Türk Konseyi Turizm Bakanlari 6. Toplantisi Özbekistan'da Yapildi

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: '2020 yilinda Türkiye’nin turizm sektörü 16 milyon yabanci turisti agirlamistir' Toplantida Kokand sehri, Türk Konseyi’nin turizm baskenti ilan edildi.

Türk Konseyi Turizm Bakanlari 6. Toplantisi, Özbekistan’in dogusundaki Kokand sehrinde gerçeklestirildi.

Toplantiya, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Özbekistan Basbakan Yardimcisi ve Turizm ve Spor Bakani Aziz Abdukhakimov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakani Aktokti Raimkulov, Azerbaycan Devlet Turizm Ajansi Baskani Fuad Naghiyev, Kirgizistan Ekonomi ve Maliye Bakan Yardimcisi Seyit Risaliyev ile gözlemci üye Macaristan’dan Ulusal Turizm Ajansi Program Direktörü Marta Fazekas katildi.

Toplantida konusan Ersoy, Türkiye’nin, Orta Asya ülkelerine tek milletin farkli devletleri gibi davrandigini belirterek "Türkçe konusan ülkelerle iliskilerimizi gerçek potansiyele ulastirmak Türkiye’nin eskiden beri vizyonu olmus ve bu vizyon, küresel politikalarin son 20 yilinda önemli bir yer kazanmistir." dedi.

Ersoy, Türkiye’nin salgin döneminde turizm sektörünü desteklemeye yönelik çalismalarini aktararak “Salgin sürecinde Türkiye, turizm endüstrisini desteklemek ve turizmde güveni yeniden tesis etmek için harekete geçen birkaç ülkeden biri olmustur. Zamaninda yapilan o müdahaleler sayesinde 2020 yilinda Türkiye’nin turizm sektörü 16 milyon yabanci turisti agirlamistir.” ifadelerini kullandi.

Finansal destek programinin yani sira ilgili bakanlik ve sektör paydaslariyla is birliginde hazirladiklari güvenli turizm sertifikasyon programinin 2020 yilindan itibaren uygulamaya baslandigini animsatan Ersoy, bu programin kendi alaninda dünyadaki ilk örneklerden biri oldugunu vurguladi.

Ersoy, Türkiye'nin son 2 yilda dünyada en yogun turizm tanitimi yapan ülkeler siralamasinda en basta yer aldigini, Turizmi Gelistirme Ajansi’nin etkinlikleri sayesinde Türkiye’yi en çok destinasyona sahip ülke konumuna getireceklerini kaydetti.

Ersoy, geleneksel Ipek Yolu'nun essiz kültürel, manevi, tarihi ve gastronomik degerleriyle turistleri bulusturmayi amaçlayan Modern Ipek Yolu ortak tur paketinin Türk Konseyi üye ülkelerin en önemli is birligi alanlarindan biri oldugunu, bu baglamda, Türk Konseyi’nin tanitim çalismalarina destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

Genel Sekreter Amreyev ise Türk Konseyi’ne üye olmasinin ardindan birçok toplantiya ev sahipligi yapan Özbekistan'da bu kez turizm bakanlari toplantisinin yapildigini belirterek zengin bir kültür ve tarihe sahip Özbekistan'da bu toplantinin yapilmasinin sevindirici oldugunu belirtti.

Kovid-19'un turizm sektörünü olumsuz etkiledigini, asilama sürecinin tamamlanmasiyla bu durumun iyilesecegini umdugunu belirten Amreyev, konseye üye ülkelerin turizm potansiyelinin arttirilmasinin önemini vurguladi. Bu konuda üye ülkelerin büyük bir turizm potansiyeline sahip oldugunu dile getiren Amreyev, bu toplantinin üye ülkelerin turizm alanindaki is birliklerinin arttirilmasina hizmet edecegini kaydetti.

- Kokand, Türk Konseyi turizm baskenti seçildi

Toplantida konusan Abduhakimov de 2 bin yillik bir geçmise sahip Kokand'in, yüzyillardir bölgenin ilim, kültür, sanat, edebiyat ve el sanatlari merkezlerinden biri oldugunu, 20. yüzyilin basinda Türkçe konusan halklari birlestirmeyi amaçlayan Türkistan Muhtariyeti’nin bu sehirde kuruldugunu animsatti.

Abduhakimov, Türk Konseyi’nin turizm baskenti girisimini desteklediklerini belirterek “Özbekistan tarafi, Türk dünyasi ve halklarinin kalkinmasinda özel bir yeri olan ve Ipek Yolu'nun gelisimine önemli katkilarda bulunan Kokand’i Türk Konseyi'nin ilk turizm baskenti olmasini öneriyor.” dedi.

Toplantida, katilimcilar öneriyi kabul ederek Kokand’in Türk Konseyi’nin turizm baskenti olarak ilan edilmesini kararlastirdi.

Amreyev, toplantinin ardindan Türk Konseyi turizm baskentinin sembolik anahtarini Kokand Sehir Belediye Baskani Maruf Usmanov’a teslim etti.

Toplantida, üye ve gözlemci ülkeler arasinda salgin döneminde turizmin gelistirilmesi, salgina karsi mücadelede turizm alaninda alinan hijyenik ve güvenlik önlemlerine iliskin is birliginin yapilmasi ele alindi.
Kaynak: AA