Tarim Ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Igdir'da Konustu Açiklamasi

'Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetistiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasila üretiyor' 'Her gün, her sabah çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz, yetistiricimiz için çalisiyoruz. Sizler eger bir problem yasiyorsaniz bizler de o problemi içimizde hissediyoruz, sizler eger gece uyumuyorsaniz bizler de gece uyumuyoruz' 'Bundan sonrasi için bu cografyada kartlarin tekrar karilmasi ve Karabag ile ilgili gelismelerden sonra ben inaniyorum ki Igdir'imiz çok daha farkli bir yere gelecek'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, "Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetistiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasila üretiyor." dedi.

Bazi incelemelerde bulunmak üzere Igdir'a gelen Bakan Pakdemirli, Türkiye-Iran sinirindaki Aralik ilçesi ile Agri Dagi arasinda yer alan Erozyonla Mücadele sahasini inceledi, yetkililerden bilgi aldi.

Daha sonra Melekli beldesine geçen Pakdemirli, burada düzenlenen kayisi hasadi senligine katildi. Senlikte kurulan fuarlari gezen Pakdemirli, çiftçilerden ürünler hakkinda bilgi alip sohbet etti.

Pakdemirli, burada yaptigi konusmada, Türkiye'nin dünyadaki önemli kayisi üreticilerinden oldugunu belirtti.

"Kayisiyla ilgili hep Malatya ile Elazig arasinda bir çekisme olurdu ama görünüyor ki artik Igdir da bu iste iddiayi koymus durumda." ifadesini kullanan Pakdemirli, söyle devam etti:

"Yani Igdir da iddiali oldugunu gösteriyor. Çesitleriyle, farkliliklariyla ve iri çesitleriyle hakikaten farkli bir yere geldigini de gösteriyor. Kabaca baktigimiz zaman Türkiye dünyada birinci sirada, üretimde, ihracatta da birinci sirada. Kabaca yarisi taze tüketiliyor. Igdir da bunun önemli bir miktarini üretmeye baslamis. Yaklasik 40 bin dekar alanda 400 bin agaç yaklasik da 40 bin ton üretim var. Insallah Igdir daha da fazlasini yapmaya aday."

Pakdemirli, çok yogun bir program için Igdir'a geldiklerini ve Meteoroloji Bölge Müdürlügünün açilisini yaptiklarini aktararak, "Bakanligimizin ve benim de çok önem verdigim bir birimini kazandirdik. Igdir'a bir bölge müdürlügü açtik. Bölge müdürlügü özellikle küçük illerde son derece önemli, kamunun oraya yerlesmesi, orayi bir ilgi ve çekim merkezi haline getiriyor. Biz bakanlikta bölge müdürlügü konusu açildigi zaman Kars'a mi, Igdir'a mi, Agri'ya mi olsun, ben özellikle kesin bir agirlik koyarak dedim ki Igdir'a yapacagiz." diye konustu.

- "Destek bizden, üretmek sizden, bereket de Allah'tan"

Bakanlik olarak Igdir'da kayisi üretiminin gelistirilmesi ve üreticinin gelirinin artirilmasi için her seyin seferber edilecegini aktaran Pakdemirli, söyle konustu:

"Topraklar güzel, verimli ama su ve sulamayla ilgili her ne kadar bizdeki rakamlar farkli da olsa burada eskiyen sulama sistemlerini hizli bir sekilde yenilemek için çaba ve gayret ortaya koyacagiz. Il Tarim ve Orman Müdürlügümüzün projeleriyle 2 bin 300 dekar yeni kayisi bahçesi burada gerçeklesti. Bunun anlami su; Igdir'da kayisi bahçeleri son 3 senede toplamda yüzde 5 büyüdü. Bakanlik olarak kayisiya birçok destek veriyoruz, fidan destegi 100 ile 300 liraya kadar dekarda, mazot, gübre destegi 23 lira dekarda, organik gübre destegi organik yapiyorsak 50 ile 100 lira dekarda, iyi tarim uygulama destegi 20 ile 40 lira dekarda, üstüne küçük aile isletme destegi, toprak analizi destegi, TARSIM destegi, yatirim destegi, kredisi, kirsal kalkinma. Siz yeter ki üretin. Destek bizden, üretmek sizden, bereket de Allah'tan. Yani biz sizler üretin diye bu isin hep arkasinda olacagiz."

