'Tataristan Ile Olan Ikili Iliskilerimiz, Güçlü Tarihi Ve Iktisadi Geçmise Dayaniyor'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, Tataristan Cumhurbaskani’ni Rustam Minnihanov’u agirladi.

'Tataristan Ile Olan Ikili Iliskilerimiz, Güçlü Tarihi Ve Iktisadi Geçmise Dayaniyor'
TOBB Ikiz Kuleler, Kabul Salonu’nda TOBB Baskani Hisarcikloglu, Tataristan Cumhurbaskani Rustam Minnihanov’u agirladi. Ardindan ikilinin katilimiyla ekonomik ve ticari iliskilerin ele alindigi ‘Türkiye ve Tataristan Is Dünyasi Yuvarlak Masa Toplantisi’ gerçeklesti. TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu konusmasinda, Türkiye ve Tataristan ikili ekonomik iliskilerine deginerek, “Türkiye ile Rusya Federasyonu arasindaki iliskilerin gelismesine çok önem veriyoruz. Ikili ekonomik ve ticari iliskiler, Rusya Federasyonu ile iliskilerimizin itici gücünü olusturmalidir. Rusya, Türkiye’nin en önemli dis ticari ortaklarindan biridir. Is insanlarimiz uzun süredir Rusya Federasyonu’nda aktiftir. Ayrica basarili ortakliklar da tesis ettiler. Bunun sonucu olarak, tüm dünyayi sarsan Covid 19 pandemisine ragmen, 2020 yilinda Rusya ile ticaret hacmimiz 22 milyar dolar olarak gerçeklesti. Asil hedefimiz ise iki ülkenin ticaret hacminin 100 milyar dolara ulastirilmasidir. Ticaret, enerji, müteahhitlik, yatirim ve turizm alanlarinda isbirligimiz, bu hedefe ulasmamiza yardimci olacaktir. Ülkemiz turizmde, Covid salginin getirdigi kisitlamalar öncesinde, Rusya vatandaslarinin en çok tercih ettigi tatil destinasyonuydu. Bu hafta uçuslarin baslamasiyla birlikte, Rusya’dan birçok misafiri ülkemizde agirlamaya basliyoruz” ifadelerini kullandi.

Tataristan ile olan ikili iliskilerimiz, güçlü tarihi ve iktisadi geçmise dayaniyor”

Türkiye ile Rusya arasindaki is birliginin genislemesi, Tataristan’la iliskilerin gelismesine de büyük katki sagladigini belirten TOBB Baskani Hisarciklioglu, “Türkiye ile Rusya arasindaki is birliginin genislemesi, Tataristan’la iliskilerin gelismesine de büyük katki sagliyor. Tataristan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu’nun ekonomik açidan en gelismis, en zengin ve refah seviyesi en yüksek bölgelerinden biri. Kazan sehri, zenginlik, kültür ve bilimi bünyesinde barindiran, çok müstesna bir sehir. Kazan Üniversitesi, 200 seneyi asan, köklü bir geçmise sahip olup, Rusya’nin en eski 3 üniversitesinden biri. Tolstoy ve Lenin gibi, pek çok ünlü isim, buranin mezunu ya da burada okumus. Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulusunda ve gelismesinde, Tataristan kökenli pek çok önemli isim bulunur; Yusuf Akçura, Sadri Maksudi, Ismail Gaspirali. Ayrica Türkiye’nin en önemli tarihçileri de Tatar kökenlidir, Ilber Ortayli ve Kemal Karpat. Ünlü Tatar Sair Gabdulla Tukay, Türkiye’de de çok taninir ve sevilir. Onun anisina hem Istanbul hem de Ankara’da sehir merkezinde heykeli ve isminin verildigi bir cadde ve park vardir. Hatta Istanbul’dakinin açilisinda, 2012’de, sayin Cumhurbaskani Rustem Minnikhanov’da bulunarak, bizleri onurlandirmistir. Kazan ve Istanbul, kardes sehirler ilan edilmistir. Özetle, Tataristan ile olan ikili iliskilerimiz, güçlü tarihi ve iktisadi geçmise dayaniyor. Dolayisiyla, Tataristan’la, daha fazla ticaret ve is birligi yapmak istiyoruz. Tataristan, firmalarimiz için önemli yatirim merkezidir. Moskova’dan sonra Tataristan Cumhuriyeti Rusya’da Türk firmalarinin en fazla yatirim ve ticaret yaptigi bölgedir. Toplam Türk yatirimlari 2,5 milyar dolar civarindadir. Tataristan’da faaliyet gösteren yabanci sermayeli sirketler arasinda, Türk firmalari ilk sirada yer aliyor. Bu, bize gurur ve mutluluk veriyor. Bu firmalarindan bazilari bugün bizimle birlikteler. Türk sermayesinin Tataristan’da birinci sirada olmasinda, Tataristan Cumhurbaskani Minnihanov’un katkisi çok büyük. Kendilerine sükranlarimizi sunuyorum” diye konustu.

