Tabanlioglu Mimarlik Kurucu Ortagi Melkan Gürsel, Heritage Istanbul'da Konustu Açiklamasi

'Binalarin tarihi yapilarini koruyarak onlari restore ederken baska bir seye benzetmeden bugünkü kosullarda yeni fonksiyonlarina kavusturmak önemli. Tabii burada ince çizgiler var onlara dikkat etmeliyiz çünkü bazen öyle restorasyonlar yapiliyor ki, 'keske hiç yapilmasaymis' denilebiliyor' 'Bir seyleri kaldirip renklendirip bugünlere tasimak dogru bir anlayis degil. Yine ayni sekilde bugünün fonksiyonlarini yakalayacagiz diye dün yapilmis isleri görmezden gelmek ve onlara saygisizca davranmak karsisinda durdugumuz tavirlardir'

TG Expo tarafindan düzenlenen, koruma, restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve teknoloji sektörlerini bu yil 5. kez bir araya getiren Heritage Istanbul devam ediyor.

Tabanlioglu Mimarlik Kurucu Ortagi Melkan Gürsel, "Geçmise Bakmak, Gelecege Bakmak" baslikli konusmasinda Beyazit Devlet Kütüphanesi ve Yazma Eserler Koleksiyonu restorasyonu hakkinda detaylari paylasti.

Beyazit Kütüphanesini uzun süren bir restorasyon sonunda Istanbul'un kültürel hayatina yeniden kazandirmaktan dolayi mutlu olduklarini dile getiren Gürsel, tarihi eserleri kullanilabilir hale getirmenin öneminden bahsetti.

Gürsel, bugüne kadar bir çok dönüsün projesinde yer aldiklarini ifade ederek, "Istanbul Modern için yürüttügümüz çalisma ya da Büyükdere Caddesi'ndeki birtakim binalarin mevcudiyetini koruyarak baska fonksiyonlara dönüstürme noktasinda çalismalar yaptik. Bugün yine Galata Rum Okulu gibi pek çok dönüsüm projesi gerçeklestiriyoruz ama tarihin bu kadar içerisinde yer aldigimiz çalismamiz Beyazit Devlet Kütüphanesi ve Yazma Eserler Koleksiyonu restorasyonu oldu diyebilirim." ifadelerini kullandi.

Istanbul gibi tarihi sorumlulugun yüksek oldugu sehirlerde yapilan restorasyonlara dikkat edilmesi gerektigini belirten Gürsel, söyle devam etti:

"Binalarin tarihi yapilarini koruyarak onlari restore ederken baska bir seye benzetmeden bugünkü kosullarda yeni fonksiyonlarina kavusturmak önemli. Tabii burada ince çizgiler var onlara dikkat etmeliyiz çünkü bazen öyle restorasyonlar yapiliyor ki 'keske hiç yapilmasaymis' denilebiliyor. Bir seyleri kaldirip renklendirip bugünlere tasimak dogru bir anlayis degil. Yine ayni sekilde bugünün fonksiyonlarini yakalayacagiz diye dün yapilmis isleri görmezden gelmek ve onlara saygisizca davranmak karsisinda durdugumuz tavirlardir."

Gürsel, restorasyonun bir takim oyunu oldugunu aktararak, bunun dogru sekilde yapilarak restorasyon sonunda daha çok sevilebilen yapilarin ortaya çikmasi gerektigini söyledi.

- Fuar Hakkinda

Sergi alanlari, konferanslar, miras sohbetleri ve atölyelerle ziyaretçilerine kültürel ve tarihi anlar yasatan Heritage Istanbul, katilimcilara hibrit fuar deneyimi sunuyor.

Yarin sona erecek fuarla ilgili expoheritage.com adresinden bilgi alinabiliyor.

Kaynak: AA