- "Suyun parasi ucuz da olsa mücevher gibi, altin gibi davranmamiz gerekiyor"

Pakdemirli, Türkiye'de bu yil kurakligin yasandigini ve kuraklikla suyun öneminin daha da ortaya çiktigini hatirlatarak, sunlari kaydetti:

"Allah'a sükürler olsun Türkiye bugün ihracatinin fazlasini veren, her yil ihracatini arttiran, üretimini arttiran, cumhuriyet tarihinde üretim rekorlari kiran bir ülke haline geldi. Bu sene kurakligi yasiyoruz, hububatta yasadik, meyvede yasadik, birçok alanda yasadik. Insallah rabbim bir daha bu cografyaya kuraklik vermesin ama suya da eskisi gibi davranmayacagiz 'sudan ucuz' demeyecegiz. Suyun parasi ucuz da olsa mücevher gibi, altin gibi davranmamiz gerekiyor. Çünkü tüm Türkiye'nin su kaynaklarina baktigimiz zaman yüzde 70'ini bizler, tarimin paydaslari tüketenleriz. O yüzden bu suyu tüketirken üretime daha fazla yönlenecek sekilde, daha az kayip olusturacak sekilde her beraber insallah kullanacagiz."

- "Dijital Tarim Pazarina tüm üreticilerimizi davet ediyorum"

Igdir kayisisinin kalitesinin ve katma degerinin daha çok arttirilmasinin yolunun bulunmasi gerektigine dikkati çeken Pakdemirli, "Cografi isaretimiz zaten var ama özellikle cografi isaretli Igdir ürünlerini uzak cografyalarda da satmayi ve bunlardan da gelir elde etmeyi hepimizin ögrenmesi lazim. Bugün artik internet çagini, aradaki mesafelerin kapandigi bir çagi yasiyoruz. Bu anlamda da bakanlik olarak ortaya koydugumuz bir proje var, Dijital Tarim Pazari diye. Dijital Tarim Pazari'ni kullanarak Igdir'daki kardesim Edirne'deki Ayse teyzeye kayisisini taze veya kuru olarak satma imkanina da ulasabilecek." degerlendirmesinde bulundu.

- "Üreten sizlersiniz, bundan dolayi tesekkür ediyoruz"

Bakanlik olarak çiftçinin ve üretici için araliksiz bir sekilde çalistiklarini, çiftçilerin sorunlarini çözmek için projeler ürettiklerini belirten Pakdemirli, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ülkemizin dört bir yaninda ayni hevesle, ayni hedef üzerinde çalisiyoruz. Her sabah, her gün kalktigimizda farkli bir yerdeyiz. Belki gezmis oldugumuz illerin sayisi 500'ü geçti, her bir ile beser, altisar defa da gidilmis oldu. Bakanligimiz her gün, her sabah çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz, yetistiricimiz için çalisiyoruz. Sizler eger bir problem yasiyorsaniz bizler de o problemi içimizde hissediyoruz, sizler eger gece uyumuyorsaniz bizler de gece uyumuyoruz. Gece sizin isiklariniz açiksa bizim de isiklarimiz açik, sizler için çalisiyoruz. Sizler için plan, proje ve dertlerinize derman üretmeye çalisiyoruz. Üreten sizlersiniz, bundan dolayi tesekkür ediyoruz. Çiftçimizin, üreticimizin, besicimizin, yetistiricimizin sayesinde bu ülke ekonomisi senede 335 milyar lira üretim ve gayrisafi milli hasila üretiyor. Bunda tabi en basta emegi olan sizlere çok çok tesekkür ediyorum."

- Azerbaycan ve Karabag'daki son gelismeler

Iran, Nahçivan ve Ermenistan sinirinda yer alan kentin üç ülkeye komsu olmasi ve dört ülke topraklarini bir arada barindirmasindan dolayi oldukça önemli bir il olduguna dikkati çeken Pakdemirli, "Tabi ki Azerbaycan ve Karabag'daki son gelismelerden dolayi da ister istemez Igdir çok daha önemli olacak. Igdir zaten çok güzel bir ilimiz, önemli bir ilimiz, iyi bir tarim kentimiz ama bununla beraber eger komsularimiz dostane iliskiler yasamis ve yasatmis olsalardi sadece transit gelirleriyle Igdir degil tüm komsularimiza yetecek kadar önemli bir yol trafigi burada olacakti. Bundan sonrasi için bu cografyada kartlarin tekrar karilmasi ve Karabag ile ilgili gelismelerden sonra ben inaniyorum ki Igdir'imiz çok daha farkli bir yere gelecek." diye konustu.

Pakdemirli, program sonunda örnek çiftçilere plaket verdikten sonra senligin gerçeklestirildigi bahçedeki agaçlardan kayisi hasadi yapip topladigi kayisilari sepete doldurdu.
Kaynak: AA