Yemen'in Taiz Kentindeki Doktorlar, Bölgenin Tek Çocuk Hastanesindeki Sorunlari Protesto Etti

Gösteriye katilan saglik personeli, Sinir Tanimayan Doktorlar Örgütünün tahsis ettigi fonu durdurmasinin ardindan hastanenin kapanma tehlikesiyle karsi karsiya olduguna dikkati çekti.

Yemen'in Taiz Kentindeki Doktorlar, Bölgenin Tek Çocuk Hastanesindeki Sorunlari Protesto Etti
Yemen'in güneybatisinda yer alan Taiz kentindeki saglik çalisanlari, kapanma tehdidiyle karsi karsiya kalan bölgedeki tek çocuk hastanesinin kötülesen sartlarina tepki gösterdi.

Yemen-Isveç Devlet Hastanesindeki onlarca doktor ve saglik personeli, Sinir Tanimayan Doktorlar Örgütünün (MSF) hastaneye tahsis ettigi fonu durdurmasinin ardindan kötülesen saglik durumunu ve hizmet eksikligini protesto etmek için gösteri düzenledi.

Göstericiler, Yemen hükümetinden MSF'nin hastaneye tahsis ettigi fonu 3 ay önce gerekçe açiklamadan kesmesiyle saglik hizmetlerinde yasanan sorunlarin çözümü için alternatif yollar sunmasini istedi.

Hastanenin fon eksikligi nedeniyle kapanmasinin büyük bir saglik felaketine yol açacagina isaret eden saglik çalisanlari, ilgili kurumlari, saglik merkezini kapanma tehlikesinden kurtarmaya çagirdi.

AA muhabirine konusan doktor Halid el-Kudsi, MSF'nin 3 ay önce sagladigi fonu çekmesiyle hastalarin tedavisinde zorlandiklarini kaydetti.

Ülkenin yerel para biriminin dolar karsisindaki deger kaybi nedeniyle yasanan ekonomik krizin gölgesinde vatandaslarin tedavi ücretini karsilamakta güçlük yasadiklarini belirten Kudsi, saglik çalisanlarinin ve hastanenin mevcut sartlar altinda çok zorlandigini dile getirdi.

Eylemcilerin taleplerine iliskin MSF, Saglik Bakanligi ya da Taiz Saglik Ofisinden konuya açiklama yapilmadi.

Hükümetin kontrolü altindaki Yemen-Isveç Hastanesi, Taiz'de kadin dogum ve çocuk hastaliklari konusunda uzman tek saglik merkezi olma özelligini tasiyor. Hastane her gün çevre il ve ilçelerden yüzlerce çocuk hastayi kabul ediyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya muhtaç durumda bulunuyor.
Kaynak: AA