Erzurum'da 'Embriyo Transferi' Hem Hayvan Sayisini Hem De Kalitesini Artiracak

Atatürk Üniversitesi ile Büyüksehir Belediyesinin ortaklasa yürüttügü proje kapsaminda uygulanan yöntemle, tasiyici ineklerden toplanan embriyolarla genetik kapasitesi yüksek buzagi elde edildi.

Türkiye'nin önemli hayvancilik merkezlerinden Erzurum'da, "Dogu Anadolu Bölgesi'nde Embriyo Transferiyle Elit Damizlik Sürü Üretim Merkezi Kurulum Projesi" ile büyükbas hayvan sayisi ve kalitesinin artirilmasi hedefleniyor.

Atatürk Üniversitesi ve Büyüksehir Belediyesinin ortak yürüttügü, geçen yil üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ile Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen arasinda protokolü imzalanan proje kapsaminda, bölgenin hayvanciligina önemli katki saglaniyor.

Bu proje ile saglikli ve üstün genetik özelliklere sahip ineklerden elde edilen embriyolar, genetik kapasitesi sinirli ancak bölgeye adapte olmus tasiyici ineklere naklediliyor.

Embriyolar, uygun tasiyici inek olmasi durumunda taze olarak bu hayvanlara aktariliyor. Embriyolar, tasiyici inek olmamasi ve daha sonra baska ineklere nakledilmesi için saklanmasi gerekirse sifirin altinda 196 derecede sivi azot içeren tanklarda donduruluyor.

- Embriyo nakliyle ilk buzagi dünyaya geldi

Embriyo nakliyle ilk buzaginin elde edildigi kentte, bu yöntemle genetik kapasitesi yüksek buzagilar üretilecek.

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dogum ve Jinekoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Polat, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Erzurum'un hayvan sayisi açisindan Türkiye'de ikinci sirada oldugunu animsatarak, söyle konustu:

"Son yillarda ciddi bir genetik ilerleme kat etsek de henüz birim hayvandan istedigimiz verim gücünü alamamaktayiz. Bu nedenle islah çalismalarina hiz vermek adina Atatürk Üniversitemiz ve Büyüksehir Belediyemiz arasinda imzalanan protokol sonrasi embriyo transfer çalismalarina hiz verdik. Donmus embriyodan ilk yavrumuzu elde ettik."

- Kaliteli inekten çok sayida buzagi elde ediliyor

Çalismalar kapsaminda hayvan sayisini artirmayi amaçladiklarini dile getiren Polat, "Normal sartlarda bir inekten yilda bir yavru alabiliyoruz ancak uyguladigimiz yöntemle inekten alinan embriyolar tasiyici hayvanlara nakledilerek 15-25 arasi üstün genetik kapasiteye sahip buzagi elde edebiliyoruz. Bu bizim için mükemmel bir gelisme. Su anda projede 114 tane donmus embriyomuz var. Alicilara bu süreçte nakil islemini gerçeklestirecegiz." ifadelerini kullandi.

- Dünyanin kabul ettigi bir yöntem

Polat, genetik islah açisindan dünyanin kabul ettigi bir yöntemi uyguladiklarini anlatarak, söyle devam etti:

"Bu embriyoyu naklettigimiz durumda alicidan hiçbir genetik etkilenme olmuyor, sadece orada tasiyici anne görevi üstleniyor. Bu sayede embriyosunu topladigimiz inegin birebir kendi yavrulari olarak dünyaya geliyor. Bu da önemli bir özellik. Bir inekten 5 tane A kalite dedigimiz üstün kaliteli embriyo elde ediyoruz. Bunlari genetik kapasitesi düsük 5 inege naklettigimizde dogal olarak bu onlarin yavrusu oluyor. Bunlar mikro çalismalar ve ülkenin hayvanciligini bir anda degistirebilecek çalismalar degil ama genetik islah açisindan dünyanin kabul ettigi en hizli ve kesin tek yöntem. Bir nebzede olsa damizlik niteligi tasiyan hayvanlari yayginlastirabilirsek süreçten çok daha faydali sonuçlar alacagimiza inaniyorum."

- Çalismayla bölgeye has yeni irklar olusturuluyor

Büyüksehir Belediye Baskani Sekmen de hayvancilikta bölgesel kalkinmayi artirmak için üniversite ile çalisma yaptiklarini aktardi.

Hayvan sayisinin artmasini amaçladiklarini vurgulayan Sekmen, sunlari kaydetti:

"Bölgemize has irklar var fakat bu irklarda vatandaslarimiz hem etçil hem de sütçül bakimindan bazi zaman arzu ettigi neticeyi alamiyor. Istiyoruz ki vatandaslarimiz madem hayvancilikla ugrasiyor ve büyük etçil hayvan yetistiriyor, daha fazla et verebilecek hayvan irklarini yetistirsin ve daha fazla süt alabilecegi çalismalar yapsin."

Sekmen, embriyo çalismasiyla et ve süt verimi için dana üretimi gerçeklestirilecegine isaret ederek, "Yetistirecegimiz bu danalari da vatandasimiza dagitarak daha fazla imkana sahip olmalarini saglamak istiyoruz. Üniversitemizle çalisma yürüterek 15 simental hayvanla bu ise basladik. Bunlari yerli irkla karma yaparak bölgeye has yeni irklar olusturuyoruz. Ben bunun ileride daha büyük faydalar getirecegi kanaatindeyim." seklinde konustu.
Kaynak: AA