Libya Konulu Ikinci Berlin Konferansi'nin Sonuç Bildirgesinde, Seçimlerin Öngörülen Sekilde Yapilmasi Istendi

Libya'daki siyasi süreç, 24 Aralik seçimleri ve ülkedeki güvenlik sorunlarinin ele alindigi, Birlesmis Milletler (BM) ve Almanya himayesinde düzenlenen Ikinci Berlin Konferansi'nin yayimlanan sonuç bildirgesinde seçimlerin, öngörülen sekilde yapilmasi gerektigi bildirildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Almanya Disisleri Bakani Heiko Maas'in daveti üzerine gerçeklesen konferansa, Libya'dan Basbakan Abdulhamid Dibeybe ve Disisleri Bakani Necla el-Mengus'un yani sira Türkiye, ABD, Rusya, Isviçre, Tunus, Fransa, Italya, Birlesik Arap Emirlikleri, Misir, Ingiltere, Hollanda, Cezayir, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Avrupa Birligi, Afrika Birligi ve Arap Birliginden disisleri bakanlari ve üst düzey temsilciler düzeyinde katilim oldu.

Türkiye'yi Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun temsil ettigi Ikinci Berlin Konferansi'nin ana gündem maddelerini, Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasina karar verilen genel ve baskanlik seçimleri ile ülkedeki yabanci güçler ve parali askerlerin ayrilmasi konulari olusturdu.

Konferansin sonuç bildirgesinde, katilimcilarin, ilk olarak 19 Ocak 2020'de düzenlenen Berlin Konferansi'nda verilen taahhütleri yineledikleri ve yeniden onayladiklarina yer verildi.

Libya Basbakani Dibeybe'nin, ülkedeki seçimlerin zamaninda gerçeklestirilmesine bagliligini yineledigine isaret edilen bildirgede, "24 Aralik 2021 için belirlenen Ulusal Baskanlik ve Parlamento seçimleri, Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafindan Tunus'ta Kasim 2020'de belirlenen Yol Haritasinda anlasmaya varildigi üzere gerçeklesmeli ve seçim sonuçlari tüm taraflar tarafindan kabul edilmelidir. Gerekli anayasal ve hukuki düzenlemeler uygulanmalidir." ifadesine yer verildi.

Libya'daki "çatismalarin altinda yatan nedenlerin ele alinmasi ve çözmek için daha fazlasinin yapilmasinin gerektigine" isaret edilen konferansin sonuç bildirgesinde, "Tüm yabanci güçler ve parali askerler gecikmeksizin Libya'dan çekilmelidir." maddesi de yer aldi. Ancak maddeye Türkiye'nin serh koydugu belirtildi.

Bildirgede, sunlar kaydedildi:

"Güvenlik sektörü reformdan geçirilmeli ve birlesik, sivil ve gözetime tabi bir otoriteye siki bir sekilde bagli olmalidir. Ülke genelinde kaynaklarin seffaf ve adil dagilimi saglanmalidir. Insan haklari ihlalleri ile uluslararasi hukuka yönelik ihlaller ele alinmali ve kapsayici, kapsamli ve hak temelli bir ulusal uzlasi ve geçis dönemi adaleti süreci baslatilmalidir. Libya içi kapsayici diyalog devam etmelidir."

Libyali taraflara, "yeni bir sayfa açma ve geçmisteki çatismalari geride birakma" çagrisi yapilan bildirgede, taraflardan, devlet kurumlarinin birlestirilmesi ve siyasi geçis dönemlerinin sona erdirilmesi yönünde ciddi adimlar atmalari istendi.

Bildirgede ayrica katilimci ülkelerin, "Libyalilarin öncülügünde BM tarafindan yürütülen siyasi sürece ve Libya'nin egemenligine, bagimsizligina, toprak bütünlügüne ve ulusal birligine olan güçlü bagliliklarini yineledikleri" vurgulandi.

BM öncülügünde 23 Ekim 2020'de Cenevre'de imzalanan ateskes anlasmasinin desteklendigi vurgulanan sonuç bildirgesinde, "tüm Libyali taraflara, daha fazla gecikme olmaksizin ateskes anlasmasini tam olarak uygulama, BM'ye üye tüm devletlere de anlasmanin tam olarak uygulanmasina saygi duyma ve destekleme" çagrisi yapildi.

Kaynak: AA