Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Tarim Stratejik Bir Sektördür, Asla Bu Anlamda Siyasetle Bir Isimiz Olmaz'

Tarimin her zaman stratejik bir sektör oldugunu belirten Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, “Bizim asla bu anlamda siyasetle bir isimiz olmaz. Tunceli’ye de 81 ilde yaptigimiz islerin ayarinda ve ötesinde bir hazirlikla geldik” dedi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Tarim Stratejik Bir Sektördür, Asla Bu Anlamda Siyasetle Bir Isimiz Olmaz'
Tarim ve Orman Bakani Dr. Bekir Pakdemirli, Elazig’dan programlari kapsaminda Tunceli’ye geldi. Ilk olarak Valilige geçen Bakan Pakdemirli, burada Vali Mehmet Ali Özkan ve kurum müdürleriyle bir toplanti gerçeklestirdi. Pakdemirli ardindan açiklamalarda bulundu.

Tunceli’ye müjdeler getirdiklerini aktaran Bakan Pakdemirli, "Tunceli’nin ihtiyaçlarini gereksinimlerini uzun uzun konustuk ve yapmis oldugumuz hazirliklarla beraber Tunceli’de neler yapacagimizi ifade etmek isteriz. Tarim her zaman söyledigimizi gibi stratejik bir sektördür. Bizim asla bu anlamda siyasetle bir isimiz olmaz. Tunceli’ye de 81 ilde yaptigimiz islerin ayarinda ve ötesinde bir hazirlikla geldik. Toplanti esnasinda Tunceli’nin röntgenin çekme sansimiz oldu. Tunceli biyoçesitliligi ile Türkiye de bir kavsak noktasidir. Burada Tunceli’nin en önemli taleplerinden bir tanesi afet konutlari kapsaminda bakanligimizdan talep edilen yerdi. Bunu da valimiz ile yapilan toplanti sonucu afet konutlari içerisinde yerin tahsisine karar vermis bulunmaktayiz. Bitkisel üretimi burada gelistirmek son derece önemli. Burada 5 tane yeni proje baslatiyoruz. 5 bin 600 dekar alanda fasulye ve nohut, 10 bin dekar alanda bugday ekilisi, 6 bin dekar alanda yonca koruma yulaf ekimi ve kaba yem üretimi yani bitkisel üretimin toplaminda gelismesi için ne gerekiyorsa bunlarin hepsinde uzun uzadiya konustuk. Bin 500 dekar alanda yag bezelyesi, macar fi için bunlar. 45 bin dekar alanda mera islah projesi yapacagiz. Mukayeseli olarak söylüyorum. 22 yilda yapilan daha fazla mera islahini biz Tunceli’de bu sene insallah yapacagiz. Valimizin de destekleriyle buraya da çok önemli 2,5 milyon liralikta bir kaynak ayirdik. Kirsal kalkinmalari destekleri 13. Etap yatirimlari kapsaminda da 15.,2 milyon lira ayirdik” dedi.



"HAYVANCILIK ALANINDA ILIMIZE POZITIF AYRIMCILIK YAPACAGIZ"

Kirsal kalkinma yatirimlari destekleri kapsaminda kendilerine verilen projelerin bir eksigi olmadigi sürece yardimci olduklarina dikkat çeken Pakdemirli," Biz tüm projeleri kabul edecegiz. Bunlarinda bütçelerini Tunceli için ayirdik bir kösede duruyor. Yine 2 milyon lira kaynak ile 6 yerel projeyi hayata geçirecegiz. Ceviz, badem bahçelerinin kurulmasi, 10 tane bal ormanin kurulmasi, yine yem bezelyesi ekin isleri, yaylarimizda da yaylacilik merkezlerinin olusturulmasidir. Bu yaylalardaki ve meralarin yollari konusunda swatlarinin yapilmasi, sartlarinin iyilestirilmesi konusunda ilimize destek olacagiz. Çemisgezek’te yine menengiçlerin antepfistigina asilanmasi projemiz devam edecek. Tunceli ekonomisine bir 15 milyon lira ek gelir saglamasi hedefliyoruz. Çiftçilerimize 100 sagim makinesi ve 25 süt sogutma tanki dagitiyor olacagiz. Hayvancilik alaninda ilimize pozitif ayrimcilik yapacagiz. Bedava suni tohumlama hizmetimize basliyoruz. Düve alim destegi için yine 45 üreticimiz 1,5 milyon lira civarinda bir hibe. Tunceli’de akkaraman koyunu soy kütügü kapsamina dahil ediyoruz. Anaçlara 100 lira, koç ve teke olanlara 500 lira destek verecegiz. Yine ari üreticilerimizin alet ve ekipman alimina hibe veriyoruz. Köy içi kilcal sulamalarina da destek olacagiz. En azindan önümüzdeki sene içerisinde bu isin bütçesini bu seneden tahsis edip, sene sonuna yakin özel idaremizin bütçesine devrederek önemli bir mesafe almayi hedefledik. Ipek böcekciligiyle alakali da bu yatirimlara yüzde 100 hibe, ahir ve agil yapimina yüzde 50, barinak ve çadir alimina yüzde 50, makine ekipman alimina yüzde 50 hibe verecegiz. Biz burada Tunceli’mize destek olmayi hedefliyoruz” seklinde konustu.



