Türkiye'nin En Büyük Ihlamur Ormanlarinda Hasat Basladi

Türkiye’nin en büyük ihlamur ormanlarina sahip Bursa’nin Karacabey ilçesinde hasat basladi. Verimin iyi oldugu ormanlarda bu yil ihlamurun kilogrami 200 ila 250 liradan satilacak. Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan hasata katilarak, "Piyasa gecikti, stoklarda ihlamur kalmadi. Geçen yil kilogrami 180 lira olan ürün 200-250 liradan satiliyor" dedi

Türkiye'nin En Büyük Ihlamur Ormanlarinda Hasat Basladi
Bursa’nin Karacabey ilçesinin Bayramdere Mahallesi’nde bulunan Türkiye’nin en büyük ihlamur ormanlarinda hasat basladi.

Hava sartlarindan dolayi geçen yila nazaran hasat 15 gün geç basladi.

20-25 metrelik ihlamur agaçlarina tirmanan ihlamur toplayicilari, makasla tek tek çiçekleri keserek istifliyor. Geçen yil 180 TL çiftçiden alinan ihlamurun bu yil fiyatinin 200 ile 250 TL arasinda olmasi bekleniyor. Sadece yöre halkinin aldigi izinle ihlamur toplamaya müsaade ediliyor. 15 gün boyunca süren hasatla birlikte toplanan 20-25 ton ihlamur Türkiye’nin çesitli yerlerine gönderiliyor. Her derde deva, kis aylarinin vazgeçilmez içecegi ihlamurun aktarlarda ve büyük marketlerde kilogram fiyati ise 350 ile 400 TL arasinda satiliyor.

“Hava sartlarindan dolayi 15 günlük gecikme söz konusu”

Karacabey Belediye Baskani Ali Özkan, “Güzellikler sehri Karacabey’in Bayramdere Mahallesi’ndeki ihlamur ormanlarindayiz. Türkiye’nin en büyük ihlamur ormanlari burada, Marmara Denizi’nin kiyisinda. vatandaslar, ihlamur hasadina basladi.

Geçen yila göre 10-15 günlük bir gecikme söz konusu. Vatandaslar, alçaklardan yükseklere dogru bu hasadi yapiyor. Traktörlerle, römorklarla ihlamur toplamak için yüksek kesimlere gidiyorlar. Ihlamur bu yörede yasayan vatandaslar için önemli bir gelir kaynagi, ama ayni zamanda çok mesakkatli bir ugras” diye konustu.

“Piyasa gecikti, stoklarda ihlamur kalmadi”

Bu yil ihlamurun iyi bir fiyat yapmasini umduklarini dile getiren Özkan, “Zaten piyasa gecikti, stoklarda da ihlamur kalmadigini biliyoruz. Ihlamurlari keserek kurutmaya hazir hâle getiriyorlar. Ben bu ihlamur sezonunun yörede yasayan vatandaslar için hayirli, bereketli ve bol kazançlara vesile olmasini diliyorum. Yaklasik 50 hanede vatandaslar 200 kisi bu ihlamur hasadini gerçeklestiriyor. Bunlar 100 yili asan agaçlarda dogal bir sekilde yetismis. Orman Bölge Müdürlügü de ormanlardan hayatini idâme ettiren vatandaslarin sartlarini kolaylastirmak adina yol destegi veriyor, yol açiyor. Geçen yil kilogrami 180 liraya kadar satilan ihlamurun bu yil 200 liradan baslamasini ümit ediyoruz. Pandemi döneminde bitkisel beslenme önemli. Kisin gripten, soguk alginligindan ve çesitli hastaliklardan korunmak adina ihlamurun önemli bir bitki dogal bir ilaç oldugunu ifade edebiliriz. Bütün vatandaslara Karacabey ihlamur ormanlarinda yetisen ihlamuru afiyetle tüketmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Aktarlarda ve büyük marketlerde 350-400 TL’ye satiliyor

35 yildir ihlamur topladigini ve bu isin ne kadar mesakkatli oldugunu anlatan Zafer Durgut, “Yagislardan dolayi hasat 15 gün gecikti. Allah’in izniyle hasada basladik. Yagmurlarin yagmasi, havanin serin gitmesinden dolayi çiçekler daha dolgun. Bu sene daha iyi. Hasadimiz çok mesakkatli, toplamasi, agaca çikmasi, kesmesi zor. Bir agaç en az 20-25 metre uzunlugunda. Onun üstüne çikip kesiyorsun, asagi inip topluyorsun. Ondan sonra satiyorsun. Biz 35 senedir bu isi yapmaya çalisiyoruz. Insallah bu sene kazasiz belasiz bitirmek istiyoruz. Her sene düsen, kaza geçiren, yaralanan insanlar oluyor. 20 ton hasat ediliyor. Iki çesit topluyoruz. Temiz çiçek diyoruz, bir de yaprakli çiçek diyoruz. Her türü faydali. 15-20 gün sürüyor hasat. Bu sene köylerde genç vatandas kalmadi, bu isi yapan fazla insan yok. Eskiden daglarimiz insan doluydu, her yerden sesler geliyordu. Artik agaca çikan kalmadigi için hasat azaliyor. Fiyat geçen yil 180 gibiydi, bu sene 200-250 lira olmasini bekliyoruz. Bir kisi 10-15 günde 25-30 kilo topluyor. Aktarlarda 350-400 liradan satiliyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA