Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Saban Gürcan, Asilama Çalismalarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Asi uygulamalarinin günde 1 milyonun üzerine çikmasi çok olumlu bir sey. Çünkü pandemiyle mücadele etmek istiyorsak özellikle çok kisa sürede bu asilamanin tamamlanip toplumsal bagisikligin belli bir düzeye ulasmasi esas olarak pandeminin sonlanmasini saglayacak bir uygulamadir'

Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Saban Gürcan, son günlerde Türkiye'nin asilamada rekorlar kirdigini, elde edilen bu basarinin toplumsal bagisikliga ulasilmasi ve normal yasama dönülmesinde belirleyici rol oynadigini söyledi.

Prof. Dr. Gürcan, AA muhabirine, Kovid-19 salginiyla mücadelede asinin en önemli silah oldugunu ifade etti.

Türkiye'de son günlerde yogun bir asilama yapildigini animsatan Gürcan, "Asi uygulamalarinin günde 1 milyonun üzerine çikmasi çok olumlu bir sey. Çünkü pandemiyle mücadele etmek istiyorsak özellikle çok kisa sürede bu asilamanin tamamlanip toplumsal bagisikligin belli bir düzeye ulasmasi esas olarak pandeminin sonlanmasini saglayacak bir uygulamadir." dedi.

- "Kirdigimiz asilama rekorlari ülkemiz için çok önemli"

Gürcan, olasi mutasyonlarin yayilmasini önlemek ve vaka sayilarinin düsmesini saglamak için asinin önemli bir faktör oldugunu vurguladi.

Yogun sekilde yapilan asilamanin toplumsal bagisikligin olusmasina büyük katki saglayacagini anlatan Gürcan, "Bu açidan baktigimizda kirdigimiz asilama rekorlari ülkemiz için çok önemli. Bunun etkilerini de nitekim gevseme olmasina ragmen vaka sayilarinin sabit bir sekilde kalmasi ve belirgin bir artis olmadan kalmasiyla görmüs oluyoruz." ifadelerini kullandi.

Gürcan, saglik merkezlerinde yogun bir asilama yapildigini belirterek, sirasi gelen herkesin asi olmasi gerektigini dile getirdi.

Kullanimda olan Kovid-19 asilarinin gerekli çalismalarin ardindan insanlara uygulanmaya baslandigini ifade eden Gürcan, asi tereddüttü yasayanlarin bu anlamda içlerinin rahat olmasini söyledi.

- "Bilimsel çalismalara güvenip asilarimizi olmamiz gerekiyor"

Çiçek hastaliginin ortadan kalkmasinin asiyla saglandigini aktaran Gürcan, sunlari kaydetti:

"Enfeksiyonlarla mücadelede en büyük silahlarimizdan birisi asidir. Geçmiste de asilar konusunda spekülasyonlar yapilagelmistir. Ama kesin olan su ki, asi çok önemli korunma yöntemlerinden birisidir. Asiya güvenilmesi gerekir. Asi kullanima girene kadar birçok deneyden ve her türlü basamaktan geçiyor. Etkili ve güvenilir oldugu kanitlandiktan sonra kullanima izin veriliyor."

Prof. Dr. Gürcan, asilarin koruyucu ve hastaligin bulasmasini engellemede önemli oldugunu ancak rehavete kapilmadan maske, mesafe ve temizlik kurallarina uyulmasi gerektigini vurguladi.

Normale dönmek için bir süre daha kurallara riayet edilmesini isteyen Gürcan, "Asilama kampanyalarimizda gördügümüz bu toplumsal bagisiklik oranlarinin yüzde 60-70'in üzerine çikana kadar salgin tedbirlerine uymamiz çok önemli. Toplumsal bagisiklik yüzde 70'in üzerine çiktiginda güvendeyiz diyebiliriz ve bu asamalara gelince birçok sey de normale dönmüs olacak." diye konustu.
Kaynak: AA