Türkiye'nin En Büyük, Avrupa'nin Ikinci Büyük Rüzgar Tüneli Tesisinin Yapimi Sürüyor

TUSAS tarafindan isletilecek rüzgar tünelinin basta Milli Muharip Uçak olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarinin gelistirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanilmasi amaçlaniyor.

Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS) bünyesinde hava araçlarinin rüzgar tüneli testlerinin yerli ve milli imkanlarla gerçeklestirilmesine yönelik olarak Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nin 2'nci büyük ses alti rüzgar tüneli tesisinin insaati devam ediyor.

TUSAS'tan yapilan açiklamaya göre, rüzgar tünelinin basta Milli Muharip Uçak (MMU) olmak üzere özgün, sabit kanat ve döner kanat hava araçlarinin gelistirilmesinde ve kritik sektörlerde kullanilmasi amaçlaniyor.

Sirket tarafindan isletilecek olan tesiste, TUSAS’in gelistirdigi özgün hava araçlari basta olmak üzere savunma sanayi ve diger sektörlerde gelistirilen ürünlerin testleri gerçeklestirilecek, tasarim ve test verilerinin ülkede kalmasi saglanacak.

Tünelde büyük, küçük ve açik olmak üzere üç farkli test kesiti olacak ve tünel ölçme-degerlendirme için ileri teknoloji ekipmanlarla donatilacak. Entegre hareketli yer bant sistemiyle hava araçlari için inis kalkis testleri Türkiye'de sadece bu tünelde yapilabilecek.

Kazanilacak olan bu test kabiliyetleri yani sira test edilecek modellerin üretimi, bütünlenmesi, enstrümantasyonu da bu tesiste gerçeklestirilebilecek ve ürün gelistirme sürecine önemli katkilar saglanacak.

Açiklamada rüzgar tüneli insaatiyla ilgili görüslerine yer verilen TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil, "Avrupa'nin en büyük 2'nci ses alti rüzgar tüneli tesisini yapiyoruz. Ülkemizin beka projesi MMU için parmakla gösterilen bir seviyeye ulasiyoruz. Tesisimiz, aeroakustik test yapmaya olanak saglayacak kabiliyetiyle Türkiye'nin bu alandaki tek tesisi olacak." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA