görmezlerse, eger Türkiye'ye bu sekilde haksizlik yapmaya devam ederlerse hiç sanmasinlar ki; biz dayatma bir çözümü kabul edecegiz. Biz Kibrisli Türkler olarak hiçbir zaman bu kadar fedakarliktan sonra ve bu milli mesele olan Kibris davasinda tehlikeye götürecek, sonumuzu gerçekten büyük bir maceraya sürükleyecek bir anlasmaya asla 'evet' demeyiz."

(Sürecek)

Kaynak: AA