Üsküdar'daki Tarihi Bekardere Çesmesi Yeniden Su Ile Bulustu

Üsküdar’da bulunan ve Kültür Varliklarini Koruma Kurulunun karari ile Çengelköy Havuzbasi Parki içerisine tasinarak restore edilen tarihi Bekardere Çesmesi yeniden su ile bulustu. Aslina uygun olarak restore edilen ve tasinma esnasinda taslarinin hepsinin sirasina göre numaralandirildigi tarihi çesmenin restorasyon sonrasi kullanima açilisina Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen de katildi.

Üsküdar'daki Tarihi Bekardere Çesmesi Yeniden Su Ile Bulustu
Istanbul 6 numarali kültür varliklarini koruma kurulunun 21 Mayis 2018 tarihli geregi, Bekarderesi Çesmesi, Çengelköy Havuzbasi parki içerisine tasinarak restorasyon çalismasi tamamlandi. Bekir Efendi Çesmesi olarak da bilinen çesmenin mevcut yerinde gelisen sehir hayati, ticari isletmelerin çogalmasi ve hem insan hem de araç trafigi akisini engellemesinden dolayi halihazirda uygulanabilen bir uygulamayla Anitlar Kurulu’ndan çikan kararla Havuzbasi Parki’na tasindi. Tasinma esnasinda çesmedeki taslarin hepsi sirasina göre numaralandirilirken, bakimlari yapilarak aslina uygun olarak restore edildi. Restorasyon ve tasinma islemleri sona eren tarihi çesme, 23 Haziran Çarsamba günü Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, 15 Temmuz Gazisi Çengelköy Muhtari Can Cumurcu’nun katilimiyla halkin hizmetine açildi.

Açilista konusan Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, "Bu hatirayi, bu güzellikleri, bu tarihi zenginlikleri yasatma ve gelecege tasima adina, bu çesmeyi kuruldan onaylanmis sekliyle, çesmenin aslina uygun, Anitlar Kurulunun hem projeyi hem de tasima projesini tasdik ettigi sekliyle, muhtesem bir çesmeyi Çengelköy’ümüzün kadim bir çesmesini buraya aslina uygun bir sekilde tasidik. Bugün de insallah suyu beraber açiyoruz. Çengelköy’ümüze hayirli ugurlu olsun" dedi.

Açilisin ardindan geri dönüsüm standini da gezen Baskan Türkmen, denize atilan atiklara dikkat çekti. Baskan Türkmen, geri dönüsüm standini gezmesinin ardindan çocuklarla beraber kukla gösterisi seyretti.

Tarihi Bekardere Çesmesi ayni zamanda Bekir Efendi Çesmesi olarak da biliniyor. Barok dönem mimarisinin ince zarif dokusuna sahip bu çesme Sultan 2. Mahmut tarafindan yaptirildi. Çesme ikisi dar olmak üzere üç bölümlü bir düzenlemeye sahip. Çesmenin orta kismi kademeli barok kemerli olma özelligine sahipken, ortadaki büyük kemerin üzerinde Sultan 2. Mahmut’un tugrasi oymali ve oval bir madalyon üzerinde yerlestirilmisse de günümüze kadar ulasamadi. Çesme son zamanlarda teknesi ile yarisina kadar topraga gömülmüs vaziyette iken 1981 yilinda etrafi temizlenerek gün yüzüne çikarildi. Ayrica bu temizlik sirasinda çesmeye dayali abdesthane taslari da kaldirildi.
Kaynak: İHA