"300 KÖYDE 1,5 MILYON FIDAN DIKILEREK BUNLARA 3 SENE BIZ BAKACAGIZ"

Tüm ülkede mücadele ettikleri bir kuraklik oldugunu vurgulayan Pakdemirli, “Tunceli’de de benzer durum söz konusudur. Özellikle son bahar dönemi için bir hibe tohum projesi baslatiyor olacagiz. ormancilik alaninda 580 bin fidan dikecegiz. 2 milyona yakin Tunceli’de fidan üretecegiz. Orman köylüsü ve ailelerde ORKÖY kredi destegimiz 400 bin lira civarindaydi. Bunu içerideki toplantidan sonra 2 milyon liraya çikardik. Bununla beraber benim çok önem verdigim bir konu var. Gelir getirici tür agaçlandirmalaridir. Buradaki agaçlandirmayi orman yapiyor. 3 seneye kadar orman bakimini yapiyor. Ardindan köylüye tahsis ediyor. Her köye her haneye as ve is girecek demektir. Tunceli’nin bir köyünde oturan kardesimiz baska bir yere gitme ihtimali olmayacak. 300 köyde 1,5 milyon fidan dikilerek bunlara 3 sene biz bakacagiz. 3 seneden sonra bu agaçlar sizin. Her köyde her haneye bir as ve is girecek sekilde gelir getirici türler ekecegiz. Bunlar ceviz, badem ve diger türler olabilir. Bunlarin çalismasini arkadaslar yapacak” ifadelerini kullandi.

"9 MÜJDEMIZ VAR"

Sulama alaninda tam yarim milyarlik Tunceli’ye müjdeleri oldugunu dile getirerek açiklamasini sürdüren Bakan Pakdemirli, “9 müjdemiz var. Çemisgezek Cevizlidere baraji insaat ihalesini Subat ayinda yaptik. Burada 28 milyon metre küp su birikecek. 30 bin dekar alan sulaniyor olacak. Yine Çemisgezek göleti ve sulamasini da insallah 2022 sonu itibariyle tamamlayacagiz. Burada 2 bin dekarin üzerinde arazi sulamasi var. Ovacik Havaçor regülatörü ve sulamasi yatirim programi teklif ediyoruz. Burada da 30 bin dekarin üzerinde modern sistemli bir sulama söz konusu. Buda asagi yukari 150 milyonluk yatirim. Cevizlidere baraji sulamasinin projesini de tamamliyoruz. Bunu da yatirim programina alacagiz. Bu da 30 bin dekar arazi cazibeli borulu sistemle sulaniyor olacak. Akpazar sulamasina da günes enerji sistemi kuruyoruz. Burada da 17 bin dekar arazi enerji maliyeti olmadan basinçli borulu sistemle sulanacak. Bunun ihalesini de bu yil yapacagiz.. Tunceli Akpazar ovasi arazi toplulastirma projesi 90 bin dekar alanda yapilacak. Bunun ihalesi Temmuz ayinda ve 10 köyü kapliyor. Havaçor ovasi arazi toplulastirma projesinde 50 bin dekar arazinin toplulastirilmasi kapliyor ve 13 köyü kapsiyor. Ihalesi de Agustos ayinda olacak. Kaçarlar göleti sulamasinin eksiklerini tamamlayarak 6 bin 130 dekar alanda da hizmete aliyoruz. Mazgirt Geçitveren köyü, köy içi deresi ve Nazimiye Ramazan köy, köy içi deresi islahi ihalelerini de bu yil içerisinde yapiyor olacagiz. tüm bu müjdelerimizin Tunceli’ye hayirli ugurlu olmasini diliyoruz” diye konustu.

(Kamil Can Kiliç - Ahmet Mücahid Kantarcioglu - Ercan Topaç/IHA)
Kaynak: İHA