Suudi Arabistan'da Geçen Ay Alinan Cami Hoparlörlerine Yönelik Kisitlama Kararina Tepkiler Sürüyor

Suudi Arabistan makamlarinin, camilerdeki hoparlörlerin ezan ve kamet disinda kullanilmamasi yönündeki kararinin üzerinden yaklasik bir ay geçmesine ragmen tepkiler dinmiyor.

Suudi Arabistan Islami Isler Bakani Abdullatif Al Seyh tarafindan 23 Mayis'ta yayimlanan genelgeyle ülke genelindeki camilerde yillardan beri yürürlükte olan uygulamaya kisitlama getirildi.

Ülkenin dört bir yanindaki camilerde 5 vakit namazdan önce okunan ezan ve kametin yani sira cuma hutbeleri ve cemaatle kilinan namazlarin hoparlörlerle disariya duyurulmasina kisitlama getiren Bakan Al Seyh, camilerde hoparlörlerin sadece ezan ve kamet okunmasi sirasinda kullanilmasi, bunun disindaki durumlarda disariya ses verilmemesi yönündeki kararini duyurdu.

Kararin duyurulmasinin ardindan sosyal medya üzerinden tepkiler yükselirken, yönetime yakin sosyal medya hesaplarindan ise "camilerden yükselen seslerin birbirlerine karistigi" gerekçesiyle karar için savunmalar yapildi.

Ülkede dini uygulamalara kisitlama getirildigi bir dönemde restoranlar ile kafeler basta olmak üzere her tarafta yüksek sesle müzik ve konserlere izin verildigi gerekçesiyle yönetime tepki gösteren sosyal medya aktivistleri, "müzik seslerinin kisilmasini istiyoruz baslikli etiketi olusturdu.

Sosyal medyadaki yogun tepkiler üzerine Islami Isler Bakani Al Seyh, 1 Haziran'da camilere komsu vatandaslardan gelen sikayetler üzerine bu karari aldiklari, uyuyan yasli ve çocuklarin hoparlörlerden yükselen seslerden rahatsiz oldugunu belirtti.

Al Seyh, ülkede dini duygularin çok güçlü oldugu ve "kalbi hastalikli olan insanlarin" kamuoyunu etkileyebildigini ileri sürdü.

- Tepkiler devam ediyor

Suudi Arabistan yönetimince cami hoparlörlerine getirilen kisitlama kararinin üzerinden yaklasik bir ay geçmesine ragmen sosyal medyadaki tepki ve çagrilar hala yogun sekilde devam ediyor.

"Namazin sesini geri getirin", "namazda yükselen sesleri özledik" ve "namaz vakitlerinde dükkanlarin açik kalmasini reddediyoruz" etiketleriyle tepkiler sürüyor.

"Özgürlüge Dogru" isimli ve 620 binden fazla takipçisi olan Suudi Arabistanli muhalif Twitter hesabindan, camilerin hoparlörlerinde getirilen karara tepki gösterilerek, "Bin Selman'in karari, hoparlörlerdeki sesin üçte bir seviyesini geçmemesidir. Buna karsi eglence ve konserlerde seslerin yükselmesine izin veriliyor." denildi.

Suudi Arabistanli gençler adina açilan "Adalet Terazisi" adli Twitter hesabindan da "Bin Selman, vatandasa vadettigi çagdaslik kapsaminda bu ay camilerdeki hoparlör seslerini kisti, okullarda müzik egitimi baslatti." ifadeleriyle karar karsi çikildi.

Bakanligin kararini savunan Abdurrahman er-Ruveysi ise cami hoparlörlerine yönelik kisitlamanin iptal edilmesi ve namaz vakitlerinde dükkanlarin kapanmasini isteyenleri, "ülkede fitne çikarmaya çalisan Ihvancilar" olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman veliahtlik makamina oturdugu 2017 yilindan sonra duyurdugu özgürlük açilimlarini kadinlarin araç sürme ve tek baslarina seyahat etme gibi birkaç adimdan öteye geçmemekle elestirilirken, ayni zamanda vatandasin tepkisine yol açan dini kisitlamalar ve muhalif aktivistlere göz açtirmadigi gerekçesiyle tepkiler aliyor.

Kaynak: AA