Montofon Cinsi Inek Embriyo Transferiyle Simental Cinsi Buzagi Dogurdu

Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapilan embriyo transferi projesiyle Montofon cinsi inek yüzde yüz Simental cinsi buzagi dogurdu.

Montofon Cinsi Inek Embriyo Transferiyle Simental Cinsi Buzagi Dogurdu
Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi embriyo transferi projesi kapsaminda ilk buzagi dünyaya geldi. Proje sahibi Veteriner Fakültesi Dogum ve Jinekoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat önderliginde 10 kisilik ekiple yapilan proje kapsaminda, genetik kapasitesi ve verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde edilen döllenmis yumurtalar saglikli ancak genetik kapasitesi düsük adaptasyonunu saglamis hayvanlara nakil ediliyor. Ekip Simental irki inegin yumurtlama faaliyetlerini artirarak birden çok embriyo elde ettikten sonra Montofon irki inege nakli gerçeklestirdi. Montofon irki inekten proje kapsaminda yüzde yüz Simental irki yavru elde edildi.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Veteriner Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yavuz Selim Saglam, biyoteknolik arastirmalar yönünde iyi bir notaya geldiklerini ifade ederek "Prof. Dr. Bülent Polat hocamiz baskanligindaki bir ekip tarafindan yürütülen embriyo transferi projesi kapsaminda çalismalarimiz basarili sonuçlar verdi ve ilk buzagimizin dogmasindan sevinç duyduk. Bu durum bize gösteriyor ki Atatürk Üniversitesi olarak Veteriner Fakültesi özelinde ARGE kapasitemiz açisindan özellikle biyoteknolojik arastirmalar yönünde iyi bir noktaya geldigimizi görüyoruz. Ülkemizde birkaç merkezde yapilabilen bu tür arastirmalardan birini biz de kendi üniversitemizde gerçeklestirdik” dedi.

Projeyi yöneten Veteriner Fakültesi Dogum ve Jinekoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat ise yakin tarihte 25 embriyo naklini daha gerçeklestireceklerini kaydederek, “Bir nebze de olsa acaba biyoteknoloji alaninda bir sey yapabilir miyiz diye rektörümüze bu konuyu arz ettik ve rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomakli hocamiz da bizleri destekledi. 2020 yilinda bilimsel arastirmalar projesi koordinatörlügü tarafindan projemiz desteklendi. 10 kisilik bir ekiple çalisiyoruz. Embriyo transferini en basit haliyle anlatacak olursak genetik kapasitesi yüksek verim özellikleri yüksek hayvanlardan elde ettigimiz döllenmis yumurtalari saglikli ancak genetik kapasitesi düsük adaptasyonunu saglamis hayvanlara nakil islemi yapmak anlamina geliyor. Simental irki hayvanda yumurtlama faaliyetlerini artirarak birden çok embriyo elde edip dölledik. Sonrasinda da Montofon irki inegimize nakli gerçeklestirdik ve bugün de Montofon irki inegimizden yüzde yüz Simental irki yavru elde ettik. Su anda kendi laboratuvarimiz da isletmemizde bulunan hayvanlardan embriyolari topluyoruz. Halihazirda 114 tane donmus embriyoya sahibiz. Alicilar hazir hale gelince de dondurulmus embriyolari çözdürüp devam ediyoruz, hatta bu ayda yaklasik 5 hayvan yikayip 25 tane embriyo elde edip bunu da alici hayvanlara nakletmeyi planliyoruz” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA