Tunceli'deki 'Tozkoparan Höyügü'nde Arkeolojik Kazi Çalismalari Basladi

Arkeolog ve sanat tarihçilerinden olusan yaklasik 15 kisilik ekibin görev aldigi Tozkoparan Höyügü kazisinda, tarihi dokuya zarar vermemek için çalismalar titizlikle sürdürülüyor Vali Mehmet Ali Özkan: 'Arkadaslarimizin umudu ve anlatimiyla insallah burasi Tunceli arkeolojisine ve tarihine güç, kuvvet ve kudret katacak alan olacak' Kazi Baskani ve Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel: '1968 yilindaki Keban Baraj Gölü kurtarma kazilarindan sonra Tunceli'deki ilk sistemli kazilar bu vesileyle baslatilmis oldu'.

Tunceli'nin Pertek ilçesinde, birinci derece arkeolojik sit alani olarak tescillenen ve koruma altinda bulunan Tozkoparan Höyügü'nde kurtarma kazisi baslatildi.

Ilçeye bagli Tozkoparan köyünde yer alan ve binlerce yillik tarihin izlerini tasidigi degerlendirilen Tozkoparan Höyügü'nün, yapilan incelemelerde köy yerlesim alaninda kalmasindan dolayi üzerine evlerin yapilarak tahribata ugradigi belirlendi.

Bu durum üzerine harekete geçen Il Kültür ve Turizm ile Tunceli Müzesi Müdürlügü, höyügün kaçak kazi yapilma ve yer yer tahribata ugrama riskini göze alarak bir rapor hazirladi.

Raporun Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügüne sunulmasi ve kurtarma kazisinin bakanliktan onay almasinin ardindan Tunceli'de 1968 yilindan sonra ilk defa bilimsel metotlar kullanilarak arkeolojik kazi çalismasi baslatildi.

Tunceli Müzesi baskanliginda yürütülen Tozkoparan Höyügü kurtarma kazisi çalismalarinda Düzce, Munzur, Dicle ve Erzurum üniversitelerinden akademisyenler de danismanlik yapiyor.

Arkeolog ve sanat tarihçilerinden olusan yaklasik 15 kisilik ekibin görev aldigi kazida, tarihi dokuya zarar vermemek için çalismalar titizlikle sürdürülüyor.

Is makinesi kullanilmayan ve elle yapilan kazida elde edilecek buluntularin Tunceli Müzesi'nde koruma altina alinarak sergilenmesi amaçlaniyor.

- "Tozkoparan Höyügü'nde tarihe yolculuk için kazi çalismasi baslattik"

Istanbul Arkeoloji Müzeleri, valilik ve birçok kurum tarafindan da lojistik destek saglanan kazi çalismalari öncesi Tozkoparan köyünde tören düzenlendi.

Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, burada yaptigi konusmada, Tunceli'de çok sayida tarihi eserin bulundugunu ve dogal sit alanlarinda turizme yönelik düzenlemeler yaptiklarini söyledi.

Tozkoparan Höyügü'nde tarihe bir yolculuk yapmak için kazi çalismasi baslatildigini belirten Özkan, söyle konustu:

"Arkadaslarimizin umudu ve anlatimiyla insallah burasi Tunceli arkeolojisine ve tarihine güç, kuvvet ve kudret katacak alan olacak. Arkadaslarima simdiden basarilar diliyorum Tabii bu süreçte himayelerinde yol katettigimiz Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'a, bize ve ilimize olan destekleriyle Tunceli'yi hakikaten arkeolojik ve etnografik alan olarak turizme tasiyan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'a, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürümüze ve emegi geçen arkadaslarima tesekkür ediyorum."

Özkan, Tunceli'nin tarih, turizm, spor ve dogal alanlarindaki güzellikleriyle gelecege dogru kosmaya devam ettigini dile getirerek, "Bu kazinin hayirli olmasini diliyorum. Arkadaslarima kolayliklar dilerken ayni zamanda da umut ettigimiz ve bekledigimiz gibi insallah arkeolojik gücümüzü, tarihimizi güçlendirecek bulgularla ve eserlerle karsilasmalarini diliyorum." ifadelerini kullandi.

- Tunceli'de 53 yil sonra ilk sistemi kazi çalismasi gerçeklestiriliyor

Kazi Baskani ve Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel de kentte 2020 yilinda müzenin açilmasiyla arkeolojik kazi çalismalarinin hizlandigini anlatti.

Kazi çalismalariyla Tozkoparan Höyügü'nün tarihi ve yasanmisliklariyla ilgili veriler elde etmeyi amaçladiklarini aktaran Öncel, "Burada ulastigimiz verileri akademisyenlerle degerlendirip ilimiz hakkinda yeni ayrintilar ve detaylar ortaya çikaracagiz. Kazilar da su açidan bizim için önemli. 1968 yilindaki Keban Baraj Gölü kurtarma kazilarindan sonra Tunceli'deki ilk sistemli kazilar bu vesileyle baslatilmis oldu." diye konustu.
Kaynak: AA