Bakan Dönmez, Ertugrul Gazi FSRU Tesisi Açilis Töreninin Cuma Günü Yapilacagini Bildirdi Açiklamasi

'Ertugrul Gazi ilk Türk bayragina sahip FSRU gemimiz olacak. Gemimiz 110 milyon standart metreküp dogal gaz depolama kapasitesiyle tek basina Hatay ve Osmaniye'nin konutlarinin 1 yillik ihtiyacini karsilayabilecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin dogal gazda kaynak çesitliligini sivilastirilmis dogal gaz (LNG) ve FSRU (Yüzer Depolama ve Gazlastirma Tesisi) projeleriyle artirdigini belirterek, cuma günü Hatay Dörtyol'da Ertugrul Gazi FSRU Tesisi resmi açilis töreninin gerçeklestirilecegini söyledi.

Dönmez, Gazi Üniversitesinde düzenlenen Yeni Akit Gazetesi Enerji ve Madencilik Surasi'nda, enerjide arz güvenligi, enerji teknolojilerinde yerlilestirme ve öngörülebilir piyasalarla milli enerji ve maden politikasinin ana hatlarinin çizildigini hatirlatti.

Bu kapsamda dogal gaz arz güvenligini teminat altina alarak Ertugrul Gazi FSRU gemisi gibi adimlarla bu güvenin perçinlendigine dikkati çeken Dönmez, "Sayin Cumhurbaskanimizin katilimlariyla cuma günü Hatay Dörtyol'da Ertugrul Gazi FSRU Tesisimizin resmi açilis törenini gerçeklestirecegiz. Gemimiz nisanda Hatay'a demir atmisti. Ertugrul Gazi'nin yerinde daha önce BOTAS'a ait baska bir kiralik FSRU gemisi vardi. Simdi onu gönderecegiz. Ertugrul Gazi ilk Türk bayragina sahip FSRU gemimiz olacak. Gemimiz 110 milyon standart metreküp dogal gaz depolama kapasitesiyle tek basina Hatay ve Osmaniye'nin konutlarinin 1 yillik ihtiyacini karsilayabilecek." degerlendirmesinde bulundu.

Yenilenebilir enerjiden, hidrokarbon arama ve üretimine, nükleer enerjiden madencilige kadar her alanda yerli kaynak, yerli teknoloji ve yerli aklin önemine vurgu yapan Dönmez, bu kapsamda elektrik üretiminde de daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir enerjiyle günesten rüzgara, jeotermalden hidrolige kadar genis bir yelpazede kamu, özel sektör ve üniversite birlikteligiyle çalismalarin yapildigini kaydetti.

Dönmez, toplam kurulu gücün yüzde 9,9'unu olusturan rüzgar enerjisinde de Türkiye'nin adim adim 10 bin megavat kurulu güce dogru ilerledigini ifade etti.

- Mayista günes enerjisinde üretim rekoru kirildi

Mayis sonu itibariyla kurulu gücün yüzde 52,6’sinin yenilenebilir, yüzde 64,2’sinin de yerli kaynaklardan olustuguna ve elektrik üretiminin de yüzde 56'sinin yerli kaynaklardan elde edildigine isaret eden Dönmez, söyle konustu:

"Yenilenebilir enerjideki yatirim ve tesviklerimizle günesimiz her geçen gün daha parlak, rüzgarimiz daha kuvvetli, suyumuz daha serin ve yer alti sularimiz daha sicak olacak. Yenilenebilir enerji Türkiye'nin gelecegine damga vuracak. 2021'de yenilenebilir enerjide birçok rekor da kirmayi basardik. 2021'in ilk bes ayinda devreye aldigimiz kurulu gücümüzün yüzde 96,8'i yenilenebilir kaynaklardan olustu. Mayis ayinda ise günesimiz çok daha enerjik parladi. Mayis'ta günes enerjisinden 1468 gigavatsaat (GWh) elektrik üreterek aylik bazda üretim rekorumuzu kirdik. Yine ayni dönemde, günes enerjisinin elektrik üretimindeki payi yüzde 5,8'e yükselerek aylik bazda en yüksek orana ulasti. Baska bir ifadeyle mayista günesimiz rekorlarla parladi."

- Madencilik faaliyetlerinin ekonomiye katkisi 4 kat artti

Dönmez, son 10 yilda madencilik sektörünün de gayri safi yurt içi hasilaya sagladigi katkinin 4 kat artisla yaklasik 11-12 milyar liradan 46,7 milyar liraya yükseldigini animsatarak, madenciligin ülke ekonomisindeki payinin bugün yüzde 1,1 civarinda oldugunu ancak bu rakamin daha yükseklere çikacagini aktardi.

Madenciligin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan en az etkilenen sektörlerden biri olduguna dikkati çeken Dönmez, söyle devam etti:

"2019'a göre maden ihracatimiz, 2020'de yüzde 1 gerileyerek 4,27 milyar dolar oldu. Yine de bu yüzde 1'lik düsüse ragmen, toplam ihracatimiz içerisinde madenciligin payi bir önceki yila göre yüzde 2,39'dan yüzde 2,52'ye yükseldi. Dönemin sartlarini düsündügümüzde sektörün bu tür zorlu durumlar karsisinda bile gücünü koruyabildigini görüyoruz. Bu yilin ilk 5 ayindaki ihracat rakamimiz ise 2,3 milyar oldu. Madencilikte kaynak ve teknoloji odakli bir is süreci izliyoruz. Sektörümüzün gelisimi için sektör temsilcilerimizle yakin temas halinde olmaya devam edecegiz. Kamu olarak gereken her türlü destegi verecegiz."

Dönmez, petrolde de karada yapilan çalismalarla günlük yurt içi üretimin 60 bin varilin üzerine çiktigini dile getirerek, 2023’te günlük petrol üretiminin 100 bin varile ulasacagini söyledi.
Kaynak: AA