Pakistan Basbakani Han, Taliban'in Tüm Afganistan'i Kazanamayacagini Belirtti Açiklamasi

'Tarih, Afganistan’in disaridan asla kontrol edilemeyecegini kanitliyor' “Eger Taliban askeri bir zafer ilan etmeye çalisirsa, bunun sonsuz kan dökülmesine yol açacagini biliyoruz' 'Ekonomik baglanti ve bölgesel ticareti tesvik etmenin Afganistan’da kalici baris ve güvenligin anahtari olduguna inaniyorum. Daha fazla askeri eylem beyhude'

Pakistan Basbakani Imran Han, Taliban’in tüm Afganistan’i kazanamayacagini ve basarili olabilmesi için herhangi bir hükümete dahil olmasi gerektigini belirterek, Islamabad'in onlarca yil bir iç savasa yol açacak sekilde Afganistan'in askeri olarak ele geçirilmesine karsi oldugunu vurguladi.

Han, Washington Post gazetesine yazdigi makalede, Pakistan’in Afganistan’da baris için ABD ile partner olmaya hazir oldugunu fakat ABD’nin birlikleri geri çekilirken yeni çatisma risklerinden kaçinacaklarini belirtti.

ABD ile Pakistan’in Afganistan’da ayni çikarlara sahip olduguna dikkati çeken Han, bunlarin sirasiyla siyasi uzlasi, istikrar, ekonomik kalkinma ve teröristler için herhangi bir siginaga izin verilmemesi olduguna isaret etti.

Han, Taliban’in tüm Afganistan’i kazanamayacagini ve basarili olabilmesi için herhangi bir hükümete dahil olmasi gerektigini vurgulayarak, Islamabad'in onlarca yil bir iç savasa yol açacak Afganistan’in askeri olarak ele geçirilmesine karsi oldugunu bildirdi.

- "Geçmisteki hatalardan ders çikardik" vurgusu

Pakistan’in geçmiste savasan Afgan taraflar arasinda seçim yaparak hata ettigini kabul eden Han, bundan ders çikardiklarini kaydetti.

Han, Afgan halkinin güvenini kazanan herhangi bir hükümet ile çalisacaklarini ve bu konuda bir tercihleri olmadigini belirterek, "Tarih, Afganistan’in disaridan asla kontrol edilemeyecegini kanitliyor.” ifadelerini kullandi.

Pakistan'in Afganistan’daki savastan çok fazla zarar gördügünü vurgulayan Han, 70 binin üzerinde Pakistan vatandasinin bu savas sebebiyle hayatini kaybettigini aktardi.

- ABD ile is birligi Pakistan'i hedef yapti

Han, ABD’nin 20 milyar dolar yardim sagladigini bununla birlikte Pakistan’in zararinin 150 milyar dolari astigini belirterek, turizm ve yatirimlarin kurudugunu, ABD’nin Afganistan’daki çabalarina dahil olmasinin ardindan ise Pakistan’in is birlikçi olarak hedef alindigini kaydetti.

Makalesinde bu durumun Pakistan Talibani (TTP) ve farkli gruplar tarafindan Pakistan’da terör faaliyetlerine yol açtigina dikkati çeken Han, "Uyarida bulundugum ABD’nin drone saldirilari savasi kazanmadi, fakat onlar Amerikalilar için nefret yaratti, terörist gruplarin ülkelerimize karsi sayisini artirdi." ifadelerine yer verdi.

- Milyonlarca kisi yerlerinden edildi

Han, Afganistan’da askeri bir çözümün olmadigini savundugunu animsatarak, ABD’nin isyani bitirecegi gibi yanlis bir beklentiyle Pakistan’dan Afganistan sinirindaki yari özerk asiret bölgelerine birlikler göndermesi için ilk kez baski yaptigini hatirlatti.

Bu durumun isyani bitirmedigini ancak sadece Kuzey Veziristan’daki asiret bölgelerinde yasayan 1 milyon kisinin yerlerinden edilmesine yol açtigini vurgulayan Han, milyarlarca dolarlik zarar olustugunu ve tüm köylerin tahrip edildigini aktardi.

Han, söz konusu eylemin ardindan Pakistan ordusuna karsi intihar saldirilari gerçeklestirildigini hatirlatarak, bu saldirilar sonucu Pakistan’in ABD’nin Irak ve Afganistan’da kaybettiginden daha fazla asker kaybettigini vurguladi.

- Iç savas daha fazla mülteciye yol açar

Öte yandan, Pakistan’da 3 milyonun üzerinde Afgan mülteci oldugunu animsatan Han, siyasi uzlasi yerine yeni iç savaslarin sinir bölgelerini istikrarsizlastiran ve yoksullastiran daha fazla mülteci anlamina geldigini kaydetti.

Han, Islamabad'in ABD’nin Afganistan’i bombalamak için üslerine ev sahipligi yapmayi kabul etmesi ve Afgan sivil savasinin patlak vermesi halinde Pakistan’in yeniden teröristlerin intikaminin hedefi olacagini kaydederek, bunu göze alamayacaklarini belirtti.

Pakistan’in bu konuda oldukça agir bir bedel ödedigine isaret eden Han, tarihin en güçlü ordusuna sahip ABD’nin 20 yilin ardindan Afganistan’daki savasi kazanamadigini animsatti ve bunu Pakistan topraklarindaki askeri üslerden nasil yapacagini sorguladi.

- Askeri zafer ilani, sonsuz kana sebep olur

Han, Taliban’i ABD ve Afgan hükümetiyle masaya getirmek için Pakistan’in yaptigi diplomatik girisimlere atifta bulunarak, “Eger Taliban askeri bir zafer ilan etmeye çalisirsa, bunun sonsuz kan dökülmesine yol açacagini biliyoruz.” ifadelerini kullandi.

Makalesinde Afgan hükümetinin de müzakerelerde daha fazla esneklik gösterecegini ve Pakistan’i suçlamayi birakacagini umdugunu vurgulayan Han, "Ekonomik baglanti ve bölgesel ticareti tesvik etmenin Afganistan’da kalici baris ve güvenligin anahtari olduguna inaniyorum. Daha fazla askeri eylem beyhude." ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA