Askeri Ceza Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi

Askeri Ceza Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM’de kabul edildi

Askeri Ceza Kanunu Ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi TBMM'de Kabul Edildi
TBMM Genel Kurulu’nda Askeri Ceza Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ilgili görüsmeler yapildi ve görüsmelerin sonunda teklif kabul edildi. Teklif göre, asker kisilerin isledikleri suçlar, kisilerin askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak isledikleri suçlar, askeri suç olacak. Askerlik hizmet ve görevlerine iliskin haller disinda, asker kisilerden nisanlilarin, evlilik bagi kalmasa bile eslerin, kan veya kayin hisimligindan üstsoy veya altsoy ile üçüncü derece dahil hisimlarin veya evlatlik bagi olanlarin birbirlerine karsi isledikleri suçlar bakimindan amir-maiyet ve üst-ast iliskisi dikkate alinmayacak.

Kisiye suçu islerken rastlanmasi halinde amiri, üstü, askeri karakol, nöbetçi, devriye, askeri inzibat ve kolluk görevlisi asker kisiyi yakalama yetkisine sahip olacak. Yakalanan kisi ve olay hakkinda Cumhuriyet Savcisina hemen bilgi verilerek emri dogrultusunda islem yapilabilecek. Cumhuriyet Savcisi, yakalanan kisiyi serbest birakmaz ise en yakin askeri inzibat karakoluna veya askeri makama ya da adli kolluk görevlilerine teslim edilmesine karar verecek.

Genelkurmay Baskani ile Kara, Deniz,, Hava Kuvvetleri Komutanlari hakkinda askeri suçlardan sorusturma yapilmasi Cumhurbaskani’nin iznine bagli olacak. Izin vermeye yetkili merci, ihbar veya sikayetin isleme konulmasi halinde bir ön inceleme yaptiracak. Sorusturma izni, asgari tugay komutani veya esiti askeri kurum amiri (Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklarinda esiti) olmak üzere, asker kisinin görev yaptigi birlik komutani veya askeri kurum amiri, bu kisilerin yokluklarinda ise vekilleri tarafindan bizzat verilecek.

Genelkurmay Baskanligi, kuvvet komutanliklari ve Milli Savunma Üniversitesi hariç, Milli Savunma Bakanligi merkez ve tasra teskilati ile bagli ve ilgili kurum ve kuruluslarda görev yapan asker kisiler hakkinda sorusturma izni, Milli Savunma Bakani tarafindan verilecek. General ve amiraller hakkindaki sorusturma izni ise görev yeri dikkate alinarak ilgisine göre Genelkurmay Baskaninin veya ilgili kuvvet komutaninin teklifi üzerine ya da resen Milli Savunma Bakani tarafindan verilecek.

Kanunlarda aksi yazili olmadikça, bir askeri birlik veya askeri kurum disinda görevlendirilen asker kisiler hakkinda sorusturma izni, bu görevlerinin devami süresince, Milli Savunma Bakani tarafindan verilecek.

Uluslararasi anlasmalar geregince yabanci asker kisilerin askeri suçlari hakkinda sorusturma izni Milli Savunma Bakani tarafindan verilecek. Bunlar hakkinda altinci ve yedinci fikra hükümleri uygulanmayacak. Milli Savunma Bakani, general ve amiraller hariç subay veya astsubaylara iliskin sorusturma izni verme yetkisini, Personel Genel Müdürlügünün bagli oldugu bakan yardimcisina devredebilecek. Askeri ögrenciler ile erbas ve erler haklarinda verilen disiplin cezalari ile subay, astsubay, uzman erbas ile sözlesmeli erbas ve erler hakkinda verilen uyarma, kinama ve hizmetin kismi süreli devam cezalari hariç disiplin cezalarina iptal davasi açabilecekler.
Kaynak: İHA