Yemen'de 7 Yildir Süren Savasin Bedelini Mülteci Kamplarindaki Kadin Ve Çocuklar Ödüyor

Taiz kentindeki ElBurkani Mülteci Kampi'nda yasayan Cevhera erRai: 'Kamplarda gerçek bir hayat yok, asgari yasam gereksinimleri yok, içinde bulundugumuz felaket bizi öldürmek üzere' Burkani Mülteci Kampi'nda yasayan üç çocuk annesi Hüda edDenani: 'Bir hayirseverin aylik bir torba getirdigi undan baska yardim almiyoruz. Çadir, yiyecek ve herhangi bir yardim almadik. Bu felaket, yasamak için bizi pazarlarda dilenmeye mecbur etti'

MUHAMMED ES-SAMII - Yemen'de 7 yildir devam eden savas nedeniyle yerlerinden edilmis ve mülteci kamplarina siginan yüz binlerce kadin ve çocuk zor sartlar altinda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligine (BMMYK) göre, Yemen'de savas nedeniyle büyük bir kismi kadin ve çocuk yaklasik 4 milyon insan evini terk etmek zorunda kaldi. Bunlarin yüzde 64'ünün ise hiçbir geliri yok.

Taiz kentindeki El-Burkani Mülteci Kampi'nda yasayan Cevhera er-Rai, AA muhabirine mülteci kampindaki zorlu hayat sartlarina karsi verdigi mücadeleyi anlatti.

Yemen'de yaklasik 7 yildir devam eden savas boyunca 4 farkli mülteci kampina tasindigini söyleyen Rai, "Kamplarda gerçek bir hayat yok, asgari yasam gereksinimleri yok, içinde bulundugumuz felaket bizi öldürmek üzere." ifadelerini kullandi.

- "Yagmur kamplarda yasayanlarin hayatini kabusa çeviriyor"

Rai, son günlerde artan yagisin kamplardakilerin hayatini daha da zorlastirdigini belirterek, "Siddetli yagmurun devam etmesiyle buradaki her sey islanir. Bugday islanir, odun islanir ve yagmur mevsimi kamplarda yasayanlar için kabusa dönüsür, hayat felakete döner." dedi.

Yemenli mülteci, aglayan bebegine sarilarak, "Yagmurda islanan bu çadirda battaniyesiz, yataksiz ve sobasiz yasiyoruz. Burada yasiyor, yemek pisiriyor, yiyor ve uyuyoruz." diyerek karsilastigi zorluklari dile getirdi.

- "Bu felaket, yasamak için bizi pazarlarda dilenmeye mecbur etti"

Burkani Mülteci Kampi'nda yasayan üç çocuk annesi Hüda ed-Denani de kampa siginali aylar oldugunu henüz herhangi bir kurulustan yardim almadiklarini dile getirdi.

"Hasta oldugumuzda doktora gidemiyoruz, ilaç alamiyoruz." diyen Denani, açlik, hastalik ve yoksullugun acisini sonuna kadar yasadiklarini belirtti.

Denani, zorlu hayat sartlarinin kendilerini istemedikleri seyler yapmaya mecbur biraktigini vurgulayarak, "Bir hayirseverin aylik bir torba getirdigi undan baska yardim almiyoruz. Çadir, yiyecek ve herhangi bir yardim almadik. Bu felaket, yasamak için bizi pazarlarda dilenmeye mecbur etti." diye konustu.

Kampta son günlerde yilanlarin çogaldigini söyleyen Denani, zehirlenme tehlikesiyle de karsi karsiya olduklarini ve büyük korku içinde yasadiklarini ifade etti.

- Yerinden edilmis 2 milyon Yemenli kadin

Yemenli gazeteci Affaf el-Ibare de ülkede yerinden edilenlerin özellikle kadin ve çocuklarin çok kötü ve zor kosullar içinde oldugunu vurguladi.

Yetersiz beslenme ve hastaliktan çok sayida kadinin muzdarip oldugunu kaydeden Ibare, saglik hizmetlerinin yetersizligi ve salgin hastaliklarin dogum sirasinda anne ölümlerinin oranini önemli ölçüde artirdigini dile getirdi.

Ibare, Yemen'de 7 yildir devam eden savas nedeniyle yerinden edilmis yaklasik 2 milyon Yemenli kadin oldugunu ve savasin bitecegi, evlerine dönecekleri umuduyla yasadiklarini sözlerine ekledi.

- Yemen'deki iç savas ve insani kriz

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de 7 yildir süren çatismalarda 233 bin kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

Birlesmis Milletlere göre dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, 30 milyon nüfuslu ülkenin 22 milyondan fazlasi yardima ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Ülkede temiz suya erisimin olmamasi, yetersiz beslenme, ilaç ve tibbi malzemedeki eksiklik gibi nedenler de kolera basta olmak üzere salgin hastaliklara davetiye çikariyor.
Kaynak: AA