Türkiye'de Yasayan Göçmen Sanatçilar 'Dünya Mülteciler Günü' Için Bir Araya Geldi

Kongolu sanatçi Enzo Ikah: 'Allah bir dünya yaratti. Bir günes var hepimiz için. Sinirlari insanlar koydu. Allah koymadi. O koysa, Kongo'ya ayri günes koyardi, Türkiye'ye ayri, Fransa'ya ayri'Moldovali Leonida Timus: 'Benim için vatan anne gibidir. Türkiye de benim ikinci vatanim. Buraya geldikten sonra kendi memleketim gibi sevdim. Türkiye gerçekten inanilmaz bir ülke. Bütün yabancilari kucakliyor. Kendi çocuklari gibi bakiyor. Onun degerini bilmeliyiz. Türkiye'nin Yunus Emre, Mevlana, Haci Bektas Veli gibi inanilmaz güzel degerleri var. Onlari bana göre yurt disinda tanitmamiz gerekiyor'Iranli Daniel Ajdari: 'Alti yildir Türkiye'de yasiyorum. Kendi sanatimi Türkiye'de daha iyi ifade edebiliyorum'

SAADET FIRDEVS APARI - SALIH SEREF - Dünyada 2001'den bu yana her yil 20 Haziran, "Dünya Mülteciler Günü" olarak aniliyor.

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi (UNHCR) verilerine göre 2020'de yerinden edilen kisilerin sayisi 80 milyonu asti.

Bunlarin 26 milyonu mülteci olurken, 45.7 milyonu kendi vataninda yerinden edildi, geri kalani ise siginmaci oldu. Son 20 yilda yerinden edilen insan sayisi ise iki katina çikti. Türkiye, 2014'ten bu yana dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapan ülke konumunda.

Mülteci sanatçilar da yasadiklari tüm zorluklara ragmen gittikleri yerlerde üretimlerine devam ediyor.

Türkiye'de yasayan mülteci sanatçilar, "vatan"i, "Türkiye" ve "Dünya Mülteciler Günü"ne iliskin düsüncelerini AA muhabirine anlatti.

- "Dogdugum yeri ben seçmedim"

Kongolu sanatçi Enzo Ikah 12 senedir Türkiye'de yasadigini belirterek, "Dogdugum yeri, dogdugum tarihi, babami, rengimi ben seçmedim." dedi.

Ikah, mültecilerin yasadigi sorunlara deginerek, "Allah bir dünya yaratti. Bir günes var hepimiz için. Sinirlari insanlar koydu. Allah koymadi. O koysa, Kongo'ya ayri günes koyardi, Türkiye'ye ayri, Fransa'ya ayri. Bir dünya yarattigi için bir ay ve bir günes yaratti. Allah ask demek. Hepimiz ayni dünyadayiz. Beraber yasayabiliriz. Benim babam ve annem bana mülteci ismini vermedi. Bana bir ad ve soyadi verdi." diye konustu.

Kübali Keily Fidel, vatan kavraminin kendisi için birçok sey ifade ettiginin altini çizerek, "Vatan benim için evim, ailem, agaçlar, her sey demek. Nefesim gibi, çok önemli." ifadelerini kullandi.

Bes yildir Istanbul'da yasayan Moldovali Leonida Timus, söyle konustu:

"Benim için vatan anne gibidir. Türkiye de benim ikinci vatanim. Buraya geldikten sonra kendi memleketim gibi sevdim. Türkiye gerçekten inanilmaz bir ülke. Bütün yabancilari kucakliyor. Kendi çocuklari gibi bakiyor. Onun degerini bilmeliyiz. Türkiye'nin Yunus Emre, Mevlana, Haci Bektas Veli gibi inanilmaz güzel degerleri var. Onlari bana göre yurt disinda tanitmamiz gerekiyor. Benim amacim da bu zaten. Alti dilde akici konusabiliyorum. O yüzden dedim ki bu eserleri çevirerek baska dillerde seslendirmeli ve dünyaya tanitmaliyim."

- "Sanatimi Türkiye'de daha iyi ifade edebiliyorum"

Vatan'in kendisi için "emniyet" demek oldugunu aktaran Suriyeli Malik Nour, "Benim için vatan, etrafimda beni anlayan, hisseden ve kendilerini hissettigim insanlarin oldugu yerdir." açiklamasinda bulundu.

Kanadali Sarah Atkinson da, Türkiye'nin kendisi için çok sey ifade ettigini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Vatan benim için güvenlik hissini, sarmalanmayi, bir yere ait oldugunu bilmeyi ve bu yerin de sana ait oldugunu hissetmeyi ifade ediyor. Umarim hepimiz, herkesin kendi vataninda özgür ve güvende oldugu bir dünya yaratmak için çalisabiliriz."

Iranli Daniel Ajdari ise Türkiye'yle kültürünün çok uyustugunu anlatarak, "Alti yildir Türkiye'de yasiyorum. Kendi sanatimi Türkiye'de daha iyi ifade edebiliyorum." ifadelerini kullandi.

Dünya Mülteciler Günü için bir konser hazirligi içerisinde olduklarini aktaran Ajdari, sanatseverleri konseri izlemeye davet etti.

Uluslararasi Mülteci Haklari Dernegi (UMHD) tarafindan 20 Haziran'da düzenlenecek konserde, Malik Nour, Danial Ajdari, Enzo Ikah, Keily Fidel ve Sarah Atkinson'un da aralarinda bulundugu sanatçilar sahne alacak.

Konserin müzik ve sanat yönetmeni Murat Polat, etkinlikteki amaçlarinin mülteci kavramina olumlu bir katki sunmak oldugunu söyledi.

Mülteci sanatçilarin Türkiye'de bir deger olarak kabul edilmesi gerektigini vurgulayan Polat, "Toplumda mültecilerle alakali nasil olumlu bir imaj olusturabiliriz fikrine katki olmasi için yola çiktik. Göç Sanatçilari Dernegiyle ortak yürüttügümüz çalisma sayesinde belirlenen sanatçi arkadaslarimiz, konserde ülkelerine ait begenilen parçalari seslendirecek. Konser, Mülteci TV YouTube kanalindan canli yayinlanacak." dedi.

Kaynak: AA