Tarim Arazisine Dönüstürülen Kömür Madeni Sahasindan 6 Ülkeye Zeytinyagi Ihracati

Aydin'in Efeler ilçesinde kurulu isletmenin maden faaliyeti sona eren 895 dekarlik alanda diktigi agaçlardan elde edilen zeytin, islenerek yurt disina gönderiliyor Atay Holding Üst Yöneticisi Sadun Ogan: 'Yilda 400 ton zeytin topluyoruz. Bundan da 80 ton zeytinyagi elde ediyoruz. Bunun da yüzde 75'ini ihraç ediyoruz' 'Çikardigimiz kömürün yakilmasiyla dogaya verilen karbonun hiç olmazsa bir kisminin diktigimiz agaçlar vasitasiyla absorbe edilmesini amaçliyoruz'

FERDI UZUN - Aydin'da kurulu bir isletme, tarim arazisine dönüstürdügü maden sahasinda yetistirdigi zeytinlerin yagini 6 ülkeye satiyor.

Efeler ilçesinde Atay Holding bünyesinde faaliyet gösteren Aydin Linyit Madencilik ve Akaryakit Sanayi Ticaret AS, Tepeköy Mahallesi'nde maden faaliyeti sona eren sahayi tarim arazisine dönüstürmek için arastirma yapti.

Sirket, 2004'te Orman Arastirma Enstitüsü Müdürlügü ile yapilan çalisma sonrasi sahanin madencilik faaliyetinin tamamlandigi 2 bin 295 dekarlik bölümüne zeytin, incir ve bademin de aralarinda bulundugu 80 bin agaç dikti.

Zaman içinde zeytinden istedigi ölçüde verim alan firma, 2007'de zeytinyagi fabrikasi kurdu. Sahadaki agaçlardan toplanan zeytinler bu fabrikada islenerek elde edilen yag, Japonya, ABD, Kanada, Almanya, Fransa ve Norveç'e satilmaya baslandi.

Holdingin Üst Yöneticisi Sadun Ogan, AA muhabirine, bölgede 1910 yilindan beri kömür üretimi yapildigini söyledi.

Maden sahasinda faaliyet tamamen sona erdiginde buranin tümünü tarim alani olarak kullanmak için proje yürüteceklerini belirten Ogan, söyle konustu:

"Sahada 895 dekarlik alana zeytin agaçlari diktik. 400 ton zeytin topluyoruz. Bundan da 80 ton zeytinyagi elde ediyoruz. Bunun yüzde 75'ini ihraç ediyoruz. Yilda 500 bin dolarin üzerinde ihracat gelirimiz var. Önümüzdeki günlerde bunu daha da artirip yillik 400 tonluk bir satisi hedefliyoruz. Kömür üretimi tamamen bittiginde 800 dekarlik alan daha kazandirilacak ancak hangi agaçlarin dikilecegini henüz kararlastirmadik."

Zeytinde verimin devamliligi için çalistiklarini dile getiren Ogan, "Zeytin, var yili yok yili olan bir bitki. Biz bunu minimize etmek için suluyoruz. Damla sulama sistemi ve özel gübreleme teknigi uyguluyoruz. Verimi ve ürünü her yil vermesini saglamaya çalisiyoruz. Topraklarimiz burada biraz verimli degil. Bu yastaki agaçlarin veriminden daha düsük bir verim aliyoruz ama buradaki ana amacimiz verimi en yüksekte almaktan ziyade tabiati düzeltmek oldugu için o verim kaybini göz ardi edebiliyoruz. Burada bir denge söz konusu. Hem dogal zenginliklerimiz var hem de yer alti zenginliklerimiz var. Bu ikisini dengeli biçimde yürütmeyi biz kanitladik." dedi.

Kömür üretiminin tabiatta bazi degisikliklere neden olduguna dikkati çeken Ogan, sunlari kaydetti:

"Bunlarin düzeltilmesi gerekiyor. Atmosferde oksijen, hidrojen, kükürt, karbon ve azot elementleri var. Bir karbon döngüsü söz konusu. Kömürün de yüzde 42'si karbon. Bitkilerin de yüzde 52'si karbon. Bitkiler karbondioksiti alip bunu oksijene çevirip tekrar atmosfere veriyorlar. Karbonun diger kismini da bünyelerinde muhafaza ediyorlar yani karbon salinimini azaltiyorlar. Bizim projemiz bunun üzerine kurulu. Çikardigimiz kömürün yakilmasiyla dogaya verilen karbonun hiç olmazsa bir kisminin diktigimiz agaçlar vasitasiyla absorbe edilmesini amaçliyoruz."

Kaynak: AA