Güvenli Internet Merkezinin Hazirladigi 'Dijital Mahremiyet Rehberleri' Yayimlandi

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan: 'Çocuklara internette neleri paylasip paylasmamasi gerektigi ögretilmeli, sosyal aglarda herkese açik paylasimlar yapilmamali, güçlü parolalar kullanilmali, çevrim içi ortamlarda ve dijital oyun oynarken yabanci kisilerle arkadas olunmamali ve kisisel bilgiler paylasilmamali'.

Ulastirma ve Altyapi Bakan Yardimcisi Ömer Fatih Sayan, güvenli internete iliskin hem ebeveynler hem de çocuklar için tavsiyeler içeren "Dijital Mahremiyet Rehberleri"nin yayimlandigini bildirdi.

Sayan, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, Güvenli Internet Merkezinin çocuklar ve ebeveynler için hazirladigi "Dijital Mahremiyet Rehberleri"nin yayimlandigi bilgisini verdi.

Rehberlerle dijital mecralarda güvenligi saglamanin ilk adimi olarak nitelendirilen mahremiyet bilincinin olusmasinin amaçlandigini belirten Sayan, "Rehberler hem ebeveynler hem de çocuklar için önemli tavsiyeler içeriyor. Özellikle salginin etkisiyle birlikte çok daha sik dijital ortamlarda yer aliyor, vakit geçiriyoruz. Yavrularimizin oyun, ögrenme ve arkadas edinme gibi temel ihtiyaçlarini ekranlardan gidermesi, bu konuda daha hassas davranmamizi gerektiriyor." ifadelerini kullandi.

Sayan, özellikle çocuklarin mahremiyet algisinin tam olusmadigi için internette ve sosyal medyada kolayca kandirilabilme ve zarara ugrayabilme risklerinin fazla olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Hazirlanan rehberler, 'Dijital Mahremiyeti Korumaya Yönelik Tavsiyeler', 'Akilli Cihazlarda Güvenlik ve Mahremiyet', 'Dijital Ayak Izleri', 'Sharenting (Paylasan Ebeveynlik)', 'Siber Zorbaliktan Korunmak Için Alinacak Tedbirler', 'Dijital Oyunlarda Mahremiyet', 'Sosyal Aglarda Içerik Paylasimi ve Mahremiyeti Korumaya Yönelik Tavsiyeler', 'Sosyal Aglarda Hak ve Sorumluluklar', 'Sosyal Aglarda Gizlilik' konularini içeriyor. Bu konuda çocuklarin korumasi için ebeveynlerden su maddelere özellikle dikkat etmelerini rica ediyorum, çocuklara internette neleri paylasip paylasmamasi gerektigi ögretilmeli, sosyal aglarda herkese açik paylasimlar yapilmamali, güçlü parolalar kullanilmali, çevrim içi ortamlarda ve dijital oyun oynarken yabanci kisilerle arkadas olunmamali ve kisisel bilgiler paylasilmamali."

- "Çocuklarin resimleri paylasilirken çok dikkat edilmeli"

Ebeveynlerin dijital ortamlarda çocuklarinin resimlerini paylasirken çok dikkatli olmasi gerektigini vurgulayan Sayan, hem kötü niyetli insanlara bilmeden malzeme verilmemesi hem de gelecegin düsünülmesi gerektigini vurguladi.

Sayan, çocuklardan da rehberlerde yer alan, kendilerini sosyal aglardan koruma, üç anahtar kurali, güvenli mesajlasma ve parola güvenligi, fotograf ve video paylasimi, kisaca "TAKIP" denilen 5 altin kurala önem vermelerini istedi.

"Dijital Mahremiyet Rehberleri"nin özellikle bu dönemde oldukça fayda saglayacagina inandigini belirten Sayan, rehbere ebeveynlerin "https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/ebeveynler-icin-dijital-mahremiyet-rehberi", çocuklarin ise "https://www.guvenliweb.org.tr/dokuman-detay/cocuklar-icin-dijital-mahremiyet" baglantilarindan ulasabileceklerini bildirdi.
Kaynak: AA