Kanada Basbakani Trudeau, Terör Kurbanlarini Anma Ulusal Günü'nde Terörün Her Türlüsünü Kinadi Açiklamasi

'Toplumumuzdaki irkçilik, kadin düsmanligi, nefret ve hosgörüsüzlügü ele almaya devam etmeli; korku, nefret ve hosgörüsüzlükten daha güçlü olan çesitlilik, kapsayicilik ve çogulculuk degerlerini desteklemeliyiz' 'Kanada hükümeti adina terörden zarar gören herkese en derin taziyelerimizi sunuyoruz'.

Kanada Basbakani Justin Trudeau, ülkesinin ve dünyanin terör eylemlerinden zarar görmeye devam ettigini belirterek, irkçilik ve hosgörüsüzlüge karsi çogulculuk degerlerinin desteklenmesini istedi.

Trudeau, Kanada'da Terör Kurbanlarini Anma Ulusal Günü dolayisiyla yaptigi yazili açiklamada, ülkesinin terörle ilk kez 1985 yilinda 329 kisinin hayatini kaybettigi Air India uçaginin bombalanmasi ile karsi karsiya kaldigini ifade etti.

Bu saldirinin ilk ama son olmadigini hatirlatan Trudeau, açiklamasinda su görüslere yer verdi:

"Kanada tarihindeki en kanli terör saldirisi olan bu alçak terör eylemi ne yazik ki, Kanada'nin terörizmin kötülügüyle yüzlesmek zorunda kaldigi son sefer degildi. 2014 yilinda Ulusal Savas Aniti ve Parlamento Tepesi'ne yapilan saldiridan sonra London kentinde Müslüman bir aileyi hedef alan en son ölümcül nefret suçuna kadar, ülkemiz ve dünya terör eylemlerinin yikici sonuçlarindan zarar görmeye devam ediyor. Teröristler, korkakça siddet eylemleriyle Kanadalilara korku asilamaya, bizi bölmeye ve demokratik kurumlarimizi sorgulamamiza neden olmaya çalisiyor. Toplumumuzdaki irkçilik, kadin düsmanligi, nefret ve hosgörüsüzlügü ele almaya devam etmeli; korku, nefret ve hosgörüsüzlükten daha güçlü olan çesitlilik, kapsayicilik ve çogulculuk degerlerini desteklemeliyiz."

Terörün her türlüsünü kinadigini belirten Trudeau açiklamasini, "Kanada hükümeti adina terörden zarar gören herkese en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Ayrica, insanlari bir araya getirmek ve radikallesmenin siddete dönüsmesini önlemek için çalismaya devam eden ögretmenlerden inanç liderlerine kadar ülke genelindeki birçok topluluk liderine de tesekkür ediyoruz." ifadeleri ile tamamladi.

- Air India uçaginin bombalanmasi

Dünya havacilik tarihinin en kanli terör saldirilarindan biri olan olayda Hindistan Havayollarina (Air India) ait yolcu uçagi, Montreal-Londra-Delhi seferini yaparken, daha önce yerlestirilen bombanin infilak etmesi sonucu Atlantik Okyanusu üzerinde düsmüs, 23 Haziran 1985'te meydana gelen saldirida, çogunlugu Kanadali toplam 329 kisi hayatini kaybetmisti.

Olayla ilgili çok sayida kisi gözaltina alinmasina ragmen, Hindistan'da Sih devleti kurmak isteyen Babbar Khalsa örgütü üyesi Hindistan asilli Kanada vatandasi Inderjit Singh Reyat tutuklanmis ve 30 yillik hapis cezasini 2015'te tamamlayarak tahliye edilmisti.

Kanada, 23 Haziran'i Terör Kurbanlarini Anma Günü ilan etmisti.
Kaynak: AA