2 Asirlik Bina Gençlik Merkezi Olarak Hizmette

Bursa’da 19’uncu yüzyilda Osmanli mimarisi tarzinda insa edilen, devlet misafirhanesi ve Rus konsoloslugu olarak kullanildiktan sonra konut olarak degerlendirilen 200 yillik bina, restorasyonun ardindan Hüsnü Züber Evi Muradiye Gençlik Merkezi olarak hizmete açildi.

2 Asirlik Bina Gençlik Merkezi Olarak Hizmette
Tarihî ve kültürel miras çalismalari kapsaminda 8500 yillik Arkeoparktan 2300 yillik Bitinya surlarina, 700 yillik Osmanli eserlerinden, Cumhuriyet dönemi sivil mimarlik örnegi yapilara kadar her alanda yapilan restorasyonlarla Bursa’yi adeta bir açik hava müzesine dönüstüren Bursa Büyüksehir Belediyesi, Muradiye’deki 200 yillik tarihi binayi da ilk günkü ihtisamina kavusturdu. Muradiye Külliyesi’nin yakininda bulunan ve 19’uncu yüzyilin ilk yarisinda Osmanli mimarisinin özellikleriyle insa edilen tarihi bina, ilk olarak 1836 yilinda Devlet Misafirhanesi olarak, daha sonra ise Rus Konsoloslugu olarak kullanildi. 1877 yilinda konut olarak kullanilmaya baslayan ve emekli Harita Mühendisi Yarbay ve Daglama Sanatçisi merhum Hüsnü Züber tarafindan satin alinan bina, restorasyonun ardindan 1992 yilinda Müze Eve dönüstürüldü. Züber, yakma daglama teknigi ile yaptigi agaç kasiklardan olusan genis koleksiyonu sergiledigi ve ayni zamanda yasadigi Müze Evi 1994 yilinda Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne bagisladi. Tarihi binayi ilk günkü ihtisamin kavusturmak amaciyla Bursa Büyüksehir Belediyesi tarafindan baslatilan restorasyon çalismalari tamamlandi. Bursa Valiligi’nin de destek verdigi restorasyon çalismalariyla 2 asirlik bina ilk günkü görkemli haliyle, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Il Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan ve çok sayida davetlinin katildigi törenle Hüsnü Züber Evi Muradiye Gençlik Merkezi olarak açildi.

Heyecan verici projeler

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, her kösesinde ayri bir tarihi deger bulunan Bursa’nin adeta bir açik hava müzesi oldugunu vurguladi. Büyüksehir Belediyesi olarak, ulasimdan altyapiya, çevreden kentsel dönüsüme kadar çok farkli projeler hayata geçirdiklerini hatirlatan Baskan Aktas, “Özellikle gelecegimiz olan çocuklarimiz ve gençlerimizi ilgilendiren, kentimizin tarihi yönünü ön plana çikaran projeler bizi çok daha fazla heyecanlandiriyor. Bu güzel yapiyi da ilk günkü görkemli haline getirirken, sinema ve seminer salonlari, ücretsiz internet hizmeti ve atölye çalismalarinin yapilacagi farkli ortamlari ile çocuklarimizin ve gençlerimize hizmet verecek bir eser ortaya çikardik. Bu sehirde yasayanlarin daha huzurlu, mutlu ve müreffeh olmasi adina gençlerimizin dogru alanlara yönelmesi için gerekli altyapiyi hazirliyoruz” dedi.

Yeni yatirimlar geliyor

Bu arada Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanligi’nda yaptiklari temaslar hakkinda da bilgi veren Baskan Aktas, “Insallah 15-20 gün sonra Spor Bakanimizi Bursa’da agirlayacagiz. Daha önce imzaladigimiz birinci protokol kapsaminda yapilan bazi islerin açilisini yapacagiz. Daha da önemlisi Atatürk Spor Salonu gibi, Havuzlupark gibi projelerin de içinde yer alacagi 150- 160 milyon liralik yatirimi kapsayan ikinci protokolümüzü imzalayacagiz” diye konustu.

Vizyon projeler

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin kentin tarihi ve kültürel mirasini ortaya çikartma ve yasatma konusunda çok önemli vizyon projelere imza attigini söyledi.

Muradiye’de yine önemli bir tarihi mirasin Bursalilarla bulusturuldugunu dile getiren Canbolat, “19. yüzyilin ilk yarisinda Osmanli mimarisinin özellikleri ile insa edilen bu tarihi bina, yeri gelmis misafirhane olarak hizmet etmis, yeri gelmis konsolosluk olarak hizmet etmis ve simdi de Muradiye’de gençlerimize hizmet etmeye devam edecek. Muradiyeli gençlerimiz tarih kokan bu binada ders çalisma imkani bulacak, gün gelecek seminerlerle ihtiyaç hissettikleri alanlarda eksikliklerini tamamlayacak. 200 yillik bu tarihi binayi en güzel sekilde restore ederek Bursa’miza kazandiran Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve kiymetli ekibine tesekkür ediyorum” dedi.

Baskan Aktas ve Vali Canbolat, konusmalarin ardindan projeye sunduklari katki nedeniyle Bursa Içmimarlar Odasi Baskani Nur Gül Arslan’a tesekkür plaketi verdi. Açilis kurdelesinin kesilmesinin ardindan Vali Canbolat, Baskan Aktas ve protokol üyeleri, tarihi binayi gezip, içeride ders çalisan çocuklarla sohbet etti.
Kaynak: İHA