Ekonomik Isbirligi Teskilati Ülkeleri, 'Temiz Enerji' Konusunda Is Birliklerini Gelistirecek

Ekonomik Isbirligi Teskilati (EIT) Enerji Bakanlari 4. Toplantisi'nda, üye ülkeler arasinda petrol ve dogal gaz ürünlerinin tasinmasi, elektrik aglarinin olusturulmasi ve temiz enerji konularinda is birliklerinin gelistirilmesini öngören bildiri imzalandi.

Video konferans yöntemiyle gerçeklestirilen toplantiya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Tacikistan, Afganistan, Iran ve diger üye ülkelerden bakan ve üst düzey yetkililer katildi.

Toplantida, Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez temsil etti.

Azerbaycan Enerji Bakani Perviz Sahbazov, toplantida ev sahibi sifatiyla yaptigi konusmada, Azerbaycan'in petrol ve dogal gaz hatlariyla yapilan tasima hacimleriyle ilgili bilgi verdi.

Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatti ile Türkiye ve dünya piyasalarina 438 milyon tondan fazla Azerbaycan petrolü tasindigini bildiren Sahbazov, söyle devam etti:

"Dogal gaz boru hatlari ile Türkiye'ye 82 milyar metreküp dogal gaz ulastirildi. Son 3 yilda yaklasik 20,7 milyon ton Türkmenistan menseli ham petrol, geçen yil 106 bin ton Kazakistan petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatti ile dünya pazarina tasindi. Bu yil TANAP ile Türk tüketicisine 2,5 milyar metreküp, TAP araciligiyla Avrupali ??tüketiciye 2,8 milyar metreküp dogal gaz ihraç edildi."

- Bakü Bildirisi

Toplantinin sonunda, EIT bünyesinde enerji is birligini güçlendirmek için "Bakü Bildirisi" kabul edildi.

Petrol ve dogal gaz ürünlerinin tasinmasi, elektrik aglarinin olusturulmasi ve yesil enerji konularinda is birliklerinin gelistirilmesine yönelik maddelerin yer aldigi bildiride, Ermenistan isgalinden kurtarilan Azerbaycan topraklarinda genis yesil enerji firsatlarinin bulundugu, bu potansiyelin kullanilmasinin iklimle mücadeleye olumlu etki saglayacagi belirtildi.

Bildiride, Azerbaycan'in "Yesil Enerji Konsepti"ni desteklemeleri için EIT üyesi ülkelere ve ilgili uluslararasi kuruluslara çagrida bulunuldu.

Toplantida, EIT'nin 2030'a kadar "Enerji Stratejisi" ve "Eylem Plani" ile EIT'nin "Temiz Enerji Merkezi Tüzügü" ve "Bölgesel Elektrik Piyasasi Yol Haritasi" da kabul edildi.

Kaynak: AA