Hindu Asirilikçilarin Bir Müslüman'i Darbettigi Videoyu Paylasan Gazeteciler, Hapis Cezasiyla Karsi Karsiya

Hindistan'da baskent Yeni Delhi'ye komsu Gaziabad sehrinde yasli bir Müslüman'in Hindu asirilikçilar tarafindan darbedildigi videoyu sosyal medyada dolasima soktuklari gerekçesiyle gözaltina alinan 3 gazetecinin 9 yila kadar hapis cezasina çaptirilabilecegi bildirildi.

Sinir Tanimayan Gazeteciler (RSF) örgütünün internet sitesinde yer alan açiklamada, gazeteciler Rana Eyyub, Saba Nakvi ve Muhammed Zübeyr'in söz konusu paylasimlari nedeniyle halki isyana tesvik, dini gruplar arasinda çatismayi körüklemek, suç komplosu kurmak, dini inançlara hakaret ve suç isleme niyetiyle hareket etmekle suçlandigi kaydedildi.

Açiklamada, söz konusu suçlamalar nedeniyle gazetecilerin 9 yila kadar hapis cezasiyla karsi karsiya kalabilecegi ifade edildi.

RSF'nin Asya-Pasifik masasi baskani Daniel Bastard, Uttar Pradesh polisinin suçlamalarinin somut delillere dayanmadigi ve açikça "adli taciz" oldugunu iddia etti.

Bastard, Uttar Pradesh eyaleti Basbakani Yogi Adityanath'a, söz konusu gazeteciler hakkindaki suçlamalarin düsürülmesi talimati vererek güven kazanmasi çagrisinda bulundu.

Hindistan, RSF'nin 2021 Dünya Basin Özgürlügü Endeksi'nde 180 ülke arasinda 142. sirada yer aliyor.

Gaziabad’da ikamet eden 75 yasindaki Abdul Samet, polise yaptigi sikayette, 5 Haziran’da camiye gittigi sirada Hindu asirilikçilar tarafindan kaçirildigini ve darbedildigini söylemisti.

Sikayetinde Samet, "Jai Shri Ram (Tanri Ram’a selam olsun)" ve "Vande Mataram (Ana vatana boyun egiyorum)" gibi Hinduizm’e ve Hindu milliyetçiligine ait çesitli sloganlar atmaya zorlandigini belirtmisti.

Saldirganlarin sakalini kestigini ve kendisini biçakla tehdit ettigini dile getiren Samet, "Beni Pakistan casusu olmakla suçladilar." ifadesini kullanmisti.

- Sosyal medyada tepki

Samet’i kaçiran Hindu asirilikçilarin yasli adami darbederken kaydettikleri görüntünün sosyal medyaya düsmesi ise tepkiye yol açmisti.

Söz konusu videoda yasli adamin kalin bir sopayla dövüldügü, yüzüne tokat atildigi ve sakalinin makasla kesildigi görülüyor.

Aralarinda gazeteci, yazar ve siyasetçilerin oldugu çok sayida kullanici, yasanan olaya tepki göstermisti.

Kaynak: AA