Alerjik Rinit Hastaligina Her Yasta Yakalanmak Mümkün

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Hanifi Kaya: 'Her yasta yakalanabileceginiz alerjik rinit hastaligi ömür boyu devam edebilir. Evinizi sagliginiza uygun hale getirirseniz hastaligin siddetini azaltabilirsiniz' 'Alerji tedavisinde hekiminizin uygun gördügü sekilde ilaç tedavisi alabilirsiniz. Hastaligi kalici sekilde tedavi eden tek yöntem ise immünoterapi asi tedavisidir'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümü'nden Dr. Ögr. Üyesi Hanifi Kaya, "Her yasta yakalanabileceginiz alerjik rinit hastaligi ömür boyu devam edebilir. Evinizi sagliginiza uygun hale getirirseniz hastaligin siddetini azaltabilirsiniz." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Kaya, alerjik rinitin seyrini hafifletmek ve korunmak için ilk olarak yasanilan alanlarda alerjiyi tetikleyecek unsurlarin en aza indirilmesi gerektigini belirtti.

Kaya, "Alerji tedavisinde hekiminizin uygun gördügü sekilde ilaç tedavisi alabilirsiniz. Hastaligi kalici sekilde tedavi eden tek yöntem ise immünoterapi asi tedavisidir. Fakat bu her hastaya uygun degildir. Size uygun tedavi için mutlaka hekiminize danisin." degerlendirmesinde bulundu.

Alerji tedavilerinin ilk basta evde baslamasi gerektigini aktaran Kaya, sunlari kaydetti:

"Günes gören, havalandirmasi iyi ve ev içi nem orani yüzde 35 ila 40’i geçmeyen evleri mümkünse tercih etmelisiniz. Bunun için gerekirse HEPA filtreli klima kullanilmali, yer dösemesi olarak hali, musamba, poliüretan veya kauçuk madde kullanilmamali. Duvar kagidi veya duvardan duvara hali kullanilmamali. Mobilya tozlari haftada bir temizlenmeli, banyo sik sik deterjanla yikanmali ve sürekli kuru tutulmali. Banyo, mutfak gibi yerlerin sik sik havalandirilmasi gerekiyor. Buzdolabinda küflenmis gidalar birakilmamali ve çöpler biriktirilmemeli. Özellikle çocuklarda abur cubur tüketimi kisitlanmali, hazir yemeklerden uzak durulmali. Koku, nem, toz, duman, basik kapali ve kalabalik alanlardan uzak durulmali."

- "Yagmurdan hemen sonra, sisli, nemli ve rüzgarli havalarda disari çikilmamali"

Dr. Ögr. Üyesi Hanifi Kaya, nevresimlerin en az 2 haftada bir, tercihen her hafta 55 ila 60 derece gibi yüksek isida yikanmasi, mümkünse antialerjik kumastan yapilmis nevresimler kullanilmasi gerektigini bildirdi.

Kaya, "Mantar sporlari gece daha fazla olduklarindan gece pencereler kapali tutulmali, yagmurdan hemen sonra, sisli, nemli ve rüzgarli havalarda disari çikilmamali. Araba klima filtreleri sik degistirilmeli, evde hayvan beslenmemeli. Bu mümkün olmuyorsa HEPA filtreli klima ile odanin havasi sik sik temizlenmeli ve yatak odasindan uzak tutulmali. Polenlerin yogun oldugu mevsimlerde mümkünse evde kalinmali ve kapi pencereler kapali tutulmali. Ev içinde saksili bitki bulundurulmamali. Tüylü oyuncaklardan uzak durulmali, hasta hangi ortam ve durumlarda sikayetlerinin basladigini veya arttigini hissederse ona göre önlemini kendi almali." ifadelerini kullandi.

Ilaçlarin kisinin alerjik (atopik) bünyesini degistirmediginden ilaçlar kesildiginde sikayetlerin tekrar ortaya çiktigini aktaran Kaya, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu yüzden ilaçlarin sikayetler oldugu müddetçe sürekli kullanilmasi önemlidir. Yine hastanin hayat kalitesini etkileyecek sekilde siddetli ise tedavi gerekir. Hafif semptomlu olanlarin ilaç tedavisi almalarina gerek yoktur. Ilaç tedavisinde en sik kullanilanlar ise antihistaminik denilen ilaçlardir. Bu ilaçlar alerjik reaksiyonlarda rol oynayan histamini azaltarak etkilerini gösterirler. Düzenli kullanildiklarinda çok faydalidirlar. Özellikle kasinti, akinti ve hapsirma üzerine etkilidirler. Bu ilaçlarin en önemli yan etkisi uyku hali, agiz kurulugu, çarpinti, idrar zorlugu, göz içi basincinin artmasidir. Ancak yeni ilaçlarda bu yan etkiler oldukça azalmistir."

- "Hastaligi kalici sekilde tedavi eden tek yöntem immünoterapi"

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Bölümü'nden Kaya, ikinci en sik tercih edilen ilacin kortizon olduguna isaret ederek, bu ilaçlarin agizdan ya da kalçadan uygulandiginda etkisinin daha fazla ancak yan etkilerinin de daha fazla oldugunu, bu nedenle burun spreyi olarak kullanildiklarini, burun spreyi olarak kullanildiginda kana çok az karistigi için yan etkisinin çok az ve etkinliginin iyi oldugunu belirtti. Kaya, ek olarak gerektiginde burun açici ilaçlar ve bazi astim ilaçlarinin da kullanildigini bildirdi.

Hastaligi kalici sekilde tedavi eden tek yöntemin immünoterapi, yani asi tedavisi oldugunu vurgulayan Kaya, "Korunma veya ilaç tedavisinin basarili olmadigi veya hastanin sürekli ilaç kullanmak istemedigi hastalarda tercih edilir. Her hasta için uygun degildir. Testte pozitif çikan ve en fazla 3 maddeye alerjisi çikan hastalar için uygundur. Dil alti damla veya cilde yapilan igne seklinde olmak üzere iki çesidi vardir. Tedavi süresi 3 ila 5 yil kadar sürüyor. Basari orani yüzde 50-60 civarindadir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA