GÜNCELLEME- Berkin Elvan Davasinda Karar Açiklandi

Tutuksuz yargilanan sanik polis memuru F.D. 'olasi kasitla kasten öldürme' suçundan 16 yil 8 ay hapisle cezalandirildiDAVAYA ILISKIN KARARIN VE DURUSMANIN DETAYLARI EKLENDI

Berkin Elvan'in, Gezi Parki odakli olaylar sirasinda yaralanmasi ve bir süre sonra tedavi gördügü hastanede hayatini kaybetmesine iliskin yargilanan tutuksuz sanik polis memuru F.D. "olasi kasitla kasten öldürme" suçundan 16 yil 8 ay hapis cezasina çarptirildi.

Istanbul 17. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, baska bir ilde bulunan tutuksuz sanik F. D. Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi.

Berkin Elvan'in ailesinden müdahiller anne Gülsüm Elvan, baba Sami Elvan ve kardesleri Gamze ile Özge Elvan'in yani sira taraf avukatlari da durusmada hazir bulundu. Bazi CHP, HDP ve TIP milletvekilleriyle çok sayida izleyici de durusmayi takip etti.

Durusmada, müdahil avukatlarinin esas hakkindaki mütalaaya karsi beyanlarinin alinmasinin ardindan, Elvan ailesine diyecekleri soruldu.

Gülsüm Elvan, oglunun hayatini kaybettiginde 14 yasinda oldugunu ifade ederek, sunlari söyledi:

"O sene ortaokuldan mezun olacakti. Gittik kiyafet falan aldik, 'kiz kaçiran' almak için benden para istedi. Eglence yapacaklarmis. Bir ekmek arasi döner ayran parasi 5 lira verdim. O parayla hesaplayin nasil torpil alabilir. Zaten çocuklar torpil dedigimiz seyle yillardir oynar. Ayaklarimizin altinda patlatirlar. Berkin de patlatti. Çocugumu, tas da atsa öldürmeyecekti. Yakalayip getirecekti."

Gülsüm Elvan, ifadesinin ardindan fenalasmasi üzerine avukatlariyla birlikte salondan çikarilirken Özge ve Gamze Elvan da ifadeleri sirasinda duygusal anlar yasadi.

Aile sakinlesemeyince durusmaya kisa bir ara verildi. Ara sonrasi ifadesi alinan Baba Sami Elvan, "8 yildir ailem aci çekiyor. Sizler her seyi yapabilirsiniz yargiçlar. Tek talebim adaletli karar vermenizdir." diye konustu.

- Sanik: "Beni yüzde 75 o görüntüdeki kisiye benzettiler"

Sanik F.D. de savunmasinda bastan beri konusma geregi duymadigini belirterek, sunlari söyledi:

"Kendimi aklamaktan çok karsi tarafin iddialarini ispatlamasi gerekiyordu, hala ispatlamadilar. Yüzde 30 benzerlik üzerine 'Bu kisi vurdu' deyip sanik koltuguna beni oturttular. Içisleri Bakanligi'nin verdigi TOMA görüntüleriyle dava bu asamaya geldi. Bu davanin siyasi bir dava oldugunu iddia ettiler. Bunu da kesinlikle kabul etmiyorum. Bu dava ugrunda bir avukatin kendi rizasiyla öldügü söylendi. Bu dava ugrunda çalisan savcimiz da makaminda DHKP-C'li teröristlerce sehit edildi. Bunu da unutturmamamiz gerekiyor. Tanik beyanlari çeliskilidir, birbiriyle uyusmamaktadir. Görüntülerdeki kisinin saçinin derisi gözüküyor. O görüntülere uysun diye saçimi kisa kestiler. Kafamin arkasindan projektör tuttular. Beni yüzde 75 o görüntüdeki kisiye benzettiler."

Sanik F.D. beraatini talep etti.

- Mahkemenin karari

Davayi karara baglayan mahkeme heyeti, sanik F.D.'ye önce "kasten öldürme" suçundan müebbet hapis cezasi verdi. Sanigin üzerine atili suçu "olasi kasitla" isledigi gerekçesiyle cezayi 20 yila indiren heyet, sanigin gelecegi üzerindeki etkisini dikkate alarak bunu da 16 yil 8 aya düsürdü.

Heyet, sanigin, üzerine atili suçu, maktulün yasini bilerek veya öngörerek isledigine dair somut ve inandirici delil elde edilemediginden cezada bu yönden artirim uygulanmasina yer olmadigina karar verdi.

Heyet, sanigin aktif görevde olmasi, durusmalari takip etmesi, dosyanin Istinaf ve Yargitay süreci, hüküm kesinlestiginde görecegi infaz rejimi, tutuklamanin bir koruma tedbiri olmasi, suç tarihinden bu yana gelinen asama itibariyla adli kontrol tedbiriyle de amaca ulasilabileceginden sanik hakkinda yurt disi çikis yasagi seklinde adli kontrol hükmü uygulanmasini kararlastirdi.

Durusmanin sona ermesinin ardindan Elvan ailesi karara tepki gösterdi.
Kaynak: AA