Bahçeli, MHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (1)

'Cumhur Ittifakinin gayesi; yeni sistemin ilke ve kurumlariyla olgunlasip, köklesmesini temin etmek, bunun yaninda siyasetteki katiliklari yumusatarak, kutuplasmalari törpülemektir' 'Mühürlü kalpler görmese de Türkiye'nin bahti açik, milli birlik ve dayanisma ruhu düne nazaran daha da saglamdir. Amaci ülkeye ve millete hizmet olan siyasetin ahlaki degerlerle bezenmesi bize göre bir mecburiyettir' 'Siyasetin ikbal araci olarak görülmesi ve demokratik rekabete dayali hizmet yarisi olan seçimlerin menfaat ve ihtiras yarisina dönüstürülmesi namuslu siyaset anlayisiyla örtüsmeyecektir. Bu tehlikeyi herkesin idrak etmesi ve ahlaki sinirlarda kalmasi zaruridir'

Bahçeli, MHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (1)
MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, "Cumhur Ittifakinin gayesi; yeni sistemin ilke ve kurumlariyla olgunlasip, köklesmesini temin etmek, bunun yaninda siyasetteki katiliklari yumusatarak, kutuplasmalari törpülemektir." dedi.

Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, "Içinde yasadigimiz toplumda farkli çikarlari, farkli sartlari paylasmaktan, bunlardan kaynaklanan sorunlara maruz kalmaktan dogan görüsler, düsünceler ve çözüm önerileri vardir. Olmasi da son derece tabi ve gereklidir. Muhkem bir demokrasi kültürü bu yolla vasat bulacaktir." diye konustu.

Demokrasinin var olabilmesi, islevsellik kazanabilmesi, hak ettigi itibara kavusabilmesinin sözle degil, öz ve içerik açisindan benimsenmesiyle mümkün oldugunu kaydeden Bahçeli, bunun vasitasinin da sosyal ve siyasal yapida düsünce açisindan dogal görülen farkliliklara saygi duyularak, mesruiyet ve hukuk alani içinde kalmak kaydiyla serbestçe ifade edilebilmesi oldugunu söyledi.

Nükseden bunalimlarin kökeninde saglikli bir iktidar-muhalefet iliskilerinin kurumsallasmamasinin yattigini dile getiren Bahçeli, "Böylesi bir ortamin yoklugu, bir yandan siyasi sistemin çözüm ve deger üretme kabiliyetini ortadan kaldirirken öte yandan mesruluk ve çogulculuk tartismalarini da ister istemez beraberinde getirmektedir." ifadelerini kullandi.

Ülkedeki demokratik uzlasma kültüründen mahrumiyetin, hedeflenen siyasi istikrarin tesisi yönünde ciddi bir engel oldugunu ifade eden Bahçeli, MHP'nin, uzlasma kültürünün eksikligine vurgu yaptigini ve isbirligi yapici muhalefet ve yol gösteren elestiriler ile yeni bir siyaset anlayisinin yerlesmesine ön ayak oldugunu anlatti.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi ile yeni bir sayfa açildigini, siyasi ve ahlaki uzlasmanin güzelliklerle dolu mecrasina geçildigini belirten Bahçeli, "Cumhur Ittifakinin gayesi; yeni sistemin ilke ve kurumlariyla olgunlasip, köklesmesini temin etmek, bunun yaninda siyasetteki katiliklari yumusatarak, kutuplasmalari törpülemektir. MHP, özellikle uzlasma kültürüne sahip olmayan, kendinde güç vahmetmeye baslayan siyasi partilerin toplumsal huzursuzlugu derinlestirdigine inanmaktadir. Türk siyasetinin astigi zorlu merhaleler dikkate alindiginda bu egilim siyasal anlamda bir geriye kivrilistan baska bir anlam tasimayacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Demokrasi ve siyasi etik tartismalarinin sürekli gündemdeki sicakligini korudugunu kaydeden Bahçeli, demokrasinin yasayip gelisebilecegi manevi iklimin vazgeçilmez ihtiyaçlarinin temiz ve namuslu siyasetin ahlaki temelleri ile demokratik mesruiyetin icaplari gibi ana sorunlarin bu tartismalarin merkezinde yer aldigini belirtti.

Türk demokrasinin güçlü temellere kavusmasinda önemli mesafeler katedildigini anlatan Bahçeli sunlari kaydetti:

"Mühürlü kalpler görmese de Türkiye'nin bahti açik, milli birlik ve dayanisma ruhu düne nazaran daha da saglamdir. Amaci ülkeye ve millete hizmet olan siyasetin ahlaki degerlerle bezenmesi bize göre bir mecburiyettir. Siyasetin ikbal araci olarak görülmesi ve demokratik rekabete dayali hizmet yarisi olan seçimlerin menfaat ve ihtiras yarisina dönüstürülmesi namuslu siyaset anlayisiyla örtüsmeyecektir. Bu tehlikeyi herkesin idrak etmesi ve ahlaki sinirlarda kalmasi zaruridir. Vatandaslarimizin aldatilmasi, umut tacirliginin kamçilanmasi, yalanin egemenlik kurmasi, halk dalkavuklugunun öne çikmasi ve demagojinin geçer akçe görülmesi, açikça millet iradesine fesat karistirmaktir. Bunun adi da isin özünde milli irade gaspidir. Nihayetinde milli iradeyi gasbetmek için hezeyandan hezeyana kosan palavraci siyaset meddahlarinin hala varligi, ahlaki temele yaslanan dürüst ve namuslu siyaset anlayisinin yeterince kök salamadigina da isarettir."

(Sürecek.)
Kaynak: AA