Çin Devlet Baskani Si, Uzay Istasyonuna Gönderilen 3 Astronotu Tebrik Etti

Çin Devlet Baskani Si Cinping, 17 Haziran’da Çin’in kurmakta oldugu uzay istasyonuna ulasan 3 astronotla konusarak tebrik etti.

Si, Pekin’deki bir kontrol merkezinden 17 Haziran’da uzay istasyonuna ulasan astronotlarla görüstü.

Astronotlar Nie Haising, Liu Boming ve Tang Hongbo’dan saglik durumlariyla ilgili bilgi alan Si, “Iyi durumda oldugunuzu ve islerin yolunda gittigini görmekten çok mutluyuz.” ifadelerini kullandi.

Bunun yani sira Si, uzay istasyonunun insasinin Çin’in uzay endüstrisinin önemli bir kilometre tasi oldugunu ve uzayin insanlik tarafindan barisçil kullanimina yeni bir katki saglayacagini belirtti.

Astronotlarin, gelecek yil gönderilmesi planlanan iki laboratuvar modülü için çesitli çalismalar ve deneyler yürütmek, ekipmani test etmek ve istasyonun genisletilmesi için hazirlik yapmak üzere 3 ay boyunca istasyonda kalmasi planlaniyor.

- Çin'in uzay istasyonu kurma plani

Çin, ABD'nin uzay arastirmalari alaninda is birligini yasaklamasi ve Uluslararasi Uzay Istasyonu (ISS) programina katilimini engellemesi nedeniyle 2022'ye kadar kendi uzay istasyonunu kurmak için çalismalar yürütüyor.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan olusan istasyon tamamlandiginda, Rusya'nin artik faal olmayan Mir Uzay Istasyonu ile yaklasik ayni boyutlarda olacak.

Çin, Tienhi (Göksel Uyum) adi verilen istasyonun çekirdek modülünü 29 Nisan'da firlatmisti. Ardindan 29 Mayis'ta Tiencou-2 (Gök gemisi-2) kargo mekigi ile istasyona bir ikmal seferi düzenlenmisti.

Çekirdek modüle ek olarak "Vintien" (Gökleri Aramak) ve "Mingtien" (Gökleri Düslemek) adlarini tasiyan laboratuvar modülleri de 2022'de uzaya yollanacak.

Ana iskeletin olusmasinin ardindan, sonraki yillarda "Süntien" (Gökleri Dolasmak) adi verilen uzay teleskobu, ayri bir modül olarak istasyona eklenecek.

"Tiengong" (Göksel Saray) adi verilen istasyonun 2022'de tamamlanabilmesi için 4 insanli sefer ve 4 kargo seferi yapilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA