Sokak Hayvanlari Bu Proje Sayesinde Üsümeyecek

Gazi Üniversitesi Mimarlik Fakültesi ögrencisi Kdz. Ereglili Melikenur Aydemir, kendi tasarladigi 4 adet köpek evini Süleymanbeyler köyüne yerlestirilmesi için Muhtar Mehmet Morcu’ya teslim etti.

Sokak Hayvanlari Bu Proje Sayesinde Üsümeyecek
Gazi Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Endüstriyel Tasarim Bölümü 2’nci sinif ögrencisi Kdz. Ereglili Melikenur Aydemir, Ürün Tasarimi dersi kapsaminda ‘Yasamak istedigin gibi yasat’ sloganiyla sokak hayvanlari için bir sosyal sorumluluk projesi gerçeklestirdi.

Hazirlanan kulübeler ilçeye bagli Süleymanbeyler köyü muhtarligi önünde yer alan bos alana yerlestirildi.

Projenin yapim süreci ile ilgili bilgiler veren Aydemir, kulübe için her detayin düsünüldügünü ifade etti.

Hayvanlarin kendilerini ifade etme imkanlari olmadigina vurgu yapan Aydemir açiklamasinda, “Bizim ikinci sinif projemiz olarak ‘Yasamak istedigin gibi yasat’ slogani adi altinda yaptigimiz köpek kulübelerimiz ve besleme ünitelerimiz olmak üzere 22 ayri ilde yürüttügümüz bir projemiz var. Bu projemizin basinda Prof. Dr. Hüseyin Güçlü Yavuzcan var. Dr. Ögretim Üyesi Murat Önder, Dr. Cemil Yavuz ve Baris Gür hocalarimla birlikte yürüttügüm bu projede amaçladigimiz sey, sokaklarda yasayan hayvanlarin bizim gibi kendilerini ifade etme imkanlari yok. Öncü olmak istedik böyle bir seye, belki vesile oluruz da baskalari da bizim gibi seyler yapar diye düsündük. Proje üretim asamasi disinda iki ay sürdü. 2 ay boyunca hocalarimizla kritiklerde bulunduk. Sürekli olarak iletisim haline geçtik, ne dogru olur, tasarim açisindan, köpeklerin beslenmesi açisindan çünkü beslenme üniteleri de koyduk yanlarina, ne sartlarda olacagini, gün isiginin nasil gelecegini, konum olarak farkli farkli illerdeyiz, hangi ilin ne gibi ihtiyaçlari olur, hangi bölgelerde hayvanlar nasil barinir bunlarin arastirmasini yaptiktan sonra kapsamli bir sekilde projemizi yürüttük, çizimlerimizi yaptik. Daha sonra üretim asamasina geçtik. Üretimin içinde de sürekli bulunduk zaten. Marangozhanede gerek kendimiz kestik, Eregli’de yardimci oldular, sag olsunlar sanayi de destek verdi. Benim projem modüler bir proje. Sökülüp takilabilen parçalardan olusuyor. Parçadan bütüne bir iliskisi var. Bu tasima kolayligi ve toplu barinma da saglayabiliyor. Bu projede güttügüm sey zaten farkli alanlarda barinan barinaklardaki hayvanlarin da dahil olmak üzere az alanda ne kadar çok hayvan barindirabilirsek, çünkü insanlar sokak hayvanlari için su anda yeterli bilince sahip olmadigi için çok fazla alanlar tahsis edilemiyor. Benim bu projede güttügüm daha az alanda daha çok köpek barindirmaydi. Neticede de böyle bir sey ortaya çikti” ifadelerini kullandi.

Süleymanbeyler Muhtari Mehmet Morcu ise projede emegi geçenlere tesekkür etti. Muhtar Morcu açiklamasinda, “Köyümüz Eregli’nin en büyük köyü. Kasaplari ile ünlü, hayvan pazari var. Çevre köylerden yaklasik 30 köye yakin hizmet veriyor. O yüzden insanlar bakmak istemedikleri sokak hayvanlarini bizim bu gördügünüz pazar yerimize birakiyorlar, biz de onlari sahipleniyoruz. Bu asamada Gazi Üniversitesi’nde Endüstriyel Tasarim Bölümü’nde okuyan Melikenur Aydemir kizimizin yaptigi bu çalisma bizi gerçekten çok memnun etti, kendilerini tebrik ederim. Köyümüzü tercih ettigi için de ayrica tesekkür ederim. Bununla ilgili güzel bir yer ayirdik, daha da çevresini güzellestirecegiz. Güzel bir proje, hayvanlarimiz karda kista sokakta dogum yapiyorlar. Bir veteriner arkadasimiz vasitasiyla da gerekli tedavilerini yapiyoruz. Güzel bir proje oldu, basarilar diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA