Pandemi Dogrudan Satis Sektöründe Büyümeyi Tetikledi

Yapilan arastirmaya göre, pandemi döneminde her 5 kisiden birisi gelirini arttirmak için dogrudan satis sektöründe çalismaya basladi. Pandemi sektördeki büyümeyi yüzde 5 oraninda arttirdi. Kadinlar, erkeklere göre sektörde çalismaya ve gelir elde etmeye daha yatkin.

Pandemi Dogrudan Satis Sektöründe Büyümeyi Tetikledi


Dogrudan Satis Sektöründe faaliyet gösteren QNET ve Akademetre Arastirma sirketinin is birligiyle bu yilin Nisan ayinda ‘Dogrudan Satisa Yönelik Yaklasimlar, Esnek Çalisma Modeline Yönelik Yaklasimlar, Ek Ise Yönelik Yaklasimlar ve Covid-19 Sürecinin Etki Degerlendirmesi’ basliklarinda Türkiye çapinda bir arastirma gerçeklestirildi.

Arastirma; reel ekonominin degisen dinamiklerine, dogrudan satis sektörüne ve pandemiyle birlikte yerlesen esnek çalisma modeli ve ek gelir arayisina ayna tutuyor.

“Kadinlarin yüzde 26’si pandemide dogrudan satis sektörüne girdi”

Arastirma esnek çalisma kosullarinin artmasi, hane gelirlerinin azalmasi, kisa çalisma ödenegiyle çalismaya devam edilmesi gibi önemli faktörlerin dogrudan satis sektörüne ilgiyi arttirdigi ve ek gelir kapisi olarak görüldügünü tespit ediyor. Covid-19 sürecinin baslamasiyla birlikte sektörün büyüdügünü kendi bagimsiz temsilcilerindeki artistan fark ettiklerini belirten QNET Pazarlama ve Iletisim Müdürü Irmak Sütçü, “Arastirma her 5 kisiden birinin gelirini arttirmak için dogrudan satis sektörünü tercih ettigini ortaya koydu. Kadinlarin yüzde 50’si dogrudan satisla gelirlerini arttirmak istediklerini belirttiler. 20-34 yas arasi genç kitlede bu dönemde dogrudan satisla gelirlerini arttirmayi düsünenlerin orani ise yüzde 50’lere ulasmis durumda. Türkiye’de kadinlarin yüzde 50’si aile ekonomisine katkida bulunmak gelirlerini arttirmak için dogrudan satis sektörüne girmeyi düsünüyor. Pandemi sürecinde de yüzde 26’si sektöre adim atmis durumda. Bu sektörün önündeki potansiyeli de gözler önüne seriyor” dedi.



“Z kusaginda gidilecek yol var”

Sütçü, arastirmanin sektöre de isik tuttugunun altini çizerek, sunlari söyledi: “Elde ettigimiz bilgiler dogrultusunda her 10 kisiden 7’si (yüzde 74) dogrudan satis kavramini girisimcilik olarak degerlendiriyor. Girisimciligin yani sira arastirmaya katilanlarin yüzde 81’i esnek çalisma modeline bagli bir çalisma sekli, yüzde 83’ü de ek gelir kazanmaya yönelik bir girisim olarak nitelendiriyor. Metropol illerinde sektör daha çok biliniyor. Sektörü bilenlerden kadinlarin yüzde 51,5’i aile ekonomisine katki sunmak, yüzde 45’i bireysel ekonomik özgürlük için dogrudan satisi avantajli buluyor. Bu veriler gösteriyor ki kadinlar dogrudan satisi ekonomik ve sosyolojik nedenlerden dolayi daha çok avantajli buluyor. Kusak farkliliklarina göz attigimizda ise X ve Y kusagina göre Z kusaginda sektörde çalismayi isteme durumu daha düsük seviyede. Bu da bize gelecekte dogrudan satis sektörü temsilcisi olacak potansiyel kusak için çalismalarimizi yogunlastirmamiz gerektigini gösterdi”.

“Her 3 kisiden biri ek gelir için baska bir iste çalisiyor”

Arastirmayi gerçeklestiren Akademetre Kurucusu Marmara Üniversitesi Ögretim Görevlisi Dr. Halil Ibrahim Zeytin, pandemi sürecinin insanlari psikolojik ve sosyo-ekonomik alanlarda yeni deneyim ve çözüm arayislarina yönelttigini vurguladi. Zeytin sözlerine söyle devam etti: “Arastirmamizin önemli bir boyutunu olusturan ‘ek gelir’ saglama noktasinda artis dikkat çekiyor. Arastirma Türkiye’de her 3 kisiden 1’i ek gelir saglamak için baska bir iste daha çalistigini bize gösteriyor. Kadinlarda ek is yapma durumu, erkeklere oranla daha yüksek. El yapimi giyim ve aksesuar ürünleri yapip satma, dogrudan satis sektörüne yönelme, ev yapimi gida ürünleri yapilan ek isler arasinda ilk sirada yer aliyor. Her 10 kisiden 1’i ise, ek is olarak dogrudan satis ile ugrastigini belirtiyor. Bazi sirketler araciligiyla dogrudan satis ile ugrasma, pandemi döneminde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi haline geldi. Bunun belli basli sebeplerinden biri esnek çalisma saatidir. Bu dogrultuda, dogrudan satis ile ilgilenen kisiler zamanini kendi istedigi ölçüde sekillendirebilme imkanina sahip oluyor, özel hayat ve is hayati dengesini kendisi belirleyebiliyor. Kamuoyunun çogunlugu, dogrudan satis yönteminin gelirin artmasina, girisimciligin artmasina, issizligin azalmasina katki sagladigi ve gelecegin çalisma modeli oldugu görüsünde birlesiyor” dedi.

Kaynak: İHA