Yarim Asirdir Çakiyla, Çakil Taslarini Sanat Eserine Dönüstürüyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yasayan 63 yasindaki Süleyman Akkaya, 50 yildir çakiyla yaptigi taslardan olusan biblolar görenleri sasirtiyor.

Yarim Asirdir Çakiyla, Çakil Taslarini Sanat Eserine Dönüstürüyor
Ilçeye bagli Karabacak köyünde yasayan ve çiftçilikle ugrasan Süleyman Akkaya’nin elinde taslar adeta birer sanat eserine dönüsüyor. Akkaya, 50 yil önce henüz çocuk yaslardayken bir merakla basladigi tastan biblolar, figürler ve heykelcikler yapma isinde yillar içinde 3 binden fazla yaptigi sanat eserini köy evinde sergiliyor. Ceyhan Nehri’nin yatagindan topladigi taslari hiçbir teknolojik alet kullanmadan sadece çakiyla isleyerek sekil veren Süleyman Akkaya, ilk defa tas islemeye 10 yasinda basladigini ifade etti.

Daha çok kadin figürü, balik ve hayvan figürleri isledigi taslarin kendi ruh halini yansittigini belirten Akkaya, eserlerinin herhangi bir yerden alinti yapmadan dogaçlama kendi özgün düsüncesi oldugunu söyledi.

3 binden fazla tas eser yaptigini vurgulayan Akkaya, "Allah ömür verdigi müddetçe çakiyla tas islemeye devam edecegim. Ama bazen de kendi kendime diyorum ki bu taslar Ceyhan Nehri’nden geldi hepsini götürüp geri nehre dökeyim. Ama kiyamiyorum. Bir çok kisi gelip gidiyor. Yaptigim bu taslara bakiyorlar hayret ediyorlar. Ben bunun bir egitimini de almis degilim. Ilk defa 10 yasinda basladim. Zaman içerisinde kendi kendimi gelistirdim. Ceyhan Nehri’nin taslari islenebilir yumusak taslar. Bunlari yaparken de herhangi bir teknolojik alet kullanmiyorum. O esnada aklima ne geliyorsa onu yapiyorum. Sadece çaki kullaniyorum. Evime gelip gidenler iste bize sunu sat veya su tas hosuma gitti çok güzel diyorlar ben hiç satmayi düsünmedim. Belki bir gün birisi çikip derse bize bunlarin hepsini toplu halde sat o zaman satabilirim. Çünkü bunlarin her biri ayri ayri yerde olmaz. Toplu halde sergilenirse bir anlami olur" seklinde konustu.

Kaynak: İHA