Türk müteahhitlik firmalari tarafindan 2021 yili Mayis sonu itibariyla Rusya’da toplam 84 milyar dolar tutarinda, 2085 proje gerçeklestirildigini ve 2,5 milyar dolarinin Tataristan ile oldugunu belirten Hisarciklioglu, “Türk müteahhitlik firmalari tarafindan 2021 yili Mayis sonu itibariyla Rusya’da toplam 84 milyar dolar tutarinda, 2085 proje gerçeklestirilmistir. Bu projelerden 2,5 milyar dolari Tataristan’dadir. Büyük insaat projelerinde firmalarimiz hali hazirda faaliyetlerine devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de yerel ortaklarla yeni projeleri gerçeklestirmeye talibiz. Baska bir deyisle, biz ticaret ve yatirim hacmini daha da artirmak istiyoruz” dedi.

“2020 yilinda 25 milyar dolar otomotiv ihracati yapilmistir”

Türkiye, Avrupa’nin en büyük ticari araç, beyaz esya, tekstil ve tarimsal ürün üreticisi oldugunu aktaran TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, “Türkiye, Avrupa’nin en büyük ticari araç, beyaz esya, tekstil ve tarimsal ürün üreticisidir. Kovid pandemisine ragmen Türkiye ekonomisi geçen yil yüzde 1,8, bu sene ilk çeyrekte yüzde 7 büyümüstür. Ihracatimiz bu yil ilk 5 ayda yüzde 38 artisla 85 milyar dolara yükselmistir. En büyük ihracatçi sektörümüz otomotivdir. 2020 yilinda 25 milyar dolar otomotiv ihracati yapilmistir. Türkiye’de üretilen otomobillerin yüzde 80’i, beyaz esyanin yüzde 70’i Avrupa’ya ihraç edilmektedir. Yurtdisi müteahhitlikte, dünyanin ilk 250 sirketinden 44’ü Türkiye kökenlidir. Turizm’de dünyanin ilk 10 destinasyonu içindeyiz. Saglik turizminde de hizla büyüyoruz. 2020 yilinda 1 milyon 300 bin yabanci hasta, saglik hizmeti almak için Türkiye’yi tercih etti. Rehabilitasyon ve termal saglik turizmi, büyük gelisme potansiyeline sahiptir. Daha fazla Rusya vatandasinin bu imkânlardan faydalanmasini umuyoruz. Türkiye ile Tataristan arasinda her alanda ticaret ve yatirim yapma imkâniniz var. Özellikle enerji, petrokimya ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren büyük sirketlerin, Türkiye’deki yatirim imkânlarindan faydalanabilecegini düsünüyoruz. Helal pazarina verdiginiz önemin de farkindayiz. Bu baglamda, helal gida alaninda ortak projeler gerçeklestirebiliriz. Diger muhtemel is birligi alanimiz ise elektronik ticaret. Rusya dünyanin en hizli büyüyen e-ticaret ülkelerinden biridir. Türkiye ise e-ihracat konusunda deneyimli ve güvenilir bir ortaktir. Türk markalarimizi Rusya pazarina e-ticaret yoluyla ulastirmamiz ikili ticaretimizi olumlu etkileyecektir. Kisacasi biz, her alanda sizlerle birlikte çalismaya haziriz. Sözlerime son verirken, toplantiya katilan tüm is insanlarina tesekkür ediyorum. Bize bu firsati veren, Hürmetli Cumhurbaskani Minnihanov’a sükranlarimizi sunuyorum” degerlendirmelerini yapti.

Türkiye Tataristan ikili ekonomik iliskilerini degerlendiren Tataristan Cumhurbaskani Rustam Minnihanov, “Bugün Tataristan ve Türkiye is birligi sözlesmesi faaliyette ve Kazan’da Türkiye Cumhuriyeti baskonsoloslugu basarili bir sekilde gerçeklestiriliyor. Kazan’in Türkiye’deki sehirlerle Istanbul, Ankara, Antalya VE Eskisehir ile kardes sehir iliskileri bulunuyor. Tataristan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli ekonomik partnerlerinden birisidir” ifadelerine yer verdi.

Konusmalarin ardindan, TOBB Baskani Hisarciklioglu ve Tataristan Cumhurbaskani Minnihanov esliginde Tataristan Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanligi ile Türk insaat firmasi arasinda yenilenebilir enerji kaynaklarinin gelistirilmesi alanindaki is birligine dair anlasma ve gizlilik sözlesmesi imzalandi.
Kaynak: İHA