Merkel Ve Draghi, AB Ile Türkiye Arasindaki Göç Mutabakatinin Yenilenmesinden Yana

BERLIN – Almanya Basbakani Angela Merkel ve Italya Basbakani Mario Draghi, Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye arasinda yapilan göç mutabakatinin yenilenmesinden yana olduklarini söyledi.

Merkel, Italya Basbakani Mario Draghi ile Berlin'de yapacagi görüsme öncesinde ortak basin toplantisi düzenledi.

"AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile yapilan göç mutabakatinin hizli bir sekilde yeniden müzakere edilmesi için çaba sarf edecek misiniz?" sorusunu yanitlayan Merkel, zirvede Türkiye ile ilgili iliskilerin görüsülecegini animsatti.

Merkel, Türkiye'nin çok sayida mülteciyi barindirdigina isaret ederek, Türkiye'nin, destegin sürmesi hakkina sahip oldugunu ifade etti.

"Bunun nasil devam edecegine dair bir perspektif açmaliyiz." diyen Merkel, bundan dolayi da konunun zirvede ele alinacagini kaydetti.

Sansölye Merkel, "Ikimiz de Türkiye ile is birligi olmadan ilerleyemeyecegimizi düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Tunus ve Libya'daki mülteci durumunu da görüseceklerini belirten Merkel, Libya'da bir çözüm bulunmasi konusunda baslattigi siyasi inisiyatiflerden dolayi Italya'ya tesekkür etti.

Merkel, 24-25 Haziran'da düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde ele alinmasi planlanan Türkiye ve Rusya ile ilgili iliskiler konusunda Almanya ve Italya arasinda farkli degerlendirmenin bulunmadigini bildirdi.

Italya Basbakani Mario Draghi de Merkel'e katildigini belirterek, Türkiye ile yapilan göç mutabakatinin güncellenmesi gerektigi konusunda olumlu cevap verdi.

Draghi, Ingiltere'de Kovid-19'un Delta varyantinin yayilmasindan dolayi (Londra'da yapilacak) Avrupa Futbol Sampiyonasi finalinin Roma'ya alinmasindan yana olup olmadigina iliskin soruya da "Evet. Finalin, bulasma riski yüksek olan bir ülkede yapilmamasi için çaba sarf edecegim." ifadesini kullandi.

Almanya ile yakin is birligi içinde olduklarini aktaran Draghi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin birinci dalgasinda ülkesine destek veren Almanya'ya tesekkür etti.

Draghi, Libya konusunda Berlin sürecini desteklediklerini ifade ederek, bu bölgede AB'nin çabasinin artmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA