Kadin Girisimcilerin Beyce Markali Ürünleri Türkiye Ve Tüm Dünyada Satista

Japonya hükümetinin finansal destegi ve Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) ile Bursa Il Tarim ve Orman Müdürlügü isbirliginde yürütülen proje ile Orhaneli Orhaneli "Beyce" markasiyla S.S. Kadin Girisimci Üretim Kooperatifi üretim ve kahvalti salonu açilisi yapildi.

Kadin Girisimcilerin Beyce Markali Ürünleri Türkiye Ve Tüm Dünyada Satista
Proje ile tamami kadinlardan olusan kooperatifin yöresel 24 ürün çesidi ile satislari devam ederken, son olarak eklenen kahvalti salonu hizmete baslayarak törenle açilisi yapildi. Dr. Aysegül Selisik, "Birlesmis Milletler Gida ve Tarim örgütü olarak öncelikle Suriyeli ve ev sahibi topluluklarin desteklenmesi yasam kosullarinin güçlendirilmesine iliskin büyük bir program yürütüyoruz. 2020-2021 yillarinda Japon hükümetinin destegi ile özellikle kadinlarin kendi emeklerinin karsiligini alabilecekleri kooperatiflerin güçlendirilmesi için bir proje baslattik. Pilot il olarak Bursa ve Sanliurfa seçilerek toplam 45 kadinimiz çalisiyor. Orhaneli çok güzel bir ilçe, ürün çesitliligi bol bir ilçe hem de dogal güzelligi, kirsal turizminde çok rahat uygulanabilecegi bir yer oldugu için Birlesmis Milletler programi çerçevesinde güzel bir kooperatifçilik programi yaptik derken, E ticaret, Trendyol gibi siteler yoluyla da yurdun ve dünyanin her yerine yöresel ve dogal üretilen ürünlerin satisi yapiliyor" dedi.

Orhaneli S.S. Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi Baskani Irem Gülsen, "Orhaneli kadinlari ile Suriye’den ilçemize gelen kadinlarimiz ile birlikte bir ürün üretimi ortaya koyup. üreten kadinin gücünün evrensel oldugunu tüm dünyaya göstermek için gece gündüz çalisiyoruz. Yaptigimiz ürünleri tarim enstitüsü onayi aldiktan sonra, barkot ve patent asamalarini tamamladigimiz Orhaneli beyce markamizla birlikte hem egitecegiz hem de tarihi beyce pazarinda ve Internet üzerinden E ticaret ve sitelerde Türkiye ve dünyanin çesitli ülkelerine satisini yapmaktayiz" dedi.

Bursa Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, "Orhaneli Osmanli’nin kurulusuna öncelik etmis olan çok önemli bir ilçemiz. Burada kadin girisimi olan bir kooperatifimiz var, bizde Tarim Il Müdürlügü olarak paydas kuruluslarimiz ile birlikte Japon hükümetinin FAO (Gida ve Tarim Örgütü) üzerinden sagladigi destekle önemli bir çalisma yapmaktayiz. Orhaneli kadin kooperatifinin hem üretim kapasitesini, hem gida mevzuatina uygun üretim yapmasini, hem dis ticaret ve diger ticaret sekillerini ögrenmesi için bu kapsamda gida temel kursu, etiketleme ile bilgilendirme, uluslararasi ticaret egitimi, dis ticaret egitimi, yerel internet aglarinda pazarlama faaliyetleri gibi egitimler vererek kadinlarimizi egittik. Ayni zamanda FAO’nun Japon hükümetinden sagladigi destek ile temel girdileri tezgahlarini yaptik, masa sandalyelerini temin ettik. Kurutma, ürün hazirlama makinalari ve gerekli tüm alet ekipmanlari temin ettik, böylece Orhaneli Kadin Girisimi Kooperatifimiz su anda hem ulusal hem de uluslararasi düzeyde ürün satacak duruma geldi derken, tabi ki burada kollektif bir çalisma Orhaneli Belediye Baskanligimiz binayi tahsis etti. Büyüksehir Belediye baskanligimiz bazi yardimlarda bulundu, Orhaneli Kaymakamimiz bu konuda öncülük ediyor, Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz, ilçe müdürlügümüz gerekli çalismalari yapiyor. Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü FAO ile ortak müsterek olarak bu faaliyetlerin gelismesine yönelik hem maddi hem de diger psikolojik desteklerimizi saglamaktayiz derken, kollektif çalisma ile kadin kooperatifimiz Türkiye’nin bir markasi haline getirmeye çalistik ve getirdik. Kadin Kooperatifimiz "Beyce" ismi ile de ürünlerine marka tescili yaptirdi ve tüm Türkiye’ye ürün satacak. 10 Suriyeli 10 Türk kadinla isletmeyi çalistiriyor" dedi.

Orhaneli Belediye Baskani Ali Aykurt, "Kollektif çalismanin burada güzel bir sonucunu hep birlikte görmekteyiz. Bizler 2 yil önce göreve gelir gelmez kadin kooperatifimizi olusturmus olup, kadin kooperatifimize bir hareket katmak için ilk basta baklava üretimi ile baslamistik. Su anda ise toplamda kayitli ürünümüz 24 adet insallah bu yil da üretilen ürünler arasina yeni çalismalarimiz denemelerimiz ile7 ürün daha envanterimize katacagiz. Bununla beraber Kadin Kooperatifimiz E ticaret ile tüm Türkiye’ye ulasip ürünlerimizi satmaktayiz. Orhaneli’de simdiye kadar olmayan Orhaneli’de turizme ve Orhaneli’nin kültürüne destek olacak kahvalti kültürünü insallah burada var ediyoruz" dedi.

S.S Orhaneli Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi kahvalti salonu ve yöresel ürün satislari açilisina Orhaneli Kaymakami Emir Osman Bulgurlu, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan vekili Süleyman Çelik, Bursa il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Orhaneli belediye Baskani Ali Aykurt, Birlesmis Milletler Gida ve tarim Örgütü Türkiye Temsilci yardimcisi Dr. Aysegül Selisik, Ak Parti orhaneli ilçe baskani Ramazan Turhan, Bursa Ticaret Il Müdürü Ismail Aslanlar ve protokol üyeleri katildi.

Daha önce belediye baskanlik konutu olarak kullanilan bina, toplam 5800 metre kare arsasi, 1040 metre kapali alani ile zemin kati kadin kooperatifine tahsis edilirken, üretim merkezi ve kahvalti salonu olarak kullanilacak, 1.kat kültür merkezi Orhaneli’nin kültürü, Osmanli ve Bizans dönemini kültürü yansitilip, kültür merkezi olarak kullanilacak.
Kaynak: İHA